Przepis na ciasteczka ze skwarek

Jako dziecko jadłam ciasteczka na skwarkach i smalcu. Postanowiłam po latach przywołać smak i upiec takie ciasteczka, do tego w wersji bezglutenowej. A do tego nadarzyła się okazja, bo po przetopieniu Zobacz więcej
plinka
plinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paulina Gotuje
Ciasteczka ze skwarek

Ciasteczka ze skwarek 355

Składniki:- 300 g skwarek ( uzyskałam je podczas robienia  smalcu  ) - 150 g margaryny- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- 500 g mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 jajko Przygotowanie:(Ilość: Zobacz więcej
Pamiętam jak byłam mała i babcia robiła mi pyszne ciasteczka ze skwarek. Odtworzyłam przepis. Wyszły bardzo dobre, ale babcine były o niebo lepsze.  Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 30 dag skwarek ze s Zobacz więcej
"Wypiek mamy, która uwielbia ciastka przez maszynkę. Te ze skwarkami są BARDZO kruche i delikatne. Rozpływają się w ustach :). Zazwyczaj robimy je z dwóch porcji. Ciastka utrzymują bardzo długo świeżo Zobacz więcej
dietykon
dietykon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dietykon
Ciasteczka z skwarek

Ciasteczka z skwarek 107

Słonina wytopiona, smalczyk gotowy, pozostają skwarki, jak je wykorzystać? Z domu rodzinnego pamiętam czasy gdy nic nie mogło się zmarnować i tu smak dzieciństwa, czyli ciastka z skwarek. Potrzebować Zobacz więcej
Smakować
Smakować Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakować
Ciasteczka ze skwarkami

Ciasteczka ze skwarkami 452

A na deser ciasteczka ze skwarek. Brzmi to trochę przewrotnie, ale tak kiedyś zagospodarowywano pozostałości po wytapianiu słoniny. Zmielone skwarki łączono z mąką, cukrem i jajami i przepuszczano prz Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
ciastka ze skwarek

ciastka ze skwarek 6261

Zabiegającym o to pannom przeszkadzali psotni przebierańcy odwiedzający domy i miejsca zabaw. Panny zamierzające wyjść za mąż wraz z innymi gospodyniami przygotowywały zatem charakterystyczne dla okre Zobacz więcej
Odkąd po raz pierwszy wspólnie zrobiliśmy ciasteczka ze skwarkami, za każdym razem, gdy wytapiamy smalec odkładamy część skwarek i pieczemy z nich kolejne wersje tych ciasteczek. Ta zawiera smakowity Zobacz więcej
polarbear
polarbear Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia u Czarownicy
Ciastka ze skwarek

Ciastka ze skwarek 3183

 Przepis na ciasteczka zaczerpnięty z "Kuchni polskiej" wydanej w połowie lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. 30 dkg mąki 15 dkg skwarek 10 dkg cukru w mączce * (pudru) 1 paczka cukru waniliowego 3 ż Zobacz więcej
Mamy już dwie wersje ciastek ze skwarkami i obie są na słodko, czas więc przygotować słone ciasteczka ze skwarkami i cebulą. Są dobrą alternatywą dla chipsów, precelków lub słonych orzeszków i można j Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Ciasteczka orzechowe ze skwarków

Ciasteczka orzechowe ze skwarków 98

W poprzednim poście opisałam jak zrobiłam ptaszkom jedzonko na te mroźne ostatnio dni. Zaskoczę Was - odpadem tego jadła była spora ilość złociutkich skwareczków. Co prawda MG bardzo lubi chrupać je n Zobacz więcej
Te ciastka przypominają mi zawsze dzieciństwo. Zawsze musiałam towarzyszyć mojej mamie przy pieczeniu tych ciastek. Ciasteczka są z dodatkiem skwarek, co powoduje, że są jeszcze bardziej kruche.. Prze Zobacz więcej
Ten wpis powinnam zacząć tak, jak większość blogów kulinarnych, na którym jest przepis na kruche ciasteczka ze skwarkami – ciasteczka mojego dzieciństwa. Wytapiany smalec był dla nas, dzieci, mniej at Zobacz więcej
To najbardziej dziwne ciasteczka, na których pieczenie ostatnio się zdecydowałam. Kruche, chrupiące, lekko słodkie z wyczuwalnym zapachem skwarek. Bardzo oryginalne w swoim smaku. Tak jak wiele przepi Zobacz więcej
zacisze kuchenne
zacisze kuchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zacisze kuchenne
Ciastka ze skwarek

Ciastka ze skwarek 2934

katarzyna_sar
katarzyna_sar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia na 5
Ciasteczka ze skwarek

Ciasteczka ze skwarek 1347

Ciasteczka ze skwarek Zawsze gdy mam nadmiar słoniny w lodówce topię skwarki i piekę ciasteczka ze skwarek. Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej "Kuchnia polska", polecam! Składniki: 30 dag mąki Zobacz więcej