Przepis na dal makhani

Kurczak na masle, czyli murgh makhani, to danie z kuchni indyjskiej, znane na calym swiecie rowniez jako butter chicken. Mialam przyjemnosc sprobowac tego dania w Indiach. U mnie bedzie w wersji odchu Zobacz więcej
SmaKokosa
SmaKokosa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SmaKokosa
Indyjsko w kuchni i szpinakowo

Indyjsko w kuchni i szpinakowo 73

WRÓCIŁAM i od razu przekazuję Wam przepis na ukochaną potrawę o indyjskim posmaku :) Szybkie, aromatyczne i zdrowe danie, dobre zarówno dla osób wege jak i nie. :) A poza tym to mój pierwszy przepis z Zobacz więcej
W sezonie grzewczym aby trochę sobie pomóc trzeba zmienić swoje nawyki żywieniowe. Wszystko jest w zupełnym porządku gdy siedzi się w przytulnym kącie w domu – najlepiej blisko kaloryfera i koca. Gorz Zobacz więcej
menu.na.weekend
menu.na.weekend Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Menu na Weekend
Mung Dal

Mung Dal 677

Mung Dal Pomimo, że biel za oknem zniknęła, a czarny asfalt miasta pokrył się przybrudzonym roztapiającym się śniegiem, to jednak wciąż... zimno! Zachęcona pełnym słońcem wybrałam się wczoraj na bardz Zobacz więcej
Jejuuuu jaka jestem podekscytowana!!!! Dzisiaj pelna para ruszyla edycja filmow. Dzieki Mackowi sa juz sklepane w calasc czekaja tylko na dodanie czolowki i listy skladnikow. Nastepny wpis bedzie juz Zobacz więcej
                                Zobacz więcej
Dal to coś w rodzaju zupy, lub gulaszu (curry) z roślin strączkowych. Jest to danie bardzo popularne w całych Indiach, Pakistanie, Bangladeszu i Nepalu. Występuje w wielu odmianach, niemal tak wielu, Zobacz więcej
boregi
boregi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Licencja na gotowanie
Paneer makhani

Paneer makhani 511

Ser paneer w kolejnej odsłonie. Zaczynałam już pisać peany na jego cześć, ale Konrad poczuł ukłucie zazdrości, więc muszę się ograniczać ;) Paneer sam w sobie nie ma zbyt wyrazistego smaku, ale w połą Zobacz więcej
slodkokwasny
slodkokwasny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SlodkoKwasnyCom
Dal Makhani, maślany dal

Dal Makhani, maślany dal 573

Klasyk kuchni północnych Indii. Wegateriańskie połączenie intensywnych smaków, delikatnego masła i śmietany. Bogate w błonnik i proteiny. Bardzo kaloryczne, ale przecież nie musimy jeść całego talerza Zobacz więcej
Jemy Ekolokalnie
Jemy Ekolokalnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
jemy.ekolokalnie.pl
Murgh Makhani sos

Murgh Makhani sos 62

Składniki 1 kg pomidorów, pokrojone w kostkę 8 ziaren zielonego kardamonu 1 łyżka pokrojonego drobno czosnku (3-4 ząbki) 3 cm imbiru, pokrojone w cienkie paski 3 zielone papryczki chili, pokrojone w c Zobacz więcej
Mówi się, że potrzeba jest matką wynalazku. Mogę się z tym stwierdzeniem zgodzić, ponieważ przez potrzebę rozgrzania powstał mój dzisiejszy dal.  Istnieje pewne zjawisko w kuchni o którym opowiadała m Zobacz więcej
Chicken Murgh Makhani, czyli Indyjski Butter Chicken! | imagineyourcooking imagineyourcooking .. kulinarne wyobrażenia ..   RSS   Chicken Murgh Makhani, czyli Indyjski Butter Chicken! Powiązane wpisy: Zobacz więcej
Bhajan Cafe  https://www.facebook.com/BhajanCafeKrakow/ ul. Stradomska 17, Kraków Bhajan Cafe to magiczne miejsce w Krakowie, które koniecznie musisz odwiedzić jeśli lubisz kuchnię indyjską, a jeśli n Zobacz więcej
Raz Się Tyje
Raz Się Tyje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Raz Się Tyje
Makhani z krewetkami

Makhani z krewetkami 32

Artykuł Makhani z krewetkami pochodzi z serwisu Raz się tyje. Zobacz więcej
  Dziś mam dla Was naprawdę pyszne wegetariańskie danie. Inspiracją do jego wykonania był dhal makhani, czyli maślany dal - aromatyczne wschodnie danie z warzyw strączkowych. Do swojej wersji użyłam c Zobacz więcej
kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Dal maślany (Butter Dal)

Dal maślany (Butter Dal) 314

Maślany dal czyli Dal Makhani to wegetariańskie danie wywodzące się z kuchni Pendżabu. Do przyrządzenia tej bardzo smacznej i sycącej potrawy używa się czarnej fasoli urad dal w postaci nierozłupanej Zobacz więcej
Paneer Makhani jest jednym z najpopularniejszych dań wegetariańskich wywodzących się z kuchni północnych Indii. Kawałki delikatnego świeżego serka paneer zanurzone w gęstym orzechowo-śmietanowo-pomido Zobacz więcej
Dal makhani – bardzo gęsty, kremowy, maślany dal wywodzący się z północnej części Indii. Nazywany również ‚kali dal’ lub ‚maa di dal’, w dosłownym tłumaczeniu to soczewica gotowana w maśle. W niektóry Zobacz więcej