Przepis na chutnej z pomidorów

Chutney (czyt. czatnej) to sos owocowo-warzywny pochodzący z kuchni indyjskiej. Możliwości kombinacji składników jak i smaków są nieograniczone. Można podawać praktycznie ze wszystkim: na kanapkę, do Zobacz więcej
kabamaiga
kabamaiga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sto kolorów kuchni
Chutney dyniowy

Chutney dyniowy 649

Nie robiłam do tej pory tego typu przetworów. Nie wiem dlaczego. Przepis na ten chutney pochodzi z książki "Preserves" Lindy Wildsmith. W oryginalnym przepisie użyto octu słodowego ( malt vinegar). Zobacz więcej
Lutenica jest pyszna na ciepło i na zimno.To bułgarska wegetariańska potrawa czy też sos na bazie czerwonych warzyw: pieczonej słodkiej papryki,pomidorów i marchewki.Do takiej bazy czesto dodaje się Zobacz więcej
Robię od kilku lat nie wiem czemu nie podzieliłam się jeszcze przepisem?Sos warzywno-owocowy tzw. chutnej ,czatnej a przepis znaleziony w książce zakupionej jakieś 20 lat temu pt. "Przetwory domowe" Zobacz więcej
Marynowane pomidory koktajlowe Prawo do gotowania z pasją Blog > Komentarze do wpisu « Szynka gotowana na kanapki Marynowane pomidory koktajlowe Pierwszy raz marynowanymi pomidorami poczęstowała Zobacz więcej
Smażone filety z kurczaka z pikantnym sosem z mango i kaszą jaglaną. Czas: 1 godz. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka sól Marynata: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,3 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki Zobacz więcej
Tobiaszofka: Śledzie w suszonych pomidorach Tobiaszofka Blog stworzony z pasji do gotowania sobota, 16 lipca 2016 Śledzie w suszonych pomidorach 0,5 kg. śledzi solonych (matjas) 2 szkl. wody 0,5 szkl. Zobacz więcej
Tobiaszofka: Śledzie w suszonych pomidorach Tobiaszofka Blog stworzony z pasji do gotowania sobota, 16 lipca 2016 Śledzie w suszonych pomidorach 0,5 kg. śledzi solonych (matjas) 2 szkl. wody 0,5 szkl. Zobacz więcej
Sałatka z kalafiora i młodych ziemniaków składniki: -kalafior 1/2 sztuki surowy -ziemniaki młode ugotowane ok.1/2 kg -pomidor 1 sztuka -sól ,pieprz do smaku -majonez 2 łyżki - sos chutnej porzeczkowy Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
CHUTNEY Z AGRESTU

CHUTNEY Z AGRESTU 406

Chutney z języka hindi znaczy „miażdżyć”, gdyż był to tradycyjny sposób przyrządzania tego aromatycznego dodatku do potraw. To bardzo prosty do zrobienia indyjski sos, przygotowywany z owoców (śliwki, Zobacz więcej
Dziś zachęcam do super przekąski, czyli pomidorki z serkiem mozzarellą. Połączenie pomidorów z serem polane sosem greckim wzbogaconym czosnkiem oraz świeżą bazylią, to wprost rozkosz dla podniebienia. Zobacz więcej
wypieki_beaty
wypieki_beaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki Beaty
Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli 137

Chutney z czerwonej cebuli Chutney z czerwonej cebuli robiłam pierwszy raz, ale muszę przyznać, że wyszedł pyszny W tym roku moja siostra przywiozła nam z Anglii dwa sosy chutney – jeden z cebuli a Zobacz więcej
Dzisiaj pomysł na rybę. Wiem, że łososia albo się uwielbia albo nienawidzi ale ten przepis jest naprawdę genialny. Wygląda ciekawie i wcale nie jest trudny do zrobienia. Ja zrobiłam go klasycznie z Zobacz więcej
Na talerzu podczas tego obiadu znalazły się kluski śląskie ze szpinakiem. Robiłam je kilka razy, ale zawsze tradycyjnie z dodatkiem jajka. Tym razem jednak pominęłam jajko i muszę przyznać, że wyszły Zobacz więcej
Żar leje się z nieba. Ostatnią rzeczą, o której większość marzy, jest dogrzewanie mieszkania pracującym na pełnych obrotach piekarnikiem i rozgrzanymi patelniami. Czego jednak nie robi się dla ludzi, Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Wiosenne menu na urodziny

Wiosenne menu na urodziny 188

Wiosenne menu na urodziny Blox.pl Zaloguj Załóż bloga Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Ciastka z maszynki Wiosenne menu na urodziny Na początku maja obchodziłam swoje urodziny i Zobacz więcej
Kiedy robię przetwory z pomidorów, część pasteryzuję w całości (jak pomidory z puszki), część natomiast rozdrabniam w blenderze i w takiej postaci przechowuję w słoikach. Wykorzystuję je potem do zup Zobacz więcej
Jak wiecie kuchnię indyjskąbardzo lubię i gości u mnie ona bardzo często. Pełna aromatów, barw i niesamowitych zapachów sprawia, że ślinka cieknie już na samą myśl o kolejnych ucztach! Bonda to po Zobacz więcej
wioletaperkowska
wioletaperkowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wybornesmaki
Imprezowe pakieciki

Imprezowe pakieciki 33

Wczoraj mieliśmy piątek 13. Jakoś nie wierzę w szczególnego pecha tego dnia. Wręcz odwrotnie wczoraj miałam fajny dzień. Za to dziś porażka w kuchni. Po pierwsze marzyło mi się wilgotne brownie. Zobacz więcej
Jak wiecie kuchnię hinduską bardzo lubię i gości u mnie ona bardzo często. Pełna aromatów, barw i niesamowitych zapachów sprawia, że ślinka cieknie już na samą myśl o kolejnych ucztach! Bonda to po Zobacz więcej