Przepis na ciasto drożdżowe

dom-agi.pl
dom-agi.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dom-agi.pl
Ciasto drożdżowe na oleju

Ciasto drożdżowe na oleju 933

Ciasto drożdżowe na oleju autor: Aga on 1 sie 2013 • 9:03 pm Komentarzy: 4 Dawno mnie nie było, natłok obowiązków. Czasami mam tak, że zobaczę jakiś wypiek i chodzi za mną dopóki go nie upiekę. Tak by Zobacz więcej
Mami
Mami Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prawdziwy biszkopt
Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe 1577

Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe bez mleka - proste i szybkie w przygotowaniu.  Idealne na deser jak i na drugie śniadanie ponieważ jak na ciasto nie jest przesadnie słodkie.   Składniki: pół kg Zobacz więcej
aguzja
aguzja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zjem to!
Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe 286

Czytając Wasze komentarze zauważyłam, że najwięcej problemów przysparza Wam wykonanie ciasta drożdżowego. Często uważacie, że ciasto wychodzi zbyt mokre i dosypujecie sporo mąki, a to błąd. Ciasto, w Zobacz więcej
nietylkopasta
nietylkopasta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
nietylkopasta.pl
Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe 1095

Ciasto drożdżowe Przygotowanie:1,5 godziny Składniki: - 750 g mąki pszennej - 4 jaja i 1 żółtko - 10 dag (kostka) świeżych drożdży - 1 kostka margaryny do pieczenia - 1 szklanka mleka - 1 szklanka cuk Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM

CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM 1516

To, że ciasta drożdżowe uwielbiam (za prostotę, smak dzieciństwa, łatwość w wykonaniu) zapewne już zauważyliście. Na moim blogu znajdziecie już przepis na ciasto z truskawkami, morelami, czekoladą i ś Zobacz więcej
Mamrotka
Mamrotka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe 1414

Klasyczne, szybkie do przygotowania, idealne jako zwykła, duża puszysta drożdżówka, z ogromną ilością kruszonki na wierzchu. Świetne z różnymi rodzajami owoców. Mój mąż wybierał się w niedzielę w góry Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE

CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE 3269

Ciasto idealne na rogaliki i pierożki z pieca. Wykorzystywałam je już kilkakrotnie i mogę zapewnić, że jest cudowne (zarówno na słodko, jak i na słono). Równie wdzięczne jak tradycyjne ciasto drożdżow Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
CIASTO DROŻDŻOWE

CIASTO DROŻDŻOWE 1197

Co prawda dość często na moim blogu pojawiają się wypieki z tego właśnie ciasta, ale jakoś nigdy nie poświęciłam mu zbyt wiele uwagi. Wiem, że niektórzy z Was omijają przepisy z jego wykorzystaniem sz Zobacz więcej
malina137
malina137 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki Maliny
Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe 1644

Ciasto drożdżowe Pyszne, szybkie ciasto. Mozne je jeść z masą szarlotkową (tzn. jabłka przygotowane do szarlotki) i wtedy smakuje wyśmienicie. Polecam!     Składniki: - 1kg mąki - 10dag drożdży - szkl Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I love cooking
Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe 1526

Ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa, przeważnie to babcia przygotowywała je. Posmarowane masłem lub dżemem - pychota. Teraz idealne na podwieczorek do kawy. Ciasto drożdżowe z kruszonką u mnie z sere Zobacz więcej
Bizneswoman w kuchni
Bizneswoman w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bizneswoman w kuchni
Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe 1221

Ciasto drożdżowe jest dość popularne i nie potrzeba wiele czasu, aby je przygotować. Właściwie nie przepadam za suchymi ciastami, ale świeże i puszyste ciasto lubię sobie zjeść. Wydaje mi się, że taje Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe...   …na temat ciasta drożdżowego krążą mity i legendy różnej maści… …w czasach Polski socjalistycznej mówiono, że trzeba mieć dobry piec ,aby rzekome ciasto się udało, że takie bloko Zobacz więcej
monisia_121
monisia_121 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bon appetit!
Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe 341

Przepis jest bajecznie prosty. Jeśli ciasto drożdżowe mi wyszło, to Tobie tym bardziej wyjdzie. Z tego ciasta można zrobić naprawdę wszystko co tylko dusza zapragnie. Może to być ciasto drożdżowe z ow Zobacz więcej
Patrycja M.
Patrycja M. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kruszynowe-kucharzenie
Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe 1329

   Jakiś czas temu miałam ogromną ochotę na ciasto drożdżowe. Wiadomo, że to ze sklepu nie jest tak dobre jak domowe. Zwykle nie mam problemu z porządnym zagnieceniem ciasta, ale tego dnia na samą myś Zobacz więcej
Karo lina
Karo lina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
POCZĄTKUJĄCA KURA DOMOWA
ciasto drożdżowe

ciasto drożdżowe 436

Lubię pieczenie, pozwala mi się oderwać od rozmyślań nad codziennością. Co lubię piec najbardziej? Właściwie trudno powiedzieć. Chleb piekę ostatnio najczęściej, bułki również, w dalszej kolejności są Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe 1477

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsze ciasto drożdżowe. Jest miękkie, delikatne i baaardzo puszyste w środku Najlepiej smakuje z szklanką mleka i domową konfiturą. Post Ciasto drożdżowe pojawił się Zobacz więcej
05 kwi 2013 Ciasto drożdżowe – sypane Ciasto drożdżowe – sypane, to wersja „bezobsługowa” idealne dla zapracowanych. Można przygotować je przed pójściem do pracy, wystarczy składniki na ciasto wsypać Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe 935

Najlepsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory robiłam - wysokie, mięciutkie, pulchniutkie. W sam raz na jesienno-zimowe wieczory :) Składniki: 60 dag mąki pszennej pół szklanki cukru pół masła lub marg Zobacz więcej
Szybkie ciasto drożdżowe Szybkie ciasto drożdżowe z kruszonką Prawdopodobnie najszybsze ciasto drożdżowe z kruszonką na świecie. I z rodzynkami. Takie do posmarowania masłem. Albo powidłami. Albo bez Zobacz więcej

Ciasto drożdżowe to potrawa, w której zastosowano naturalny spulchniacz (oraz czynnik wzrostu) czyli właśnie drożdże piekarnicze. Ten naukowy opis służy zaprezentowaniu prostego i bardzo przyjaznego organizmowi ciasta. W porównaniu z innymi wypiekami zawiera ono mało cukru i tłuszczu, a więc jest przyjazne osobom, które szczególnie dbają o linię. Przy wyrabianiu ciasta drożdżowego należy zwrócić uwagę, by było ono elastyczne. Zawarte w nim drożdże zwiększają z kolei jego objętość.

Ciasto drożdżowe możemy wyrabiać na wiele sposobów. Najprostszy polega na połączeniu wszystkich składników i pozostawieniu ciasta do wyrośnięcia. Możemy też najpierw wyhodować zaczyn, a dopiero po tym miesić ciasto. Najbardziej skomplikowana opcja polega na zaparzaniu mąki gorącym mlekiem. Do mleka dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy na tyle intensywnie, by nie wytworzyły się grudki. Do przestygniętej masy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Zaletą takiego sposobu wyrabiania ciasta drożdżowego jest znaczne skrócenie czasu wyrabiania oraz fakt, że dłużej zachowuje ono świeżość. Możemy sami decydować, czy wolimy proces prostszy, mniej angażujący, czy raczej intensywny, ale krótkotrwały wysiłek.


Częstym błędem w przygotowywaniu ciasta drożdżowego jest dosypywanie zbyt dużej ilości mąki. Prawdą jest, że ciasto nie może być zbyt wilgotne, ale z kolei przesadzenie z „zaprawą” sprawi, że stanie się ono suche, grudkowate, straci puszystość. Jak tego uniknąć? Przede wszystkim zadbajmy o odpowiednią temperaturę: w kuchni powinno być dosyć ciepło, a składniki do ciasta muszą mieć temperaturę pokojową (nie mogą być zimne!). Przy wyrabianiu ciasta nie należy się spieszyć. Dobrze by było, żeby proces trwał 10 minut, miska sprawdza się lepiej niż stolnica, a na wstępnym etapie wyrabiania warto pomóc sobie mikserem. Nie należy przesadzać z ilością mąki, jeśli ciasto się lepi można je delikatnie oprószyć lub użyć niewielkiej ilości oleju. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe lśni, nie ma grudek, nie lepi się do miski ani do rąk. Ciasto drożdżowe pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem, w przeciwnym razie zaschnie z wierzchu. Dobrze jest wstawić miskę z ciastem do ciepłej (nie gorącej!) wody, lub do bardzo lekko nagrzanego, uchylonego piekarnika. Ciasto drożdżowe pieczemy w temperaturze 180 – 200 st. C.


Na drugim końcu skali trudności przygotowywania znajduje się ciasto drożdżowe bez mleka. Tu sprawa przedstawia się niezwykle prosto: mieszamy ze sobą składniki na zaczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem, łączymy z przesianą przez sito mąką, dodajemy zaczyn. Wszystko to mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do podrośnięcia. Surowe ciasto drożdżowe formujemy w zależności od potrzeb i pieczemy. Ciasto drożdżowe należy piec w formie natłuszczonej od środka lub wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy też oszczędzić sobie tych wszystkich przygotowań wykorzystując foremki silikonowe.


Ciasto drożdżowe ma bardzo wiele zastosowań. Wyrabiana jest z niego tradycyjna, staropolska babka wielkanocna, ale także inne ciasta oraz ciastka a także regionalne wypieki: kołacze, kulebiaki. Bułki z ciasta drożdżowego czy rogaliki drożdżowe (rogale św. Marcina) znane i lubiane są na całym wschodnim Mazowszu, od co najmniej połowy XX wieku. Szczególną popularnością cieszą się one na odpustach.

Na słodko ciasto drożdżowe można jeść solo, posmarowane konfiturami czy masłem (idealny pomysł na podwieczorek przy herbacie!) albo też wzbogacić je owocami już na etapie pieczenia. Najbardziej rozpowszechniona wersja ciasta drożdżowego zawiera śliwki lub wiśnie. Nie ma tu przypadku. Ich soczystość i kwaskowatość świetnie kontrastuje z subtelną słodyczą kruchego ciasta. Warto pamiętać, że ciasto drożdżowe sprawdza się nie tylko w potrawach słodkich, ale też wytrawnych. Przemysłowo produkowane spody do pizzy to właśnie ciasto drożdżowe bez dodatku jaj.


Ciasto drożdżowe zawiera dużo witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy. Należy przy tym nadmienić, że drożdże piekarnicze są uboższe w składniki odżywcze niż drożdże piwowarskie. Absolutnie nie wolno ich też jeść na surowo.