Przepis na czekolada

MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Czekolada

Czekolada 622

Czekoladowe krówki Przepis na tę czekoladę mam z programu Nigelli Lawson. Pierwszy raz robiłam ją na Święta Bożego Narodzenia, ale tak zasmakowała mojej rodzinie, że robię ją często. Tym razem mój Szw Zobacz więcej
Sylwia Wojtkowiak
Sylwia Wojtkowiak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mała Łyżeczka
Domowa czekolada

Domowa czekolada 1710

"Liście, robaki, no i dżdżownice. A czekoladę? Kangury nie jedzą czekolady. Próbowałeś kiedyś? Jadłeś kiedyś czekoladę? Nie masz ochoty. Zaskakuje mnie pan, panie Pantoufle. Taki obieżyświat, a nie ci Zobacz więcej
Ciasto trzy czekolady czyli czekolada w czekoladzie Przepis znalazłam kiedyś dawno temu w jakiejś babskiej gazecie. Nie wiem, jak się nazywa, bo jakoś tak mi się wyrwało. No to nazwaliśmy go ciasto tr Zobacz więcej
kryzysowy kucharz
kryzysowy kucharz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Desery na depresję
Czekolada

Czekolada 302

W związku z tym, że za oknem mróz przekroczył granicę - 10, tym razem coś typowo rozgrzewającego i to w wersji de lux :) czyli takiej jak podają w droższych kawiarniach. Przez droższe mam na myśli zna Zobacz więcej
Ada0
Ada0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oryginalny smak
Czekolada do picia

Czekolada do picia 1812

Gorąca czekolada do picia to napój dla wszystkich miłośników czekolady, czyli dla mnie też Jest kremowa, pyszna… i idealna na popawę nastroju.   Składniki: 2 szklanki mleka 200 ml. śmietanki 30 % 100 Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Czekolada

Czekolada 182

Czekolada to najchętniej wybierana słodka przekąska  nie tylko przez dzieci! Sprawdźcie czy warto sięgać po czekoladę jeśli staramy się odżywiać zdrowo i żyć według idei „slow food”. Jeżeli nasza codz Zobacz więcej
Na cztery widelce
Na cztery widelce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na4widelce@gmail.com
Gorąca czekolada

Gorąca czekolada 1581

Dobra gorąca czekolada to coś wspaniałego. Pieści podniebienie idealnym smakiem oraz aksamitną konsystencją, i wspaniale rozgrzewa w zimowe wieczory. Ciężko jest dostać pyszną czekoladę w kawiarni - n Zobacz więcej
Agna
Agna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Notatnik Kuchenny
Czekolada z Manufaktury Czekolady

Czekolada z Manufaktury Czekolady 160

Ostatnio dostałam w prezencie cztery rodzaje czekolad z Manufaktury Czekolady. Na marginesie: wiedzieliście, że Chińczycy dają prezent "powitalny" przy pierwszym spotkaniu, jeśli wiedzą, że kolejne na Zobacz więcej
Czekoladki na Światowy Dzień Czekolady ,,Czekoladki'' brzmi  równie miło jak ,,ciasteczka'' a dzisiaj w ,,Światowym Dniu Czekolady" wyjątkowo można się rozmarzyć i zdrabniać każde słowo, które przyjdz Zobacz więcej
słodkosłona
słodkosłona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
słodkosłona
Z czekoladą.

Z czekoladą. 184

Dziś krótko i klarownie.  Nareszcie piątek.  W zasadzie planowałam zrobić drożdżowe rogaliki z czekoladą. Wiadomo, przepis klasyczny, jaki lubicie na ciasto drożdżowe. Do środka parę kostek ulubionej Zobacz więcej
karolinagrabias
karolinagrabias Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Całkiem zdrowo
Czekolada

Czekolada 266

Czekolada jest dobra na wszystko: na zmęczenie i  zniechęcenie, na wielką smutę i małą chandrę. W sklepach znajdziemy mnóstwo jej odmian. Ale czy biała czekolada jest jeszcze czekoladą?  Czy czekolada Zobacz więcej
co dziś jemy Mamo?
co dziś jemy Mamo? Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
co dziś jemy Mamo?
CZEKOLADA

CZEKOLADA 526

1. Pistacje oczyścić z łupinek. Małą lub średnią blechę (zależy jak grubą chcemy mieć czekoladę) wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Do roztopionej, g Zobacz więcej
wiosenny skowronek
wiosenny skowronek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uczymy się gotować
Czekolada

Czekolada 213

12.04. - DZIEŃ CZEKOLADY Czekolada jest to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i innych dodatków. Pierwsza czekolada powstała w 1839 Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Czekolada - Przepisy!

Czekolada - Przepisy! 645

Ciasto Czekoladowe bez Mąki Krem Czekoladowy z Awokado Grzanki z Dynią i Czekoladą Naleśniki z Bananami i Czekoladą Tarta Czekoladowa z Gruszkami Muffiny Czekoladowe z Cukinią Ciasteczka z Cukinią i C Zobacz więcej
piekarniklaury
piekarniklaury Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Piekarnik Laury
CZEKOLADA

CZEKOLADA 304

Czekolada to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, środka słodzącego i różnych dodatków. Sam opis nie jest specjalnie przekonujący.. dlatego też fenomen tego cudu możemy Zobacz więcej
Aleksa
Aleksa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Najsłodsza rzecz
Czekolada

Czekolada 430

Jutro światowy dzień czekolady! Moim zdaniem takie święto powinno być każdego dnia :) Bardzo lubię cytat: czekolada nie zadaje głupich pytań, czekolada rozumie. Dlatego dzisiaj kupcie dobrą czekoladę, Zobacz więcej
beatriczenkiczen
beatriczenkiczen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BeatriczenKiczen
Temperowanie czekolady

Temperowanie czekolady 576

Temperowanie czekolady Temperowanie to nic innego, jak podgrzewanie czekolady do pewnej temperatury, następnie schładzanie jej  i ponowne podgrzewanie. Robi się to po to, aby czekolada po zastygnięciu Zobacz więcej
Monika89
Monika89 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Mała Cukiernia
Czekolada plastyczna

Czekolada plastyczna 861

Czekolada plastyczna Czekolada plastyczna jest idealna. Idealna do ozdabiania ciast i tortów, do przechowywania. Dziecinnie prosta w wykonaniu i smakuje jak zwykła czekolada. Można się nią bawić jak m Zobacz więcej
/ Zaczęrpnąwszy pomysł od Helki postanowiłam dziś przygotować banany w czekoladzie, trochę w białej, trochę w czarnej i muszę Wam powiedzieć, że wyszły przepyszne :) Potrzebne składniki: Banany, cytry Zobacz więcej
Tedi
Tedi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Turkusowa Kropka
Domowa czekolada

Domowa czekolada 4947

Ostatnio dużo eksperymentuję z domową czekoladą. Wiąże się to z niezliczoną ilością czekoladopodobnych niepodarów. Największym problemem było dla mnie rozmieszanie mleka w proszku tak aby nie powstały Zobacz więcej

Czekolada jest chyba najbardziej znaną słodkością świata. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie odkryto, że kakaowiec, z którego pozyskuje się kakao i masło kakaowe, jest idealnym składnikiem na obecnie znaną czekoladę. Pierwsze próby fermentacji, prażenia i mielenia ziaren podjęli już starożytni Olmecy mieszkający na terenach obecnego Meksyku. Z uzyskanej masy robili napój. Również Majowie w III w. n. e. zmielone kakao mieszali z wodą, mąką kukurydzianą, miodem i chilli, i podawali podczas obrzędów religijnych oraz królom i arystokratom. Przełomem w przerabianiu kakaowca były również działania Azteków, którzy do napoju kakaowego dodawali wanilię, paprykę, płatki kwiatowe barwiące napój. Do Europy kakao trafiło dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Dopiero jednak w połowie XIX w. udało się chemikowi holenderskiemu, Konradowi van Houten, wyodrębnić sypkie kakao, które dało początek prawdziwej, twardej tabliczce, wówczas cierpkiej w smaku czekolady.

Czekolada przez wiele lat eksperymentów zmieniała swoją postać i smak. Obecnie nie wyobrażamy sobie życia bez czekolady. Dlatego rynek obfituje w jej rodzaje. Można bowiem kupić czekoladę gorzką, gdzie miazgi kakaowej jest minimum 70%, czekoladę deserową, z 30-70% miazgi, mleczną, która nie zawiera więcej niż 50% miazgi kakaowej oraz białą, która nie ma miazgi kakaowej, a jedynie tłuszcz kakaowy, cukier, mleko i dodatki. Najbardziej wartościowa jest oczywiście czekolada gorzka, ponieważ zawiera mało cukru a sporą ilość miazgi, której może być nawet 95%. Jednak najbardziej popularna jest czekolada mleczna, ponieważ ma łagodny i delikatny smak. Jest też najczęściej urozmaicana dodatkami.

Czekolada jest bowiem dostępna w nie tylko w jednolitej tabliczce. Do tradycyjnych czekolad dodawane są orzechy, bakalie, kawa, karmel, likiery, dżemy, owoce i inne dodatki smakowe, które ze zwykłej przekąski robią prawdziwe desery. Z czekolady robione są czekoladki, fondue czekoladowe, lizaki, herbatniki i inne ciastka, lody i wypieki typu muffiny, tarty, biszkopty, browne i inne. Z czekolady robi się budynie, nadzienia, napoje na bazie mleka, smarowidła.

Czekolada wprost uzależnia, dlatego jest tak chętnie kupowana i spożywana. Poza tym jest zdrowa pod warunkiem, że zjadamy czekoladę gorzką i w niewielkich ilościach. Zapobiega ona zakrzepom, zmniejszając ryzyko zawału serca. Wpływa na elastyczność ścian naczyń krwionośnych, neutralizuje cholesterol. Podwyższa poziom utleniaczy we krwi, które spowalniają procesy starzenia organizmu. Poza tym, dzięki czekoladzie, jesteśmy szczęśliwsi. Podwyższony poziom serotoniny wpływa na system nerwowy i poprawia sprawność intelektualną.

A co zawiera prawdziwa czekolada? Oczywiście węglowodany, które są źródłem energii, magnez poprawiający funkcjonowanie komórek nerwowych, żelazo niezbędne przy produkcji czerwonych krwinek oraz niacynę, która pomaga spalać energię. Ponadto czekolada ma teobrominę pobudzającą pracę układu moczowego, fenyloalaninę poprawiającą nastrój i flawonoidy. Ma też białko, błonnik, wit A, D, E, K, C, B, wapń, potas, cynk, sód, miedź, mangan, selen. Czekolada jest też używana nie tylko w kulinariach. To często wykorzystywany składnik kosmetyków. Wierzymy, że sami znajdziecie dla niej specjalne wykorzystanie.