Przepis na cukinia przetwory

Kolejne przetwory- tym razem tak jak wspominałam dziś wszystko z cukinii! zatem sałatka z młodej cukinii do słoików na zimę! Składniki 5 kg młodej cukinii 5 cebul 3 łyżki soli 2,5 szklanki cukru 2 szk Zobacz więcej
Jest tak chyba każdego roku, że w maminym ogródku następuje zmasowany atak cukinii. I jest leczo, dużo lecza. I sałatki, dużo sałatek. I przetwory, dużo przetworów. Tym razem postanowiłam spróbować cz Zobacz więcej
Cukinia z chilli do słoików , przetwory Lato dobiegło końca , powitała nas ciepła i piękna jesień . Czas zużyć resztki cukinii i innych warzyw , które jeszcze zalegają na grządkach i proszą o wykorzys Zobacz więcej
Sałatka z cukini po szwedzku to nic innego jak znany popularny przepis na ogórki po szwedzku. Ja od paru sezonów sałatkę szwedzką przygotowuję właśnie z wykorzystaniem cukini, bo ogórki przetwarzam na Zobacz więcej
Witajcie :) Sezon słoikowy uważamy za otwarty. My pierwsze przetwory m.in. z truskawek i malin mamy już zrobione, a teraz nadszedł czas na cukinie, ogórki i pomidory. Dziś na blogu przepis na fajną sa Zobacz więcej
Ostatni tegoroczny rzut przetworów, na jakie się zdecydowałam to cukinia z pieprzem ziołowym. Przepis znów mam od sąsiadki pani Emilki. Jest to prosta w wykonaniu i smaczna sałatka. Będzie idealna na Zobacz więcej
Niewiele cukinii z działki się uchowało - upały i wichury dały się im we znaki. Ale na nowość w moim wykonaniu wystarczyło :) Na stronie czerwonej porzeczki znalazłam coś co mnie od razu zaciekawiło. Zobacz więcej
Poniżej prezentuje Wam najlepszy z możliwych przetworów dla osób, które lubią ketchup i sosy pomidorowe. Odkąd ten przepis trafił w moje ręce, robię go w ilości hurtowej. Ketchup ze sklepu już mi nie Zobacz więcej
Cukinia w zalewie z curry -zimowe przetwory 3 kg cukinii                                                                                                                                                 Zobacz więcej
Leczo z cukinią- przetwory na zimę W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę. Dziś proponuje kolorowe leczo w Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Przepisy na domowe przetwory

Przepisy na domowe przetwory 7147

Dżemy, konfitury Dżem czereśniowy Dżem wiśniowy Dżem truskawkowy I Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka z c Zobacz więcej
Często trafiam ostatnimi czasy na przepisy i książki autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Parę dni temu dostrzegłam w mojej bibliotece książkę: "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, Zobacz więcej
miracle
miracle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mój punkt smaku
Cukinia marynowana

Cukinia marynowana 8917

Smaczna, chrupka, marynowana cukinia w delikatnej, lekko octowej zalewie. Idealny dodatek do obiadów gdy sezon na cukinię już się zakończy. SKŁADNIKI : ( na 9 słoików o pojemności 900 ml ) - 3 kg cuki Zobacz więcej
Wegetariański bigos z cukinii do słoików , przetwory Bigos z cukinii, zawsze jakoś tak mnie zniechęcał . Nawet nie mam pojęcia dlaczego ,jakoś tak wydawało mi się ,że z tego mało aromatycznego warzywa Zobacz więcej
Śródziemnomorska ,grillowana cukinia – przetwory  Obrodziły cukinie , oczywiście tak ,że nie da się tego przerobić na bieżąco , no chyba że codziennie na obiad była by cukinia , ale tego , to chyba ni Zobacz więcej
Składniki: Składniki na zalewę: Cukinie umyć, nie obierać! Przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w cienkie plasterki (jak mamy małe cukinie to wystarczy przekroić na pół). Posypać 3 łyżkami soli i od Zobacz więcej

Gdy mowa o przetworach z cukinii, najczęstszym skojarzeniem jest sałatka z cukinii w octowej zalewie, ale z tego warzywa można uzyskać również pyszny keczup z cukinii. Delikatna w smaku, marynowana cukinia ma szansę przekonać tych, którym kiszone ogórki czy papryka wydają się zbyt cierpkie. Dodatkowym atutem przetworów z cukinii jest łatwa dostępność składników. Niektóre przepisy można realizować przez cały rok!

W Polsce, gdzie zimowa aura utrzymuje się nawet przez pół roku, warto szczególnie zainteresować się przetworami. Pasteryzacja, kiszenie, czy marynowanie owoców i warzyw to najlepszy sposób na zachowanie ich smaków i dobroczynnych składników w miesiącach, w których dostęp do świeżych produktów będzie ograniczony. Mając w pamięci zasadę, że najdroższa roślina poza sezonem nigdy nie będzie tak dobra jak ta najtańsza w jego pełni, nie warto przepłacać za „podrasowane” warzywa i owoce.

Wybierajmy raczej kiszonki i marynaty z dorodnych, wartościowych składników. Cukinię warto konserwować w przetworach, gdy jest młoda. Wtedy ma najlepszy smak. Jej zalety docenią smakosze borykający się z niedoborami żelaza (jest ona bogatym źródłem tego pierwiastka) i nadkwaśnością.