Przepis na co to jest tyndalizacja

Powiązane przepisy:

Zachęcona ivkową mielonką, postanowiłam zawalczyć i też zrobić. To pierwsza mielonka, będę robić następne, ale pewnie pobejdruję, jak mawia moja ukochana teściowa, w przyprawach, proporcjach, dodawani Zobacz więcej
Ta fasolka jest według przepisu mojego męża, który też ją sam ugotował i zawsze sam ja robi ja tylko dokładnie spisałam przepis i Wam go podaje bo tak jak dawniej fasolki jeść nie mogłam ( m.in. z pow Zobacz więcej
kryger.agata
kryger.agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Sweet Factory
Puree z dyni

Puree z dyni 78

Przygotowanie puree jest bardzo proste. Doskonale sprawdza się jako baza do dań i deserów. W lodówce można je przechowywać przez 3-4 dni lub zamrozić. Można również przełożyć do słoików, ale w tym prz Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Mielonka w słoiku

Mielonka w słoiku 7257

Pozostaję w klimacie domowych wyrobów kanapkowych. Dziś chyba najprostsza rzecz do zrobienia - konserwa mięsna w słoiku. Zawsze lubiłam mielonki a najbardziej galaretkę, której zawsze było mi za mało. Zobacz więcej
Mielonka ze słoika, mięso na kanapki czyli domowa wędlina. Konserwa bez konserwantów. No bo jak ją inaczej nazwać. Niby nic wymyślnego, mięso z przyprawami. Ale smakuje bardzo dobrze i jest zdrowsze n Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wyroby domowe
Konserwa słoikowa

Konserwa słoikowa 4001

Konserwa słoikowa  Stary sprawdzona metoda na przysmaki ze słoika stosowana przez nasze babki. Składniki: - karkówka tłusta + ja dodałem okrawki z wykrajanych szynek, - peklosól 15-17g/kg, - przyprawa Zobacz więcej
Wędzonka pasteryzowana w słoiku to bardzo stary sposób przechowywania mięsa.  Pasteryzowałam je metodą tyndalizacji, to metoda konserwacji żywności polegająca na trzykrotnej pasteryzacji (co 24 godzin Zobacz więcej
Rozdrabniałem na maszynce nr 8 Proponuję dwa składy surowca do wyboru. Wersja pierwsza -1,5 kg boczek ( troszkę tłustszy ) /5-6 mm - 1,5 kg karkówka / 5-6 mm -1 kg mięso z golonki razem z tłustym /4 m Zobacz więcej
Pyszna mielonka z aromatyczną galaretką i tłuszczykiem na górze - domowa kiełbasa ze słoika. Domowa - wiadomo najlepsza. Wiesz co jesz, bez zbędnych wypełniaczy, polepszaczy i nadmiaru konserwantów. M Zobacz więcej
Mielonka z dziczyzny – konserwa słoikowa Składniki: - mięso kl. I z jelenia  0,5kg - mięso kl. II z jelenia 1,3kg - mięso kl. III z dzika 0,7kg - pieprz 1,5g/kg - zioła darz bór 5g/kg - czosnek 2g/kg Zobacz więcej
ewak1986
ewak1986 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kocham .. lubię .. gotuję ..
Puree z dyni

Puree z dyni 32

Puree z dyni jest to fantastyczny sposób aby zawsze mieć pod ręką gotowy półprodukt. Pierwsze puree przygotowałam rok temu i zapasteryzowałam - ten otwarty słoiczek to są właśnie zeszłoroczne zapasy. Zobacz więcej
weronikka1
weronikka1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni u Moniki
Domowa mielonka w słoikach

Domowa mielonka w słoikach 186

Domową mielonkę w słoikach zrobiłam specjalnie dla mojego męża. Tak ostatnio podczas rozmowy wspomniał, że z chęcią by taką zjadł. A ja oczywiście najpierw  przewertowałam kilkanaście stron by poczyta Zobacz więcej
Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. W Bretanii pewnie o takiej potrawie jaką znamy nie słyszeli, chociaż na pewno w wielu kuchniach na świecie gotuje się dania z f Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Mięso wekowane

Mięso wekowane 18870

Fasolka szparagowa w słoikach. Robicie przetwory na zimę? My oprócz ogórków, przerabiamy aktualnie fasolkę szparagową karłową, bo mamy jej w tym roku sporo na działce i nie nadążamy jej zjadać na bież Zobacz więcej
Przepyszna konserwa domowa, ze cudowną galaretką na dnie i warstwą aromatycznego tłuszczyku na górze. Domowa, wiadomo  - zdrowa! Niech więc się schowają wszystkie kupne mielonki turystyczne i gulasze Zobacz więcej
W garach u Gosi: Tyndalizacja, czyli wielokrotna pasteryzacja żywności Tyndalizacja, czyli wielokrotna pasteryzacja żywności Tyndalizacja to jedna z metod konserwowania żywności. Stosowana jest naprzy Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: