Przepis na co można zrobić z wędzonych żeberek

Dzi
Dzi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
karmelowy.pl
Pikantne żeberka z piekarnika

Pikantne żeberka z piekarnika 4731

Kupiłam jakiś czas temu piękne żeberka wieprzowe, z dużą ilością mięsa. W poszukiwaniu przepisu sięgnęłam po książkę „The Ultimate Cook Book” Marka Scarbrougha i Bruce’a Weinsteina i znalazłam to czeg Zobacz więcej
o!kuchnia
o!kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
o!kuchnia
Kapuśniak na wędzonych żeberkach

Kapuśniak na wędzonych żeberkach 416

Kapuśniak na wędzonych żeberkach gru 27, 2012 …i już po Świętach. Mikołaj w tym roku sprawił mi wielką przyjemność wrzucając pod choinkę płyty DVD z  kolekcją filmów Louis de Funes’a. Byłam zaskoczona Zobacz więcej
Nie sądziłam, że kiedykolwiek będę kupować wędzone żeberka, ale miłość ku tradycji i odkrywaniu kuchni świata (w tym naszej polskiej) zwyciężyła, a ja chciałam poczuć się jak staropolska gospodyni i z Zobacz więcej
Żurek wielkanocny na wędzonych żeberkach      Żurek wielkanocny to tradycja, która w naszym domu jest kultywowana. Czy można sobie wyobrazić Wielkanoc bez żurku? Zakwas na żurek można kupić gotowy, al Zobacz więcej
Firma Winiary wypuściła na rynek fantastyczny koncentrat zupy Żurek . Koncentrat jest wspaniały w smaku , wychodzi z niego wspaniały domowy żur . Wystarczy dodać go do zimnej wody wymieszać i zagotowa Zobacz więcej
Barszcz ukraiński na żeberkach wędzonych z botwinką Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Pstrąg na parze Barszcz ukraiński na żeberkach wędzonych z botwinką           Wiosna to czas wspaniałej Zobacz więcej
I kto powiedział,że kapuśniak jada się w chłodniejsze miesiące? Ja tam nie patrzę na aurę za oknem tylko jem to na co mam ochotę w danej chwili:))) składniki: - 2 wędzone żeberka - pół kg kapusty kisz Zobacz więcej
Grochówka na wędzonych żeberkach. Hu hu ha! Coraz zimniej. Czuć w powietrzu, że nadchodzi zimna odsłona jesieni. Nie narzekam, bo to oznacza, że za chwilkę może też zjawi się zimowa zima! Tak trochę c Zobacz więcej
      Kiedy jadę w odwiedziny do moich rodziców zwykle przed wyjazdem załatwiam kilka spraw. Pierwsza to "zamówienie" u mamy ulubionej potrawy, a kolejna to zamówienie wędzonych żeberek w małym osiedl Zobacz więcej
A może by tak ugotować kwaśnicę? rzuciłam mimochodem w zeszłym tygodniu. Nazajutrz Rodzice, jak co tydzień jechali na targ do Błonia, co skutkowało tym, że po południu na moim kuchennym blacie wylądow Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Feeria Smaków bez cukru
Góralska Kwaśnica

Góralska Kwaśnica 3828

Zupa z kiszonej kapusty na wędzonych żeberkach. Typowo góralska. Zanim ją ugotowałam, zrobiłam niezwykle wnikliwy rekonesans (nawet zajrzałam do Wikipedii) by zorientować się czym różni się od kapuśni Zobacz więcej
Wiem, że jest gorąco i nie ma się ochoty na ciężkie jedzenie, ale my nie mogliśmy oprzeć się wędzonym żeberkom w sklepie :) Grochówka na wędzonych żeberkach jest dla mnie najlepsza – najbardziej aroma Zobacz więcej
Przepis na grochówkę już się pojawił na mojej stronie, ale tym razem zrobiłem wersją bardziej konkretną, ponieważ dodałem kawał bardzo mięsnych wędzonych żeberek. Mój sposób na zrobienie dość szybko g Zobacz więcej

Dobrze wędzone żeberka są prawdziwym rarytasem. Po leżakowaniu w soli z przyprawami są wstępnie suszone, a potem wędzone. Dzięki temu nie tylko uzyskują niesamowity kolor i aromat, ale również mogą być długo przechowywane. Na pewno żeberka nie mogą być tylko zaprawione płynem wędzarniczym i owędzone, ponieważ wówczas się gorzkie i nietrwałe.

Co można zrobić z wędzonych żeberek? Dobre żeberka wędzone są wyjątkowym składnikiem wywarów i zup. Na wędzonkach wychodzą najlepsze kwaśnice, żurki, barszcze, zupy grochowe i fasolowe oraz tradycyjne zupy ziemniaczane. Z wędzonymi żeberkami ugotuje się niezwykle dobry bigos oraz kapustę z mięsem. Wykorzystując mięso z wędzonych żeberek, można przyrządzić niemal każde mięsne danie, od pyz, przez pierogi, po potrawki.

Dlatego, aby delektować się wyśmienitym smakiem dań na wędzonych żeberkach, warto wiedzieć, żeby nie kupować płatów o jednolitym, nienaturalnym kolorze, które błyszczą się i intensywnie pachną. To niemal pewne, że zostały zabejcowane, a nie uwędzone i z takich żeberek nie wyjdzie nam żadne smaczne danie.