Przepis na dania mięsne

Przedstawiciele warzyw w tym daniu to: papryka, cebula, pietruszka, seler. Jednak pierwsze skrzypce grają w nim pieczarki. Niespodzianką są mięsne schabowe zawijaski z serem Camembert. Wszystko to w a Zobacz więcej
Prawdziwie mięsne danie. Ryż z kiełbasą, boczkiem i warzywami. Nie fit- bo kiełbaska i boczek, ale czasami można sobie pozwolić na odrobinę (lub większą odrobinę) kalorycznych pyszności. Danie jest na Zobacz więcej
W miniony weekend po raz pierwszy udało mi się być uczestnikiem warsztatów kulinarnych z Polska-Gotuje. Tematem przewodnim były mięsa: wołowina, jagnięcina i wieprzowina. Warsztaty były konkretne, tym Zobacz więcej
Zestawienie dań mięsnych na ciepło i zimno. W naszym domu obowiązkowo będzie bigos oraz karkówka - mój mąż szaleje za obiema tymi potrawami i w święta może nie jeść nic innego :) Pieczona karkówka wyc Zobacz więcej
W tym roku żurawina zdecydowanie skradła moje serce. Kusi swoim pięknym kolorem i lekko gorzkawym kwaśnym smakiem na tyle,że postanowiłam powrócić do klasyki. Żurawina jako dodatek do dań mięsnych i s Zobacz więcej
Brazylijska polędwica wołowa flambirowana w Jack Daniel's i duszona z borowikami w śmietanie Co roku zapraszam całą rodzinę na uroczysty obiad w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. To wyjątkowy dzień Zobacz więcej
Fajny dodatek do dań z grilla :) Składniki Sposób przygotowania Zobacz więcej
Moje pasje - Mój świat: Karnawał 2017 - Dania mięsne: Kotlety greckie Moje pasje - Mój świat Karnawał 2017 - Dania mięsne: Kotlety greckie Brak komentarzy: Prześlij komentarz Strona główna Subskrybuj: Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
E-book DANIA MIĘSNE do pobrania

E-book DANIA MIĘSNE do pobrania 22

Pisałam jakiś czas temu, że razem z czwórką innych blogerów zostałam zaproszona do projektu tworzenia e-booka serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl. Dziękuję organizatorom projektu za możliwość tworzenia i Zobacz więcej
Dzisiaj coś innego. Tak, dlatego, że nic nie ugotowaliśmy :) Niedawno stojąc w kuchni przy garach zapytałam Ł. jakie są właściwie jego ULUBIONE dania. Motto Ł. głosi, że zje wszystko. Jeśli czegoś daw Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Dania mięsne

Dania mięsne 1320

Po przepis kliknij w zdjęcie Faszerowane ziemniaki z tymiankiem Pizza na cienkim cieście Tarta porosołowa Cevapcici Fasolka po bretońsku KURCZAK Kurczak pieczony z tymiankiem Risotto z kurczakiem Pier Zobacz więcej
    Danie jednogarnkowe z mięsem wieprzowym, sosem pomidorowym, papryką i krewetkami. Do potrawki dodałam polędwiczki wcześniej marynowanej przez 4 godziny w czosnku, lecz mięso może nawet poleżeć prz Zobacz więcej
Sałatka ziemniaczana to świetny dodatek do mięsnych dań z grilla.  Można przygotować ją  dużo wcześniej i schłodzić  w lodówce . Kiedy smaki dobrze się   ze sobą połączą wydaje mi się o wiele  smaczni Zobacz więcej
  Lekkie, pożywne i zdrowe mięsne danie typu jednogarnkowe. Fasola duszona z cebulą, ziemniakami i wieprzowiną z dodatkiem jarmużu. Świeżo upieczony chleb jest idealnym dopełnieniem. W Ameryce Południ Zobacz więcej
  Słoneczne, mięsne danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw i lekką pomarańczową nutą. Znajdziecie tutaj młodą kapustę, papryki i czerwoną fasolę. Robione z trzech rodzajów mięs – wołowiny, boczku i Zobacz więcej

Dania mięsne to szeroka kategoria, w której mieszczą się zarówno potrawy podawane na ciepło, jak i na zimno. Do dań mięsnych możemy zaliczyć przepisy traktujące mięso jako główny składnik, np. kotlety, zrazy, rolady, pieczenie, pasztety jak i te, w którym jest ono jedynie dodatkiem, chociażby w formie skwarek.


W naszym kraju zwykliśmy traktować mięso jako swoistego „władcę stołu”, na którym panuje ono niepodzielnie. Któż z nas nie słyszał od rodziców w dzieciństwie, ślęcząc nad pełnym talerzem, sakramentalnego: „Ziemniaki możesz zostawić, ale mięso MASZ zjeść!”? Rzadko uświadamiamy sobie „mięsność” potrawy, jeżeli tusza wieprzowa, dziczyzna, czy drób pojawiają się w niej jako jeden z wielu, równorzędnych składników, np. w sałatce. Nawet wtedy miewamy jednak tendencję do wyróżniania mięsnego składnika w nazwie, mówiąc np. o „sałatce z kurczakiem”.

Istnieje grupa konsumentów, którzy nie podejdą lekceważąco nawet do śladowych ilości mięsa w potrawie i są to weganie oraz wegetarianie. Warto pamiętać, że dla ludzi wybierających ten styl żywienia (a wręcz i życia) nie do przyjęcia będzie nawet wspomnienie o mięsie pod postacią smalcu, na którym miałyby zostać usmażone warzywa. Nie zapominajmy też, że ryby to, a jakże!, mięso.