Przepis na dieta wątrobowa

Post Dieta wątrobowa: placki twarogowe bez dodatku tłuszczupochodzi z bloga Jak Po Maśle. Czy na co dzień zastanawiamy się jak funkcjonują nasze narządy wewnętrzne? Pomimo, że czujemy się dobrze i na Zobacz więcej
Na blogu powstaje nowy nowy dział (a i do starszych przepisów zjawiają się już modyfikacje) z przepisami pod kątem diety wątrobowej zalecanej w przebiegu mononukleozy zakaźnej. Przyczyn tego stanu rze Zobacz więcej
Na diecie wątrobowej należy uważać z jajkami-zwłaszcza żółtkami. A ja uwielbiam omlety! Zrobiłam więc bez żółtek! 2 duże jajka- białka z nich są potrzebne 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki jogurtu natural Zobacz więcej
Nie lubię diet. Kiedy mając do wyboru tak ogromne bogactwo owoców, warzyw, produktów i dań trzeba z czegoś rezygnować, budzi to mój wewnętrzny sprzeciw. Czasem jednak dieta nie jest podyktowana naszym Zobacz więcej
Dieta wątrobowa to także ograniczenia w przyprawach. Należy przede wszystkim ograniczyć pieprz, paprykę, ocet, musztardę, majonezy, cebulę i czosnek. Dozwolona jest sól, ale w ograniczonej ilości. Moż Zobacz więcej
Każdy będąc na diecie chciałby poprawić sobie humorek czymś słodkim. Znalazłam złoty środek w diecie wątrobowej. Serniczek na zimno. To jest mój pierwszy wypiek sernika na zimno, a tym bardziej od mom Zobacz więcej
latosiowy-dom
latosiowy-dom Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
latosiowy-dom
Dieta wątrobowa-co warto pić.

Dieta wątrobowa-co warto pić. 1988

Po usunięciu woreczka nie wszystko można jeść, ale i nie wszystko można pić -nie wolno kawy (choć inni lekką piją), kakao, alkoholu, tłustych mlek, mocnej herbaty, gazowanych napoi. Wiem, że wiele osó Zobacz więcej
2drink.pl
2drink.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zanim Zjesz
Dieta wątrobowa: zasady, menu, efekty

Dieta wątrobowa: zasady, menu, efekty 3914

Brak czasu powoduje, że nie dbamy o to co jemy. Szybkie, gotowe posiłki, fast foody na mieście, nieregularny tryb życia, uwielbienie do tłustych, słonych przekąsek – chyba nikt nie powinien się dziwić Zobacz więcej

Dieta wątrobowa jest dietą lekkostrawną, której głównym założeniem jest ograniczenie spożywania tłuszczów. Powinna za to być bogata w białka i węglowodany. Dietę wątrobową powinny stosować przede wszystkim osoby, które cierpią na schorzenia wątroby, trzustki, pęcherza żółciowego oraz jelita grubego. Stosowanie diety wątrobowej wiąże się z regularnym i sumiennym przestrzeganiem pewnych zasad żywieniowych. Są one dość rygorystyczne, jednak z czasem coraz łatwiej się do nich stosować. Ich konsekwentne przestrzeganie na pewno zaowocuje w przyszłości poprawą zdrowia i samopoczucia.

Główną zasadą diety wątrobowej jest regularne spożywanie posiłków. Porcje nie powinny być zbyt duże. Należy jeść często, od 5 do 7 razy dziennie. Posiłki powinny być przygotowane na parze, w wodzie, pieczone w pergaminie lub foli, duszone bez użycia tłuszczu. Dieta wątrobowa wyklucza potrawy smażone i pieczone na tłuszczu. Owoce i warzywa najlepiej spożywać w formie przetworzonej, gotowane lub formie soków i przecierów. Surowe są zbyt obfite w błonnik, który sprzyja wzdęciom i biegunkom. W diecie wątrobowej zakazane są następujące produkty: ostre przyprawy, alkohol i inne używki, świeży chleb, produkty bogate w błonnik, produkty wzdymające (groch, fasola), produkty bogate w tłuszcze zwierzęce (smalec, boczek), produkty zawierające spore ilości cholesterolu (żółtka jaj), słodycze, suszone owoce. Natomiast w diecie wątrobowej można sięgać m.in. po: pieczywo jasne i czerstwe, chude mięso i wędliny, chude ryby, masło, biały twaróg, oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, kasze na sypko, kluski lane. Dieta wątrobowa może być stosowana także przez osoby zdrowe, które chcą zdrowo żyć i zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. Jej stosowanie sprzyja poprawie zdrowia i kondycji, korzystnie oddziałuje na wygląd włosów, skóry i paznokci. Poza tym jest to dieta lekkostrawna, niskokaloryczna, sprzyja więc utracie wagi i utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Wbrew pozorom przepisy w diecie wątrobowej nie muszą być nudne i monotonne. Zupy należy gotować na bulionach warzywnych lub drobiowych, a zaprawiać mąką z mlekiem. Na obiad sprawdzi się także gotowane na parze lub pieczone chude mięso (indyk, kurczak, polędwica) z dodatkiem gotowanych ziemniaków, ryżu lub sypkich kasz. Polecane są np. drobiowe pulpety. Dieta wątrobowa zezwala także na spożywanie chudych ryb, takich jak: dorsz, pstrąg, okoń. Surówki możemy komponować na bazie sałaty, pomidora i ogórka bez skóry, marchewki, brokuła. Najwięcej kontrowersji związanych jest natomiast ze spożywaniem jajka. Żółtko jest przeciwwskazane u osób ze schorzeniami dróg żółciowych. W pozostałych przypadkach należy obserwować reakcję swojego organizmu po zjedzeniu jajka. Ważne, aby nie spożywać jajek sadzonych, smażonych, gotowanych na twardo. W diecie wątrobowej można sięgać także po obrane jabłka i gruszki, pomarańcze, banany, kiwi, melona, maliny i na ich bazie komponować zdrowe i smaczne desery (np. zapiekany ryż z jabłkami, chrupiące ciasteczka owsiane).