Przepis na cielęcina

zielono mi
zielono mi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zielono mi
Cielęcina w sosie własnym.

Cielęcina w sosie własnym. 7010

Cielęcina z przepisu Magdy Gessler z jednego z programów "Kuchenne rewolucji" z tą różnicą, że u mnie pieczona w kawałkach, a nie w całości. Mięsko wyszło mięciutkie. delikatne i aromatyczne podane z Zobacz więcej
Tapenda.pl
Tapenda.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tapenda
Gulasz z cielęciny z ziemniakami

Gulasz z cielęciny z ziemniakami 8638

Przepis na gulasz z cielęciny z ziemniakami należy zaliczyć do kategorii bardzo łatwych do przygotowania dań i przepis z pewnością uda się każdemu. Do przygotowania tej wersji gulaszu użyłam, poza zie Zobacz więcej
A BITE TO EAT
A BITE TO EAT Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
A BITE TO EAT
Cielęcina w sosie własnym

Cielęcina w sosie własnym 8409

1-1,5 kg cielęciny ( górka lub przednia łopatka ) Umyte mięso nacieram dobrze roztartym na miazgę czosnkiem z solą (około łyżeczki), przykrywam na min 2-3 godziny i wkładam do lodówki. Po tym czasie n Zobacz więcej
Cielęcina to jedno z najchudszych mięs. Świetne dla osób dbających o sylwetkę również ze względu na dużą zawartość białka. Mięso ma barwę od jasnoróżowej do czerwonej. Odpowiednio przyrządzona cielęci Zobacz więcej
Natka gotuje
Natka gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Natka gotuje
Kotlety mielone z cielęciny

Kotlety mielone z cielęciny 4058

Sznycle z cielęciny Przepis na kotlety mielone. U mnie w domu zawsze mówiło się na nie sznycelki :)  Niby nie ma w nich nic nadzwyczajnego ale zapewniam, że smakują wyśmienicie.  Wszystko to za sprawą Zobacz więcej
Dzisiaj pyszne danie idealne na Bożonarodzeniowy obiad: Cielęcina duszona w białym winie z szałwią   W naszym domu bardzo lubimy cielęcinę, to kruche i delikatne mięso o wspaniałym smaku. Kawałek mięs Zobacz więcej
gosiaG
gosiaG Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ekologicznakuchnia
cielęcina w sosie własnym

cielęcina w sosie własnym 6537

1 kg cielęciny (np łopatki) 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 3/4 szkl śmietany koperek łyżka mąki Warzywa obrać, pokroić i zalać ok 2 szklankami wody. Doda Zobacz więcej
Nigdy nie przepadałam za cielęciną. Wydawała mi się mdła, ale w tej wersji.... palce lizać :) Składniki: cielęcina szynka (użyłam pieczonej z truflami) bazylia sól pieprz lampka białego wina oliwa boc Zobacz więcej
Kasia80
Kasia80 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mama-poleca.blogspot.com
CIELĘCINA W SOSIE WŁASNYM

CIELĘCINA W SOSIE WŁASNYM 11490

Trochę bałam się zaczynać przygodę z cielęciną, w końcu mięso nie jest tanie, więc marnacja dużego kawałka byłaby z uszczerbkiem dla domowego budżetu. Okazało się, że nie taki diabeł straszny... Mięso Zobacz więcej
frillia
frillia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Projekt Kuchnia
Duszona cielęcina z grzybami

Duszona cielęcina z grzybami 5303

Dochodzę do takiego momentu w życiu, kiedy to staram się nie udziwniać, a wręcz powrócić do korzeni. Makarony mam przetrenowane od a do z, a mleko kokosowe nie ma dla mnie tajemnic. Postanawiam więc m Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Cielęcina pieczona

Cielęcina pieczona 5511

Cielęcina pieczona Blox.pl Zaloguj Załóż bloga Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Polędwiczki wieprzowe w sosie Cielęcina pieczona             Składniki: 800-1000g kawałek cielęciny np. udźca Zobacz więcej
Najprostszy sposób przygotowywania cielęciny jaki znam. Przez wiele lat było to sztandarowe danie mojej Cioci ( siostry Mamy ). Wiadomo było , że Ciocia Oleńka raz - dwa razy w miesiącu robi cielęcink Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cielęcina pieczona

Cielęcina pieczona 15064

Cielęcina niezbyt często pojawia się na naszym stole. Jest droga, niełatwo ją kupić i niełatwo ją przygotować tak żeby była smaczna. Kiedy trafiłam na cielęcą karkówkę wiedziałam, że mam ładny kawałek Zobacz więcej
lyzkaszczescia
lyzkaszczescia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
łyżka szczęścia
grillowana cielęcina

grillowana cielęcina 2566

grillowana cielęcina Dawno nie jadłam tak dobrze zrobionego mięsa. Niesamowicie aromatyczne, soczyste w środku i pięknie przyrumienione z wierzchu. Bije pokłony osobie, która wymyśliła coś takiego jak Zobacz więcej
renatar
renatar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia niewyszukana
Cielęcina duszona Magdy Gessler

Cielęcina duszona Magdy Gessler 22217

Delikatna, aksamitna w smaku. Jeden z ulubionych moich przepisów na cielęcinę. Wyciągnięty z książki Magdy Gessler pt. „Kocham gotować” Składniki (na 4 porcje): 800 g cielęciny pokrojonej w kostkę 12 Zobacz więcej
Bernadetta
Bernadetta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prawo do gotowania z pasją
Gulasz z cielęciny

Gulasz z cielęciny 9525

Jakiś czas temu kupiłam piękną cielęcą kulkę, o którą nie jest niestety łatwo. Od razu wiedziałam, że zrobię z niej gulasz z cielęciny, którego wieki nie jedliśmy. Ten gulasz ma przewagę nad potrawami Zobacz więcej
Danie lekkostrawne, bardzo delikatne oraz bogate w żelazo, cynk, magnez, kwas foliowy i wit. B12. Do potrawy warto dodać kaszę, pieczone ziemniaki lub ryż. Polecam również osobom stosującym zasady pro Zobacz więcej
Trochę Smaku
Trochę Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Trochę Smaku
Duszona cielęcina

Duszona cielęcina 39990

Cielęcina duszona jest to jeden z najprostszych przepisów na przyrządzenie tego delikatnego mięsa. Ze względu również na ilość składników potrzebnych do przygotowania. Lecz smak mięsa przygotowanego w Zobacz więcej
negresca
negresca Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prowincja w globalnej wiosce
Cielęcina Marengo

Cielęcina Marengo 5444

Marengo to miejscowość w północnych Włoszech, znana ze zwycięskiej bitwy Napoleona z armią austriacką w 1800 roku. A kucharzom i smakoszom znana jest z potrawy, która występuje w dwóch wariantach: kur Zobacz więcej
Krysia
Krysia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kocioł i garnek
Cielęcina duszona w maśle

Cielęcina duszona w maśle 17821

Kawałek cielęciny ok.1kg.(może być mostek,łopatka....) pół paczki masła sól, pieprz. Mięso umyć i wysuszyć ręcznikiem.  Przekroić na połowę. Na dno rondla dajemy 2 łyżki sklarowanego masła, dobrze roz Zobacz więcej

Cielęcina jest mięsem z buhajków ras mlecznych. To mięso z cieląt 2-6-miesięcznych, przy czym najlepszej jakości mięso jest ze zwierząt 4-6 tygodniowych, karmionych mlekiem z minimalnym włączeniem paszy roślinnej-przy starszych sztukach. Cielęcina z młodszych zwierząt bywa wodnista i mniej rozwinięta.

Najlepsza cielęcina jest jasnoróżowa, z lekko kwaśnym zapachem. Kupując cielęcinę, szczególnie trzeba zwrócić uwagę na jej aromat, ponieważ hodowle wielkotowarowe, chcąc uzyskać duże i szybkie przyrosty mięsa, a przy tym w pożądanym, różowym kolorze, karmią zwierzęta sztuczną paszą bez żelaza. Uzyskana anemia daje ładny kolor ścięgien cielęciny, ale jej smak i zapach daleki jest od ideału. Tymczasem cielęcina prawie nie ma tłuszczu. Jest chuda, lekkostrawna, niskokaloryczna. Jest bogatym źródłem białka, żelaza, cynku i witaminy B2 i B3.


Najsmaczniejszymi kawałkami cielęciny są: udziec, górka i nerkówka. Smaczna jest też łopatka, kark, mostek i nóżki. Cielęcina musi być jednak dobrze przyrządzona. W innym wypadku będzie włóknista. Cielęcina też szybko wysycha, wymaga delikatnych przypraw i łagodnych dodatków. Jedynie podbijając jej charakterystyczny, mdły smak, uzyska się najsmaczniejsze potrawy.