Przepis na cukinia

KasiaB
KasiaB Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z rodzinką
CUKINIA GRILLOWANA

CUKINIA GRILLOWANA 5135

CUKINIA GRILLOWANA Cukinia – jedni ją lubią, inni wręcz przeciwnie. Ja należę do tej pierwszej grupy – choć im starsza cukinia tym ma miłość do niej mniejsza. Ale młoda, delikatna jest boska. Cukinia Zobacz więcej
Bola
Bola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia nie (tylko) Boli
duszona cukinia

duszona cukinia 3119

Bolesia w tym roku szaleje w ogródku... mamy dynie i cukinie różnej maści, kształtu i faktury. Mi za to nie chce się kombinować... więc preferuje proste - dumnie nazywane "rustykalne" - dania. Minimal Zobacz więcej
smokerski
smokerski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wege jedzonko i nie tylko
Cukinia...

Cukinia... 1395

Tak jak obiecałam, cukinia dostała się w moje ręce i powstała z niej wariacja plackowa. Oczywiście podana z dodatkami jak to u mnie bywa.                                                                Zobacz więcej
basia289
basia289 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przepisybabci.com.pl
Cukinia

Cukinia 2080

m.szarawaga
m.szarawaga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słoik smaku
CUKINIA #1 ---> Cukinia jak Ananas

CUKINIA #1 ---> Cukinia jak Ananas 1581

Sezon na cukiniowe i kabaczkowe giganty w pełni. Ale co zrobić z takim dwu - trzy kilogramowym potworem leżącym w naszym ogrodzie? Otóż sposobów na jego zjedzenie lub przerobienie jest wiele. Może być Zobacz więcej
Amoniaq
Amoniaq Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mieszam W Garnku
Cukinia na zimę

Cukinia na zimę 5657

  Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju dania z cukinii: zupy, placki, naleśniki. Są pyszne, sycące i szybkie do wykonania. Jednak w zimie, cena cukinii jest dość wysoka, dlatego to ostatni dzwonek, aby zr Zobacz więcej
rozkoszsmaku.blox.pl
rozkoszsmaku.blox.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rozkosz smaku
Smażona cukinia

Smażona cukinia 2303

Makaron z kalafiorem i ... » Smażona cukinia Składniki:   - cukinia - sól, pieprz - kilka ząbków czosnku - oliwa z oliwek - ewentualnie świeże zioła Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry (młodej można nie Zobacz więcej
Dynia
Dynia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biała Dynia
Cukinia

Cukinia 3759

Tak przygotowaną cukinię można zjeść samemu, podzielić się z bliską osobą lub podać jako dodatek do mięsa bądź makaronu pasibrzuchowi. * Jeśli cukinia jest duża - wielkości przedramienia -> obrać ze s Zobacz więcej
Kasia123
Kasia123 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia i Ogród
Cukinia

Cukinia 6014

Kuchennefascynacje
Kuchennefascynacje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchennefascynacje
Smażona cukinia

Smażona cukinia 4884

Nie wiem czemu nie dodałam jeszcze mojej ukochanej smażonej cukinii. Mogłabym ją jeść codziennie bez wyrzutów sumienia. Uwielbiam na ciepło i zimno. Kiedyś w okresie wczesnej jesienni robiliśmy kilka Zobacz więcej
lidia
lidia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki, zapachy
Grillowana cukinia

Grillowana cukinia 2193

Czy już kiedyś pisałam, że nie jestem fanką cukinii? Bo nie jestem. Ale taka grillowana cukinia jest pycha! Przepis wyniuchałam na Kwestii smaku. Składniki: - cukinie; - czosnek (ok. 1 ząbek na 1 cuki Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Bigos z cukinii

Bigos z cukinii 2092

Bigos z cukinii „Bigos z cukinii jest świetną propozycją na pyszny i niezbyt skomplikowany obiad. Teraz w sezonie, gdy bez problemu dostaniemy świeżą cukinię polecam wypróbowanie tego przepisu. Aby wz Zobacz więcej
  Ponieważ cukinia świetnie smakuje nie tylko w różnego rodzaju potrawach, ale też słodkich wypiekach czy przetworach, przepisy zostały podzielone na trzy części: słoną, słodką i przetwory.   Przepisy Zobacz więcej
basjula
basjula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BasJulowe pasje
Marynowana cukinia

Marynowana cukinia 3529

Witajcie :)  Zapewne każdy z Was wyprawia czasem jakieś rodzinne imprezy lub też uczestniczy w ich przygotowaniu. U nas takich spotkań w gronie najbliższych jest dużo więc często musimy sprostać wyzwa Zobacz więcej
agnieszkarudak
agnieszkarudak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Podniebne Korytko
cukinie

cukinie 1342

Nie wiem czy się wcześniej przyznawałam ale do cukinii mam stosunek ambiwalentny. Może nawet miałam bo ostatnio rozsmakowałm się na tyle, że zdarza mi się upewniać czy  w lodówce jest dyżurna cukinia. Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog
Cukinia

Cukinia 2334

Cukinia (Cucurbita pepo) - pochodzi prawdopodobnie z Ameryki Północnej, należy do roślin dyniowatych. Jadalny jest ciemnozielony, wydłużony owoc o kształcie maczugi. Cukinia jest delikatniejsza w smak Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Cukinia z grilla

Cukinia z grilla 4630

Cukinia z grilla „Cukinia z grilla może być doskonałym dodatkiem do grillowanych dań mięsnych. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, wymaga niewielu składników. Jeśli do farszu dodamy np. mięso Zobacz więcej
meggy_f
meggy_f Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
poradnikmagdy.blogspot.com
Cukinia z grilla

Cukinia z grilla 2942

W zeszłym roku pierwszy raz grillowałam cukinie. Tak mi one zasmakowały, że w tym roku postanowiłam zasadzić cukinie w ogródku. Dziś posadziłam moje  sadzonki i z tej okazji zamieszczam przepis na cuk Zobacz więcej
BlueSpoon
BlueSpoon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blue Spoon
Cukinia, cukinia!

Cukinia, cukinia! 6146

Właśnie siedzę obżarta po cukiniowym leczo (z papryką :) i zostało jeszcze na jutro na obiad. Mniam. A smażonej cukini nie znoszę i też mi ją tak od małego obrzydzano, ale na szczęście w porę się zori Zobacz więcej

Cukinia jest bardzo smaczna, zdrowa i przy tym niedroga. Ponieważ wciąż rozwijający się rynek warzyw, który oferuje coraz to wymyślniejsze ich odmiany, pozwala nam gotować cukinię również poza sezonem, warto na stałe włączyć ją do menu.

Cukinia jest bowiem warzywem cenionym również w dietach odchudzających i zdrowotnych, ponieważ ma małą kaloryczność, jest dobrze tolerowana przez osoby cierpiące na nadwrażliwość układu pokarmowego oraz nadkwasoty. Polepsza trawienie, przyspiesza przemianę materii, a przy tym dostarcza organizmowi mnóstwa wartości odżywczych. Zawiera magnez, żelazo, sód, cynk i potas, również wit C, K, PP, B1, kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę i bata karoten. Co najważniejsze, w cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Jest polecana osobom cierpiącym na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Również młode matki karmiące piersią z powodzeniem mogą zajadać się cukinią faszerowaną, duszoną, pieczoną i smażoną, ponieważ warzywo jest lekkostrawne i praktyczne nie zawiera alergenów. Mało tego! W planie rozszerzania diety najmłodszych również znajdują się warzywa dyniowe, w tym cukinia.

Z cukinii można zrobić mnóstwo interesujących dań. Popularna jest cukinia faszerowana, ale również chipsy z cukinii, frytki cukiniowe, zupy, kotlety, placki, leczo oraz dania jednogarnkowe typu ratatouille. Nieporównywalny smak mają krążki cukinii smażone w cieście naleśnikowym. Jeśli to cukinia młoda, można spożywać ją ze skórką. Starsze okazy warto obrać.

Najlepsza cukinia faszerowana będzie z okazów niewielkich, błyszczących, o nieuszkodzonej skórce. Kupowana w sklepie powinna być jędrna i ciężka. Jeśli jest za lekka, można przypuszczać, że jej miąższ jest gąbczasty, odwodniony i przejrzały, a więc niezbyt smaczny. Jeśli natomiast cukinia pochodzi z naszych upraw, warto spożyć ją jak najszybciej od zerwania z krzewu. Cukinia faszerowana, przygotowana ze świeżych i dobrych produktów jest bardzo smaczna. Można dowolnie komponować rodzaje farszów używając kaszy jaglanej, ryżu, pieczarek, schabu, sera, warzyw, tuńczyka i wielu innych produktów, zawsze uzyskując świetny efekt. Szczególnie, że cukinia faszerowana może być podawana nie tylko na obiad, ale również na podwieczorek, ciepłą kolację czy przyjęcia, gdzie zrobi piorunujące wrażenie szczególnie, gdy użyjemy małych okazów, odmian okrągłych, czy cukinii z kwiatami, które również są jadalne, smaczne i prezentują się wyjątkowo zachęcająco.

Aby cukinia faszerowana była smaczna, umyte warzywa należy pokroić na pół i wydrążyć ich środek. Powstałe łódeczki warto posypać solą i tak doprawione środki wypełniać farszem. To sprawi, że warzywo nie będzie mdłe i stanie się jeszcze bardziej soczyste. Pozostałości z wydrążania można posiekać i dodać do wypełnienia. Dzięki temu danie będzie smaczne, delikatne i pełnowartościowe. Dzięki ok. 40 min zapiekaniu, w 180 stopniach, całość będzie miękka, zwarta i niezwykle aromatyczna. Szczególnie, jeśli dodamy do dania świeżo siekane zioła, kiełki, salsy z pomidorów, całość zyska dodatkowy wymiar smaków i znajdzie nowych zwolenników. Warto więc eksperymentować kulinarnie. Faszerowana cukinia daje mnóstwo, wciąż nieodkrytych możliwości. Zachęcamy do dzielenia się spostrzeżeniami i kolejnymi przepisami.