Przepis na ciasto filo nadziewane mięsem

wypieki_beaty
wypieki_beaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki Beaty
Paszteciki z ciasta filo

Paszteciki z ciasta filo 427

Jeśli zrobiliście burki z mojego przepisu, to z tego ciasta (domowa wersja ciasta filo) możecie zrobić pyszne paszteciki z mięsem Wiem, że samo wykonanie ciasta jest dość pracochłonne – w zasadzie nie Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Burek z mięsem

Burek z mięsem 312

Stoisko z burkami w jednej z chorwackich piekarni: Zobacz więcej
UleUli
UleUli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ule Uli
ciasto filo po raz drugi

ciasto filo po raz drugi 871

dziś drugie danie z najpopularniejszych przepisów z wykorzystaniem ciasta filo - burek. występuje również pod nazwami: byrek, börek, boereg, piroq to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta fil Zobacz więcej
Dziś coś zdrowszego :) Ciasto filo nadziewane szpinakiem, serem feta i ricottą. Pierwszy raz jadłam taką przekąskę lata temu w Grecji i bardzo mi zasmakowała. Postanowiłam przygotować ją w wersji mini Zobacz więcej
smakikuchenne
smakikuchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
O kuchni z uczuciem
Borek z serem

Borek z serem 270

Dzisiaj mam coś dla Was z kuchni tureckiej. Borek z ciasta filo, nadziewany białym serem. Bardzo wszystkim smakowało. Kocham naszą tradycyjną kuchnię, ale czasami warto się skusić na smakołyki z innyc Zobacz więcej
Kolejna odsłona wypieków z użyciem ciasta filo, niezwykle uniwersalnego i prostego w przygotowaniu. Jego cienkie warstwy smaruje się stopionym masłem/oliwą i układa jeden na drugim. Nadziewa wg. upodo Zobacz więcej
UleUli
UleUli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ule Uli
borek, burek

borek, burek 559

dziś ziemniaczana wycieczka kieruje się do turcji. do schrupania mamy börek nazywany inaczej burkiem. jest to tureckie ciasto z nadzieniem, wykorzystuje się do niego ciasto filo (tureckie yufka). może Zobacz więcej
Dzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na karnawałową imprezę. Sigara Böreği, czyli cygara przygotowane z ciasta filo nadziewanego serem feta i ziołami, to danie pyszne, pr Zobacz więcej
Mój wyjazd do Turcji stoi pod znakiem zapytania. Jestem zaniepokojona mówiąc delikatnie. Wszystko rozchodzi się o bilety. Jak je zdobyć kiedy och nie ma? Czekając i szukając, szukając i czekając posta Zobacz więcej
Börek (czyt.burek) to bardzo popularna przekąska we wszystkich krajach bałkańskich i Turcji. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur- co znaczy zwijać, zakręcać. Burka przygotowuje się z cieniutki Zobacz więcej
RainDrop
RainDrop Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Passionfruit
Burek z mięsem. Börek.

Burek z mięsem. Börek. 65

Burek (Börek) to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka, wywodzącego się z Anatolii, popularnego w kuchniach krajów bałkańskich, Lewantu, śródziemnomorskich i w Europie Wschodn Zobacz więcej
Istria
Istria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje codzienne przyjemności
CIASTO FILO Z MIĘSEM

CIASTO FILO Z MIĘSEM 1349

Składniki (na ok. 10-12 szt.): Farsz: Dodatkowo: Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i dorzucamy mięso. Mieszamy. Paprykę kroimy w drobną Zobacz więcej
Z ciastem filo pierwszy Arkusz ciasta rozkładamy, kładziemy na nim kawałek sera(ok. 30 g), polewamy odrobiną miodu. Posypujemy ziołami prowansalskimi, układamy 2-3 połówki orzechów. Ciasto składamy i Zobacz więcej
Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. Burek, będący jednym z najbardziej popularnych fast-foodów w krajach śródziemnomorskich przygotowuje się poprzez długie Zobacz więcej