Przepis na dania hiszpańskie przepisy

Sos romesco pochodzi z hiszpańskiej Katalnii i ma całkiem bogatą historię. Dokładna data jego powstania nie jest dobrze znana, ale uważa się, że przygotowywano go już z XVI wieku. Ten hiszpański sos z Zobacz więcej
Składniki: -8 udek -10 ziemniaków -100 g. kiełbasy chorizo -4 marchewki -4 pomidory -4 czerwone cebule -sok z połowy cytryny -2 łyżki papryki słodkiej wędzonej -1 łyżka papryki ostrej wędzonej -sól -p Zobacz więcej
Pisto – hiszpańskie danie z papryką i cukinią – La Cosina La Cosina Kuchnia pięciu przemian Pisto – hiszpańskie danie z papryką i cukinią Pyszne danie hiszpańskie, łatwe w przygotowaniu, smaczne i syc Zobacz więcej
Przygotowanie tortilli de patatas wydawało mi się proste – przecież to tylko omlet z ziemniakami. Nie mogłem się bardziej pomylić. Wnętrze powinno być kremowe, ledwo ścięte, wręcz lejące się. Tortilla Zobacz więcej
co to są hiszpańskie tapas? Tapas to małe przekąski, które w Hiszpanii podawane są w licznych tapas barach. Znakomicie zaspokoją głód między większymi daniami, ale mogą też stanowić główny posiłek. Sp Zobacz więcej
No waste – czyli niemarnowanie jedzenia w praktyce! Zobaczcie, jak można bardzo smacznie i mądrze gospodarować jedzeniem! Zaczęło się od pieczonego kurczaka z ziemniakami i dodatkiem cukinii, groszku Zobacz więcej
Romesco to tradycyjny hiszpański sos wywodzący się z miasta Tarragona w Katalonii. Przygotowuje się go na bazie pomidorów, czosnku, migdałów, orzechów laskowych, oliwy i suszonej papryki ñora (nyora ( Zobacz więcej
Opisując kuchnie hiszpańską nie można pominąć przysmaku jakim są kiełbasy. Najbardziej znaną z nich jest chorizo (wym. "czorizo"), czyli rodzaj wieprzowej kiełbasy, o bardzo intensywnym smaku, zapachu Zobacz więcej
Paella, jaką znamy, powstała w połowie XlX wieku na wschodnim wybrzeżu Hiszpanii, w okolicy Walencji. Jej rodzai jest kilka. Z warzywami, rybami, owocami morza, królikiem, kurczakiem, kaczką czy ślima Zobacz więcej
W ostatnią niedzielę po raz kolejny miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kuchni hiszpańskiej. Tym razem Alejo z Valparaíso pokazał nam jak przygotowywać hiszpańskie dania duszone. Trzeba mu t Zobacz więcej
PASTA DE LA FUENTE Przepis na to danie  dostałam w liceum od mojej koleżanki Ali, która często gościła w Hiszpanii. Obecnie tam mieszka, więc przepis jest jak najbardziej hiszpański. Dość szybki w wyk Zobacz więcej
Hiszpańskie "leczo" z chorizo i ziemniakami | Pogotujmy.pl Hiszpańskie “leczo” z chorizo i ziemniakami 25 sierpnia 2017 Hiszpańskie “leczo” z chorizo i ziemniakami, czyli moja naprawdę pyszna propozyc Zobacz więcej
Gulasz madrycki - danie armii hiszpańskiej - Najsmaczniejszy BlogNajsmaczniejszy Blog Najsmaczniejszy Blog Najsmaczniejszy Blog – przepisy, recenzje restauracji Menu Skip to content Search Klikając w Zobacz więcej
Nigdy, przenigdy nie lubiłam kiełbasy i pewnie nie dzieliłabym się z Wami tym przepisem, gdybym nie rozsmakowała się w kiełbasie dzięki takiemu połączeniu z warzywami i zieleniną. Podstawą jest jednak Zobacz więcej
Hiszpańskie menu (la carta) to często kilkustronicowa rozpiska, w której łatwo się pogubić. Hiszpanie raczej nie są zwolennikami krótkich, kilkudaniowych kart (pomijam rzecz jasna restauracje z najwyż Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wyroby domowe
Hiszpańskie Chorizo

Hiszpańskie Chorizo 1691

Hiszpańskie Chorizo   Składniki: - 3 części mięsa z łopatki (chudego) - 1 część mięsa tłustego (boczek) - papryka pimenton (koniecznie) dużo (od 20 do 100g na kg) ja dałem ponad 20g ale na oko - czosn Zobacz więcej
        jest w kuchni hiszpańskiej nieodzowny, powiedziałabym nawet jest jedną z jej gwiazd. Hiszpanie uwielbiają ryby (o tym chyba nie muszę pisać) i są prawdziwymi mistrzami w ich przygotowywaniu. Z Zobacz więcej
Indyk z ciecierzycą po hiszpańsku (danie jednogarnkowe) Danie miało być na dwa dni… Ale mój mąż spojrzał się na mnie oczami kota ze Shreka i spytał, czy może jeszcze trochę. Przy trzeciej dokładce już Zobacz więcej