Przepis na ciasto z semoliny

Znalazłam je w wielkim zakurzonym kufrze na strychu. To było wiele lat temu. Teraz niektóre z nich mają już ponad sto lat. Rysunki. Niezwykłe mechanizmy, projekty, przekroje. Precyzyjne, staranne, z o Zobacz więcej
Revani to tradycyjne ciasto „syropiaste”, którego przepis pochodzi z miasta Veria w środkowej Macedonii. Ciasto to przygotowuje się na bazie mieszaniny mąki i semoliny, a po upieczeniu nasącza się syr Zobacz więcej
Dzień dobry! Przy okazji recenzji Hamsa hummus&happiness israeli restobar pisałam Wam o pewnym cieście nazywanym basbousa (lub basbusa czy basboosa), które jest jednym ze sztandarowych deserów Bliskie Zobacz więcej
Na pizzę jest zawsze dobra pora. Nie ważne czy to zimą czy latem, zmieniają się tylko dodatki. Warto zatem mieć w zanadrzu dobry przepis na ciasto. Pokazywałam Wam już ciasto, które robię najczęściej Zobacz więcej
Jako, że w moim domu wszyscy bardzo lubimy pizzę, wypróbowałam już wiele przepisów na ciasto - grube, cienkie, wyrastające w lodówce i wiele innych... Nie mogę powiedzieć, że któreś było niesmaczne, a Zobacz więcej
"Ciasta z semoliny nasączone syropem występują na całym Bliskim Wschodzie tak licznie i pod tyloma postaciami, że trudno znaleźć jedną definicję lub nazwę pasującą do wszystkich. Do niektórych ciast d Zobacz więcej
No to mamy następny, dwa tysiące piętnasty. Wg numerologicznych obliczeń mojej przyjaciółki po prostu nie ma opcji, żeby to był kiepski rok. Bo jak się nie doda i jak nie odejmie, wychodzą same liczby Zobacz więcej
Najlepszy przepis na cienkie i chrupiące ciasto do pizzy. Składniki na jedną sporą pizzę: 210 g mąki chlebowej 80 g semoliny 150 ml letniej wody łyżka oliwy 3/4 łyżeczki soli łyżeczka drożdży liofiliz Zobacz więcej
Magoldie
Magoldie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kopalnia Smaków
Makaron domowy z semoliny

Makaron domowy z semoliny 749

Po bardzo udanym eksperymencie z ciastem pierogowym na bazie semoliny postanowiłam również zrobić makaron. Niestety tekstem nie przekażę jak ogromna różnica jest w jakości makaronu jeżeli do jego prod Zobacz więcej
Dzień dobry, Pamiętacie, jak opowiadałam Wam o greckich ciastach, które zachwyciły mnie w czasie mojego urlopu na Kos? Jakiś czas temu przygotowałam jedno z nich na moje urodziny. Było to ravani - sem Zobacz więcej
Powiem krótko: to ciasto smakuje wybornie! Jest miękkie, wilgotne i aromatyczne, z dominującą nutą pomarańczy i kokosu. Pyszności, po prostu pyszności… a jeszcze do tego słoneczny kolor ciasta sprawia Zobacz więcej
Semolina to mąka z pszenicy durum. Stosowana jest przy produkcji makaronu. Jednak nie tylko, bo ciasto na pizzę z dodatkiem tej mąki jest rewelacyjne. Jeżeli nigdy nie próbowaliście dodać do ciasta te Zobacz więcej
Moja praca nad warsztatami z kuchni libańskiej w nowej odsłonie trwa. Dzisiaj efekty działań w temacie bliskowschodnich słodkości. Ciasta z semoliny, gruboziarnistej mąki albo drobnej kaszki otrzymywa Zobacz więcej
Nie będę się rozpisywać. Dzisiaj na obiad pizza :) Cienka, chrupiąca, aromatyczna, z wieloma dodatkami :) Doskonałe ciasto z dodatkiem semoliny z przepisu STĄD :) Pizza (ciasto z dodatkiem semoliny) S Zobacz więcej
Kombinacje z semoliną ciąg dalszy :) Przeglądam oferty pracy, wysyłam CV, w międzyczasie uczę się bo sesja już blisko, a jak to student naukę zawsze zostawiam na ostatnią chwilę. Oczywiście co chwilę Zobacz więcej
pyszne! Nie ma nic prostszego niż ucierane ciasto z ulubionymi owocami. U mnie sezon na truskawki wciąż trwa więc zajadamy się nimi na potęgę:-). Wczoraj upiekłam ciasto właśnie z truskawkami i skórą Zobacz więcej
Pyszne i "atrakcyjne" pod wzgledem skladnikow ciasto. Zawiera ono  nie tylko wspomniane w tytule semolino ale takze make razowa i cukier brazowy- tak by uczynic to ciasto lzejszym. Doskonale z filizan Zobacz więcej
Puszyste i bardzo wilgotne ciasto z figami z dodatkiem semoliny i delikatnej oliwy z pierwszego tłoczenia, aromatyzowane skórką z cytryny. Ciasto z figami na oliwie z semoliną jest bardzo szybkie do p Zobacz więcej
Przepis na to ciasto znalazlam tutaj, jednak gdy zaczelam robic to ciasto zdalam sobie sprawe, ze zbyt duzo jest tu skladnikow suchych i jesli czegos nie dodam to ciasto po prostu sie nie upiecze. Dod Zobacz więcej
Magoldie
Magoldie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kopalnia Smaków
Ciasto pierogowe z semoliną

Ciasto pierogowe z semoliną 541

W weekend eksperymentowałam z semoliną. Semolinę mam w asortymencie sklepu od kilku tygodni ale nigdy wcześniej nie miałam z nią do czynienia :) Opracowałam swój przepis na ciasto pierogowe, podaje go Zobacz więcej