Przepis na dolma grecka

Al's kitchen
Al's kitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AL's kitchen
Dolma mahszi

Dolma mahszi 217

Dolma mahszi czyli inaczej faszerowana cebula, która jest popularna w kuchni irackiej. Pracochłonna jak polskie gołąbki ale warta poświęconego jej czasu. Jednocześnie dziecinnie prosta i tania. Farsz Zobacz więcej
1 l wody 2 łyżki  soli 0,5 szkl octu Składniki zalewy lub ich wielokrotność gotujemy. Do wrzątku wrzucamy liście podbiału bez ogonków. Gotujemy 2 minuty. Odcedzamy bez wylewania płynu. Przestudzone li Zobacz więcej
Stylish Island
Stylish Island Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stylish Island
Greckie Dolmas

Greckie Dolmas 94

Grecka kuchnia zalicza się do moich ulubionych. Nie jest zbyt wyszukona. To proste jedzenie, które serwuje się na dużych platerach. Nie ma podziału na pierwsze i drugie danie. Po prostu zastawia się s Zobacz więcej
roxi92
roxi92 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Burza w garnku!
Ogórki greckie w zalewie curry.

Ogórki greckie w zalewie curry. 3136

Jak to się dzieje, że mama pierwszy raz w życiu chce mi dać klucze do domu na Mazurach, a moim znajomym "nie chce się jechać" ?! Jak można nie chcieć jechać na Mazury?! Jak się zdenerwuje to pojadę sa Zobacz więcej
  Dolma, po turecku znaczy „nadziewany” i  jest to nazwa dla potraw tureckich przygotowywanych z faszerowanych warzyw. Faszerowane  mogą być różne warzywa : papryka, cebula, ziemniaki, pomidory, bakła Zobacz więcej
Tym przepisem miałam się z wami podzielić już nie raz (i nie dwa). Jednak zawsze  coś stawało mi na drodze. A to za szybko zjedzone, a to zdjęcia nieudane, a to ja zabiegana czy innym razem uziemiona Zobacz więcej
bydgoskitalerzyk
bydgoskitalerzyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bydgoski Talerzyk
GREEKS- greckie bistro

GREEKS- greckie bistro 59

Dziś o naszej małej podróży kulinarnej do Grecji. W czwartek udało nam się odwiedzić Greeks, greckie bistro o którym słyszeliśmy już od długiego czasu. W sumie trochę wstyd, że tyle nam to zajęło, bo Zobacz więcej
 Ostatnio zasmakowałam w gołąbkach z liści winorośli.Robi je się szybko i łatwo,mniej są problemowe niż no.gołąbki greckie ( przepis na blogu)a napewno niż nasze z kapusty. Z tureckiego " dolmak" znac Zobacz więcej
Odpowiednio przygotowane liście podbiału smakują jak liście winorośli. Do dolmy zbieramy liście młode o średnicy 12-15 cm. Obcinamy ogonki i gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem k Zobacz więcej
Dolma rarytas śródziemnomorski ( serwowany w Grecji, ale również  i na Bałkanach   czy w rejonach Dalekiego Wschodu)  odpowiednik gołąbka, lecz zawijany w liściu oliwnym. Idealny na przystawkę. Smakuj Zobacz więcej
W tradycyjnym przepisie dolmę zawija się w liście winogron. A że my takie nie koniecznie mamy, to szukamy łatwiejszych rozwiązań. W Polsce podbiał rośnie wszędzie i na pewno jeśli dowiemy się jak wygl Zobacz więcej
Młode liście podbiału mogą nam posłużyć do dolmy. Musimy zebrać młode, zdrowe liście, które następnie blanszujemy we wrzątku. Do wypełnienie liści proponuję przyprawiony farsz mięsny. Zwinięte mini-go Zobacz więcej
Podbiał jest dziko rosnącą rośliną zielną często spotykaną przy polnych drogach, w lasach i na łąkach. Średniej wielkość młode liście możemy zbierać w sierpniu i wrześniu. Duże liście będą łykowate. O Zobacz więcej
Dolma rarytas śródziemnomorski ( serwowany w Grecji, ale również  i na Bałkanach   )  odpowiednik gołąbka, lecz tradycyjnie zawijany w liściu oliwnym. Idealny na przystawkę. Smakuje pysznie z jogurtow Zobacz więcej
W tradycyjnym przepisie dolmę zawija się w liście winogron. A że my takie nie koniecznie mamy, to szukamy łatwiejszych rozwiązań. W Polsce podbiał rośnie wszędzie i na pewno jeśli dowiemy się jak wygl Zobacz więcej
Szukacie lekkiego dania, które świetnie sprawdzi się również w formie przekąski? Na majówkowe i letnie spotkania z przyjaciółmi idealne! Zaskoczcie swoich gości (i siebie :)) tymi delikatnymi roladkam Zobacz więcej
Dolma, czyli nadziewana papryka Prawda o mnie...Pierwszy raz spróbowałam nadziewanej papryki w Turcji. I to dzięki mojej koleżance, cudownej Turczynce Aksu:) Dzięki niej zakochałam się w dolmie. Dzisi Zobacz więcej
trzcinowisko
trzcinowisko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zielony stolik
Liście winogron w solance.

Liście winogron w solance. 748

Uwielbiam dolmę. Jej grecką i arabską wersję. Oczywiście z bezmięsnym farszem. To co czyni ją tak wyjątkową i przepyszną (oprócz farszu) to winogronowe liście o charakterystycznej konsystencji i smaku Zobacz więcej
KŁD
KŁD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jak cień
Kreta i café frappé

Kreta i café frappé 158

Wróciłam właśnie z Grecji. Na Krecie pory roku wyprzedzają nasze o kilka, a czasem kilkanaście stopni słupka rtęci. Dlatego teraz owocują tam drzewka cytrynowe i pomarańczowe, chociaż mamy kalendarzow Zobacz więcej
Grecy nie lubią Turków. Turcy nie lubią Greków. Tak jest od setek lat. Nie będzie to jednak powodem do tego, żeby nie przyrządzić tureckiej dolmy z greckim jogurtem. Mało tego, turecka dolma będzie z Zobacz więcej