Przepis na ciasto na pierogi

olive thym &
olive thym & Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Olive Thyme & ...
NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI

NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI 1263

Oddychamy.  Po tylu dniach upałów Natura pozwoliła nam trochę odpocząć. Dziś od rana pada deszcz. Mam wrażenie, że widzę radość roślin i zwierząt (dziś znaleźliśmy malutkiego krecika, chyba nawet on c Zobacz więcej
mojloginbylzajety
mojloginbylzajety Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
grZankowe
Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi 1089

Wydawać by się mogło, że ciasto na pierogi nie jest niczym skomplikowanym - ot, jakby się postarać, to można je zrobić nawet z mąki i wody. Zdradzę Wam dzisiaj mój przepis na ciasto - wszyscy się nim Zobacz więcej
I jeszcze w ostatniej chwili obiecany przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi :) Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki jaglanej ok. 0,5 szklanki gorącej wody 1 żółtko 2 łyżki oleju Wy Zobacz więcej
Kiedyś wydawało mi się, że z mąki pełnoziarnistej nie da zrobić się dobrego ciasta na pierogi, myślałam, że będzie się rwało, kruszyło .... nic bardziej mylnego:). Owszem jest to inne ciasto niż z mąk Zobacz więcej
tintalle
tintalle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bento na każdy dzień
Pierogi - ciasto

Pierogi - ciasto 3236

Do czasu odkrycia tego przepisu nie byłam wielką fanką pierogów innych niż drożdżowe. Ciasto jest łatwe do zrobienia, dobrze się wałkuje, a pierogi wychodzą delikatne i wyborne! B O S K I E!!! Przepis Zobacz więcej
Cztery Fajery
Cztery Fajery Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CzteryFajery.pl
Ciasto na pierogi z autoamtu

Ciasto na pierogi z autoamtu 3371

Pierwszy raz od niepamiętnych czasów zrobiliśmy pierogi, ale żeby ułatwić sobie życie ciasto było tym razem wyrabiane w automacie do chleba i muszę przyznać, że tak dobrych pierogów jeszcze nigdy nie Zobacz więcej
agawa
agawa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak chwili
Najlepsze ciasto na uszka i pierogi

Najlepsze ciasto na uszka i pierogi 746

Jeśli szukacie ciasta które bardzo łatwo się robi, które jest elastyczne, rozciągliwe, miękkie, puszyste, szybkie w sklejaniu, wilgotne, nie przerywające się to polecam ten najprostszy przepis. Nadaje Zobacz więcej
Ciasto na pierogi...Wiele domów i wiele przepisów. Mi zawsze lepienie pierogów kojarzyło się z brudną od mąki kuchnią i blatami ulepionymi ciastem, które trzeba skrobać po skończeniu pracy...Aż pewneg Zobacz więcej
Może mistrzynią w lepieniu pierogów nie jestem, ale za to farsze i ciasto na pierogi przygotowuję po mistrzowsku! Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów – z soczewicą! Delikatne Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Najlepsze ciasto na pierogi

Najlepsze ciasto na pierogi 4078

    Najlepsze ciasto na pierogi to oczywiście wg przepisu mojej mamy. Jej sekret tkwi w odrobinie oleju dodanym do ciasta, dzięki temu jest wspaniale elastyczne i przyjemnie lepi się z niego pierożki Zobacz więcej
Pani Domowa
Pani Domowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pani Domowa
Ciasto na pierogi - przepis.

Ciasto na pierogi - przepis. 683

Przyznam Wam się szczerze, że ostatnio mnie mniej na blogu, ponieważ zwyczajnie dopadł mnie spadek motywacji do tworzenia czegokolwiek. Spowodowane jest to zapewne coraz mniejszą ilością czasu. Muszę Zobacz więcej
renata_targosz
renata_targosz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ArtKulinaria
Najlepsze ciasto na pierogi

Najlepsze ciasto na pierogi 7416

Moje ulubione ciasto pierogowe. Jest miękkie, elastyczne i nie wymaga podsypywania mąką podczas wałkowania. Receptura, którą Wam prezentuję jednoznacznie wyparła z mojej kuchni tą popularną, na którą Zobacz więcej
Pierogi ruskie z ciasta pełnoziarnistego | Na Stole CIASTA DESERY MAKARON MIĘSO I RYBY NAPOJE OKAZJE BOŻE NARODZENIE DZIEŃ ŚW. PATRYKA HALLOWEEN ZADUSZKI KARNAWAŁ WALENTYNKI WIELKANOC PIZZE PRZETWORY Zobacz więcej
W końcu udało mi się znaleźć odpowiednie, co ja mówię, najlepsze (!) ciasto na pierogi. Idealnie się rozwałkowuje, nadaje się do zamrażania. Po ugotowaniu ciasto jest elastyczne i nie rozwala się podc Zobacz więcej
natalia.190
natalia.190 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Secret way to the kitchen
Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi 412

Ciasto z użyciem jajka. Miękkie i delikatne. Jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej - pierogi. Tradycyjne ruskie ze skwarkami, słodkie z serem i rodzynkami, latem, z jagodami polane śmietaną. To c Zobacz więcej
Dzisiaj dla odmiany przepis na smaczne pierogi z ciasta drożdżowego. Farsz zrobiłam z kapusty kiszonej, grzybów i cebuli. Tak naprawdę w te pierogi można włożyć wszystko co tylko przyjdzie nam do głow Zobacz więcej
Gotuję...
Gotuję... Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję...
Idealne ciasto na pierogi

Idealne ciasto na pierogi 997

Mięciutkie, elastyczne, idealne. Doskonale się z nim pracuje na stolnicy, można z niego ulepić zarówno uszka  jak i pierogi. Bez dodatku jajka, tylko na bazie mąki i wody. To ciasto nigdy nie zawodzi, Zobacz więcej
anja
anja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Warsztat smaku
Pierogi i najlepsze ciasto pierogowe

Pierogi i najlepsze ciasto pierogowe 1064

Podejść do pierogów miałam już wiele. Opierałam się na przepisach mamy, babci, internetowych, książkowych, ale nigdy nie wychodziło mi to co bym chciała. Albo ciasto było zbyt twarde, albo zbyt klejąc Zobacz więcej
Przepis na ciasto na pierogi Ewy Wachowicz pochodzi z Jej książki ,,Ewa gotuje", str. 114. Ciasto wychodzi przepyszne. My skusiłyśmy się na nadzienie serowe i z wiśniami. Sama nie wiem, które lepsze ; Zobacz więcej

Pierogi są uwielbianą przez większość Polaków potrawą. Cieszą się również uznaniem wśród obcokrajowców, którzy odwiedzają nasz kraj. Pierogi mogą być przyrządzane w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub owocowej. Idealne ciasto na pierogi powinno być cieniutkie, elastyczne i delikatne. Najlepiej sprawdzi się tutaj mąka pszenna. W ciasto pierogowe zawinięty jest dowolny farsz. Pierogi najlepiej smakują gotowane lub odsmażane na patelni. Po usmażeniu robią się złociste i chrupiące. Zaletą ciasta pierogowego jest to, że można je połączyć praktycznie ze wszystkim, za każdym razem zyskując ciekawy i niepowtarzalny smak.

Tradycyjne ciasto na pierogi jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy mąkę pszenną wymieszać z gorącą wodą, olejem oraz solą. Z podanych składników ugniatamy jednolite i elastyczne ciasto pierogowe. Ważne, aby woda była naprawdę gorąca. Gotowe ciasto na pierogi przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut, aby nieco odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek, z którego wycinamy szklanką koła. Na środek każdego okręgu nakładamy ulubiony farsz (mięsny, serowy, owocowy), a następnie dokładnie zlepiamy brzegi pierogowego ciasta. Należy to zrobić starannie, aby w trakcie gotowania nasze pierogi się nie otworzyły.

Przepis na tradycyjne ciasto na pierogi możemy nieco urozmaicić, dodając do niego np. jajko. Mąkę pszenną należy dokładnie wymieszać z gorącą wodą, olejem, jajkiem i solą. Do tej czynności można użyć miksera, co znacznie usprawni całą pracę. Ciasto pierogowe z dodatkiem jajka wychodzi elastyczne i miękkie. Ewentualnie możemy, zamiast oleju użyć roztopionego masła. Z takiego ciasta pierogowego możemy przyrządzić nie tylko różnorodne pierogi, ale też np. uszka do czerwonego barszczu. Innym ciekawym pomysłem na przygotowanie ciasta pierogowego jest dodanie do niego ugotowanych ziemniaków. Na stolnicę należy wsypać mąkę pszenną, następnie dodać do niej przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, jajko, miękkie masło oraz sól. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając bardzo ciepłą wodę. Ziemniaczane ciasto na pierogi powinno wyjść gładkie i elastycznie, ładnie odchodzące od dłoni. Gotowe ciasto cieniutko rozwałkowujemy, wykrawamy okręgi, nakładamy farsz, a następnie dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.

Do ciasta na pierogi zamiast wody, możemy dodać także gorące mleko, dzięki niemu ciasto zyska na delikatności. Ciekawym pomysłem jest dodanie do ciasta pierogowego maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka. Jego smak możemy także wzbogacić poprzez dodanie pewnych przypraw: bazylii, oregano, curry. Ciasto na pierogi można także zabarwić koncentratem pomidorowym, szpinakiem lub kurkumą. Należy jednak uważać z ilością przypraw i barwników, ponieważ ciasto na pierogi może się nie udać.

Ciasto na pierogi możemy przygotować nie tylko z mąki pszennej. Można np. połączyć ją pół na pół z mąką ziemniaczaną. Ciasto pierogowe świetnie także smakuje, jeżeli wymieszamy mąkę ziemniaczaną z ryżową oraz dodamy odrobinę zmielonego siemienia lnianego. Jest to doskonała propozycja dla osób chorych na celiakię. Bezglutenowe ciasto na pierogi możemy uzyskać także z mąki gryczanej. Jest ono nieco grubsze niż tradycyjne, ale smakuje wyśmienicie. Świetnie komponuje się z farszem z kapusty i grzybów. Do ciasta pierogowego możemy użyć również mąki orkiszowej. Jeżeli dodamy do niego także gałkę muszkatołową, uzyskamy idealne ciasto pierogowe do farszu ruskiego, czyli przyrządzonego na bazie twarogu i ziemniaków. Do przyrządzenia ciasta na pierogi możemy wykorzystać także mąkę kukurydzianą, jaglaną, żytnią czy durum. Są to ciekawe propozycje nie tylko dla osób będących na diecie bezglutenowej, ale także tych, które na co dzień stosują zdrową i zbilansowaną dietę. Pierogi przygotowane z ciasta z mąki innej niż pszenna, są o wiele bardziej wartościowe i mniej tuczące.