Przepis na ciecierzyca

Zwegowani.pl
Zwegowani.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zwegowani.pl
Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy 4338

Pasztet z ciecierzycy Przepis pochodzi z: Wegetarianizm - przepisy kucharskie | Zwegowani.pl Pasztet z ciecierzycy Przepis na pyszny pasztet wegetariański. Składniki na pasztet z ciecierzycy: 200 g ci Zobacz więcej
udietetykowpl
udietetykowpl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.udietetykow.pl
Nutella z ciecierzycy

Nutella z ciecierzycy 943

Wartość odżywcza ciecierzycy nie występuje w polskich ”Tablicach wartości odżywczej produktów i potraw”. Jako suche nasiono rośliny strączkowej jest pożądanym składnikiem diety. O ich walorach wspomni Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cafe Babilon
CIECIERZYCA PIECZONA

CIECIERZYCA PIECZONA 1211

Dzisiaj ruszyła założona przeze mnie akcja na Mikserze "Ciecierzyca w roli głównej". Zapraszam Was do uczestnictwa w niej. Zapraszam do dzielenia się pomysłami na wykorzystanie tego niedocenianego u n Zobacz więcej
anjax
anjax Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AnjaxGotuje
Chrupki z ciecierzycy

Chrupki z ciecierzycy 1621

Całkiem niedawno pojawił się tutaj przepis na domowe chipsy, tym razem proponuję chrupki z ciecierzycy. Są smaczne, robią się szybko i niesamowicie wciągają, jak popcorn;). Składniki: 2 puszki ciecier Zobacz więcej
paulina.bara9012
paulina.bara9012 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mega Smaki
Ciecierzyca

Ciecierzyca 1173

Jedna z roślin strączkowych. Znajdziemy ją również pod nazwą cieciorka bądź groch włoski. Do Europy przybyła z Bliskiego Wschodu. Powinno się o niej mówić więcej i częściej ze względu na fakt, iż posi Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ShabbyEat
Ciecierzyca z warzywami

Ciecierzyca z warzywami 3333

I znowu przepyszna i zdrowa ciecierzyca. Dodatkowo dużo świeżych warzyw, oregano i obiad jednogarnkowy jest gotowy. Ciecierzyca z warzywami składniki: 1 puszka ciecierzycy 5 pomidorów 1 czerwona / żół Zobacz więcej
Dawno dawno temu jadłam chrupki z ciecierzycy i zupełnie o nich zapomniałam. Przypomniałam sobie o nich dopiero wtedy, gdy Gosia z Bon Appetit Małgorzaty opublikowała swój przepis. Długo nie czekałam Zobacz więcej
SMAKI I NIESMAKI
SMAKI I NIESMAKI Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SMAKI I NIESMAKI
SAŁATKA Z CIECIERZYCY

SAŁATKA Z CIECIERZYCY 1830

Ostatnio odkryłam ciecierzycę, której też nigdy nie miałam okazji jeść. Po pierwsze zrobiłam z niej zupę, ale o niej później. Drugą potrawą, którą zrobiłam z ciecierzycy, była oczywiście sałatka i o n Zobacz więcej
WegAnka Blog
WegAnka Blog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia wegAnki
Sałatka z ciecierzycy

Sałatka z ciecierzycy 2891

Na MM, ciecierzyca jest uznawana za produkt węglowodanowy, nie białkowy, tak jak jesteśmy przyzwyczajeni pozyskiwać białko ze strączków. To samo tyczy się fasoli i grochu, toteż nie wolno ich łączyć z Zobacz więcej
bianeczka82
bianeczka82 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
http://brzuszekwega.blogspot.com/
Ciecierzyca

Ciecierzyca 924

Ciecierzyca Ciecierzyca – właściwości  Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum), nazywana także cieciorką lub włoskim grochem, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych przez człowieka z rodziny motyl Zobacz więcej
deni
deni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzone przepisy kulinarne
Chleb z ciecierzycy

Chleb z ciecierzycy 2969

Postanowiłam wypróbować ciecierzycę, jako składnik pieczywa i od razu napiszę, że eksperyment bardzo udany. Przygotwałam chleb używając mąki i ciecierzycy, mniej więcej, pół na pół. Resztę robiłam pod Zobacz więcej
piattodelgiorno
piattodelgiorno Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PIATTO DEL GIORNO
CIECIERZYCA  &  CO

CIECIERZYCA & CO 382

     ciecierzyca z puszki tunczyk w sosie wlasnym pomidor ogorek papryka bazylia ( moga byc oczywiscie inne ziola ) sol, pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny   Ciecierzyce odcedzic w sitku i przeplukac Zobacz więcej
asiast
asiast Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kaczodajnia.blogspot.com
Ciecierzyca do chrupania

Ciecierzyca do chrupania 1019

Ciecierzyca zamiast orzeszków, chipsów i innych niezdrowych przekąsek. Użyłam suchej ciecierzycy moczonej przez noc i gotowanej przez około 40 min, ale możemy równie dobrze użyć tej z puszki - będzie Zobacz więcej
Zdrowsza Kuchnia
Zdrowsza Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowsza Kuchnia
Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy 1186

Ciecierzycę można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich są kotlety, do których przygotowania chciałabym Was zachęcić. Ale czy ciecierzyca potrzebuje reklamy? Przede wszystkim jest przecież cenn Zobacz więcej
Angie
Angie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w wersji light
Curry z ciecierzycy

Curry z ciecierzycy 4101

Curry z ciecierzycy z którego ostatecznie wyszło chilli z ciecierzycy ;) Danie zainspirowane przepisem z książki "100 zdrowych potraw", ale zmodyfikowane nieco przeze mnie. Potrawa wyszła dość pikantn Zobacz więcej
Old White Table
Old White Table Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Old White Table
Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy 1870

Nie jest tajemnicą, że śniadanie to dla mnie najważniejszy posiłek dnia. Nie jest też tajemnicą, że sposobu na idealne śniadanie wciąż poszukuję. Bez dobrego śniadania nie wychodzę w domu. Te kilka ch Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca 1416

Pieczona ciecierzyca to zdrowy zamiennik orzeszków i innych tuczących przekąsek. Nie zawiera wiele kalorii, za to całkiem sporo białka. I do tego jest bardzo łatwa do przygotowania, a co najfajniejsze Zobacz więcej
beetle
beetle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
apetyt i smak
Sałatka z ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycą 5213

Ciecierzyca w mojej kuchni pojawiła się stosunkowo niedawno, ale muszę przyznać że okazała się ona świetnym dodatkiem do wielu dań, m.in. do sałatek. Ta sałatka jest lekka i chrupiąca, ciecierzyca nad Zobacz więcej
kasia_s
kasia_s Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasia H. w kuchni...
Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy 8112

Bardzo lubię warzywne pasztety, z resztą lubię chyba wszystkie istniejące pasztety bez względu na to z czego są zrobione. Powyższy fakt dotyczy również tego bardzo smacznego pasztetu z ciecierzycy. Pa Zobacz więcej

Gatunek rośliny jednorocznej, należącej do rodziny bobowatych – tak brzmi encyklopedyczna definicja ciecierzycy, która szturmem podbija rodzime stoły. Czemu zawdzięczamy tak ogromną popularność tytułowej rośliny? Przyczyną jest trend opiewający w zdrową żywność. Dietetycy, z których opiniami liczą się coraz większe rzesze społeczeństwa uważają, że ciecierzyca może być ciekawą alternatywą wielu sztampowych składników, które od pokoleń funkcjonują w polskiej kuchni. Dlaczego warto wdrożyć do codziennego menu ciecierzycę? Jakie znajduje ona zastosowania w kuchni?

Zanim opiszemy cenne właściwości ciecierzycy warto poznać jej genezę i historię. Tytułowa roślina pochodzi z dzisiejszych obszarów Azji zachodniej i stamtąd przybyła m.in. do Europy. Zanim to się stało ciecierzyca weszła na stałe do kanonu tradycji kulinarnych krajów basenu Morza Śródziemnego. Warto w tym miejscu podkreślić, iż opisywana roślina posiada blisko 50 gatunków, a najbardziej znanym jest ciecierzyca pospolita. Ciekawostkę stanowi również fakt, iż jest to roślina uprawna, która nigdy nie rosła na dziko. Ciecierzyca była podstawą menu starożytnych Greków oraz Rzymian, którzy cenili jej wartości odżywcze. O jakich substancjach mowa? Groch włoski – bo pod taką nazwą również występuje ciecierzyca posiada liczne właściwości zdrowotne. Jest ona bogatym źródłem białka – w 100g ugotowanej cieciorki znajdziemy około 9g białka o specyficznej wartości, bowiem znajdują się w nim cenne aminokwasy, których na próżno szukać w białku pochodzącym m.in. z produktów zbożowych. (Dietetycy od wielu lat podkreślają, iż dostarczane do organizmu białko powinno w połowie składać się z białka zwierzęcego, a w drugiej połowie z białka pochodzenia roślinnego.)

Warto zwrócić uwagę również na inne substancje występujące w ciecierzycy. Przykładem są minerały tj. potas oraz żelazo. To właśnie potas przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Sprawia on, że naczynia krwionośne są bardziej drożne, a krew krąży znacznie swobodniej, co w konsekwencji powoduje spadek ciśnienia. Potas ma jeszcze jedną cenną właściwość – przyspiesza on wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co także przyczynia się do regulacji pracy układu krwionośnego. Wspomniane żelazo natomiast, skutecznie zapobiega anemii, a jego wysoka zawartość w owej roślinie sprzyja leczeniu niedokrwistości. Właśnie dlatego lekarze zalecają spożywanie ciecierzycy kobietom w trakcie miesiączki.

Właściwości oraz zawartość wartości odżywczych w ciecierzycy nieco różni się od siebie w zależności od jej gatunku. Wyróżniamy dwa jej rodzaje – kabuli oraz desi. Ich ziarna różnią się od siebie. Bardziej popularny wariant – kabuli charakteryzuje się dużym rozmiarem i kremową barwą, zaś nasiona desi odznaczają się niewielkim rozmiarem i występują w wielu kolorach. Do najpopularniejszych ze względu zaliczamy m.in. brązowy, czerwony, żółty, czarny, a nawet zielony. Każdy z nich posiada subtelny i słodkawy smak z wyraźnie zarysowaną nutą orzecha. Na podstawie powyższych informacji łatwo można wywnioskować, iż od gatunku ciecierzycy zależy także jej smak. I w tym miejscu spotykamy się z kolejnym walorem tytułowej rośliny jakim jest szerokie zastosowanie kulinarne. Ciekawostkę stanowi fakt, iż w Egipcie nasiona cieciorki mają status afrodyzjaku, zaś w kuchni arabskiej są one podstawą tradycyjnej potrawy zwanej hummusem. Jest to pasta do smarowania pieczywa, która przyrządza się z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Popularnym arabskim daniem bazującym na nasionach ciecierzycy jest falafel. To nic innego jak smażone kulki lub małe kotlety z przyprawionej ciecierzycy. Falafel, jako potrawa wegańska zyskał popularność na całym świecie. Często możemy go spotkać w barach typu fast food jako wegańską alternatywę kebabu w picie.

W jakich innych potrawach doskonale odnajduje się tytułowa roślina? Z powodzeniem można jej używać do przyrządzania gulaszy, potrawek warzywnych, wegańskich pasztetów, past kanapkowych, sałatek, chrupek, a nawet słodyczy. Doskonale sprawdzi się jako składnik zupy krem. Cenne we właściwości są również produkty z niej wytwarzane, np. mąka z której można robić rewelacyjne naleśniki oraz zdrowe omlety.