Przepis na dyni

bazyliowymus
bazyliowymus Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bazyliowymus
dynia

dynia 985

Krem z dyni na mleku kokosowym Bez dwóch zdań- dynia to niekwestionowana gwiazda tego tygodnia. Zewsząd dobijają się przepisy na dania z dyni, jej sklepowe ceny spadają z dnia na dzień. Jej smak mnie Zobacz więcej
chocolate spoon
chocolate spoon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chocolate spoon
Dynia ...

Dynia ... 1667

Już niedługo przepisy z tym smacznym warzywem, nieodzownie kojarzącym się nam z jesienią oraz pewnym amerykańskim świętem;) Część naszych dyni (z babcinego ogrodu) już pokrojona w kostkę i zamrożona ( Zobacz więcej
garnkofilia
garnkofilia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Garnkofilia
DYNIE, DYNIE!!

DYNIE, DYNIE!! 437

Przyszedł czas na dynie, tym razem wyhodowane rodzinnie, ekologicznie i spontanicznie. Jak widać rosły również spontanicznie - jak której się podobało. Najbardziej się cieszę z hokkaido oczywiście, bo Zobacz więcej
Escapade Gourmande
Escapade Gourmande Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Escapade Gourmande
Dynia w occie

Dynia w occie 6674

Piękny symbol jesieni..złotej..szeleszczącej liśćmi...pachnącej grzybami. Dynia. Przerabiana na setki sposobów. To jeden z nich. Stary. Sprawdzony. Konieczny do wypróbowania!! Dynia w occie - ok. 1kg Zobacz więcej
edit
edit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kucharzenieedi
Dżem z dyni

Dżem z dyni 2479

  Dynie pięknie dojrzewają w ogrodzie a także na rynku jest ich całe mnóstwo. Uśmiechają się do nas pięknym pomarańczowym kolorem jesieni i zachęcają do przyrządzania dań i wszelkich potraw na ich baz Zobacz więcej
Pyszne Kaprysy
Pyszne Kaprysy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pysznekaprysy.blogspot.com
DYNIA PIECZONA

DYNIA PIECZONA 1752

Dynia dobra rzecz :), można z niej zrobić wiele potraw np. zapiekanki, ciasta, placuszki, zupy. Najbardziej podoba mi się jej kolor. Ale gdy jest jej dużo to trzeba wymyślać co z niej zrobić. Przetwor Zobacz więcej
Olga
Olga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Początkująca pani domu
Pieczona dynia.

Pieczona dynia. 1999

Za co kocham dynię? Za wszechstronność... Już o tym pisałam kilka postów wcześniej. Ostatnio króluje u nas dynia w najprostszej postaci - pieczona. Jest do doskonała baza do dalszych kuchennych wyczyn Zobacz więcej
aga-aa
aga-aa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperymentalnie
Dżem z dyni – przetwory z dyni

Dżem z dyni – przetwory z dyni 3319

Ponieważ dynia jest jeszcze dostępna i można czarować różne przepisy z dyni to warto to wykorzystać. Ja postawiłam tym razem na przetwory z dyni i zrobiłam dżem z dyni i cytrusów. Nigdy nie robiłam dy Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
dynia w occie

dynia w occie 4802

  Dynia marynowana w słodko - kwaśnej zalewie, aromatyzowana cynamonem i goździkami jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin czy też serów. Marynowana dynia to doskonały sposób na zatrzymanie smaków Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Dynia

Dynia 1010

Sezon na dynię rozpoczęty! Na bazarkach i w sklepach już możemy dostać piękne okazy tego cudownego warzywa . Sprawdźmy wspólnie jakie korzyści dla naszego zdrowia niesie ze sobą jedzenie dań z dyni. N Zobacz więcej
chleb miejski
chleb miejski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chleb miejski
Dynia

Dynia 1770

„...Co masz na myśli? Te wielkie, rozdęte paskudztwa, które smakują jak woda? - O! - podchwycił Poirot z entuzjazmem. - Właśnie w tym rzecz. One nie muszą smakować jak woda.” Agatha Christie „Dwanaści Zobacz więcej
Urszula
Urszula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przy stole w ogrodzie
Dynia marynowana

Dynia marynowana 2810

Dynia /Cucurbita moschata/, jej nazwa pochodzi z greckiego ” duży melon”, dopiero koloniści amerykańscy nazwali ją dynią. Roslina jednoroczna, obejmuje ponad 30 gatunków. Często spotykane to: dynia ol Zobacz więcej
Troche dziwna pore roku sobie wybralam, zeby zaczac snuc rozwazania na temat dyni, ale co tam - juz prawie mamy wiosne, wiec... za chwile bedzie jesień :P :D  Odkad zakochalam sie w dyni (a moja wiern Zobacz więcej
25 sprawdzonych przepisów z dynią. Przepisy z dynią Dlaczego warto i należy jeść dynię pisałam w poprzednim poście ( KLIK ). Dziś skupię się głównie na jej walorach smakowych i możliwościach wykorzyst Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Dynia marynowana

Dynia marynowana 3202

Dynia marynowana Dynia marynowana prosty przepis na delikatną dynię z goździkami, odrobiną cynamonu w occie z cukrem. Całość przygotujecie w 20 minut. To doskonały dodatek do dań z indyka, kurczaka cz Zobacz więcej
wracaj
wracaj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Spotkajmy się w kuchni!
Dynia

Dynia 2123

http://fall-feelings.tumblr.com/post/32521359329 Przyszła jesień i za mną pierwsze zabawy z dynią (które poleciła Danutka ;)). Na razie odważyłam się na dwa bardzo proste dania z dyni. Najpierw dynię Zobacz więcej
MamaBartka
MamaBartka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Kuchnia
marynowana dynia

marynowana dynia 7130

Marynowana na słodko dynia to chyba, poza gruszkami moja ulubiona marynata. Dynia z tego przepisu jest słodko-winna, bardzo pyszna, bawet Bartek się nią zajada. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sał Zobacz więcej
paulina.bara9012
paulina.bara9012 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mega Smaki
DYNIA

DYNIA 2250

Bardzo lubię dynię że względu na fakt, iż można ją wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Zawiera bardzo dużo witamin i minerałów, zwłaszcza bardzo ważny dla mężczyzn cynk. Bogata w B-karoten, ma sporo Zobacz więcej
mayaxandra
mayaxandra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nożem i Łyżką
Dynio-sok

Dynio-sok 2446

Nożem i Łyżką | Dynio-sok Nożem i Łyżką — towarzyszy nam widelec i nieco odwagi w próbowaniu nieznanego. dietetycznie rozpustnie słodko o mnie Dynio-sok Skomentuj Dwa lata temu przyniosłam do domu dyn Zobacz więcej
W zasadzie z dyni można zrobić wszystko. Powidła, makaron z dynią, ciasto dyniowe, marynowaną i wiele innych potraw. Nawet lampę można zrobić, co chyba najbardziej podoba mi się jesienią.  Stawiam w o Zobacz więcej

Dynia należy do roślin z rodziny dyniowatych, która obejmuje około dwudziestu gatunków. To warzywo, występujące w stanie naturalnym w strefach gorących i ciepłych Ameryki, cieszy się wyjątkową popularnością szczególnie w sezonie jesiennym. Polska jest krajem, w którym najchętniej uprawiane są dynie o charakterystycznym, będącym połączeniem żółci i pomarańczy, miąższu. Ten gatunek jest również wyjątkowo obfity w pestki. W Polsce najczęściej spotyka się dynię śródziemnomorską.

Owoc dyni znany był już od czasów starożytnych. Sefardyjczycy oraz Żydzi zamieszkujący tereny obecnych Włoch wysoko cenili dynię, przyrządzali z niej zupy, a pestki wydobyte z miąższu traktowali jako przekąskę. Dynia była również jednym ze składników dań przygotowywanych z okazji żydowskiego święta Rosz Haszana lub Chanuka.


Dynia jest także symbolem jednego z najpopularniejszych świąt w Ameryce – Halloween. 31 października domy Amerykanów obrastają latarenkami wykonanymi z wydrążonych owoców dyni. Tego dnia dzieci przebierają się w najróżniejsze stroje i w myśl zasady „cukierek albo psikus” chodzą od drzwi do drzwi, napełniając łakociami swoje koszyki. Dynia jest zatem również swoistym symbolem, który na stałe wszedł już do światowej kultury popularnej.

Miąższ dyni jest bogaty w ogromną ilość witamin i minerałów – zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz wapń, żelazo, potas, magnes, fosfor. Pierwiastki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka, ponieważ znane są jako pierwiastki budulcowe. Owoc dyni słynie również z substancji oddziałujących zbawiennie na układ pokarmowy. Zawiera też niezbędne kwasy organiczne. Jest to zatem owoc absolutnie niezwykły, po który zdecydowanie warto sięgać jak najczęściej.

Owoc dyni znakomicie nadaje się do kulinariów. Dynia idealnie nadaje się do przyrządzania gęstej, pożywnej zupy krem z dynidoskonale rozgrzewającej w zimne, deszczowe dni. Jej mięsisty, intensywnie pomarańczowy miąższ perfekcyjnie nadaje się do przyrządzania puree, które można zamrozić i użytkować nie tylko do smażenia, ale również pieczenia. Puree z dyni znakomicie nadaje się bowiem do słodkich wypieków.

Różnorodne zastosowania dyni wynikają z jej uniwersalnego smaku, który odpowiednio przyprawiony potrafi zadziwić zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji. Na wykorzystanie w kuchni znakomicie nadaje się nie tylko bogaty w witaminy i składniki odżywcze miąższ, ale również pestki dyni, które znakomicie smakują suszone. Posiadają też szereg wartości odżywczych wpływających zbawiennie na ludzki organizm. Owoc dyni jest wyjątkowo plastyczny w kuchni i chętnie poddaje się obróbce termicznej. Znakomicie harmonizuje się z mleczkiem kokosowym. W połączeniu z nim, batatem, ziemniakiem otrzymamy po zmiksowaniu pożywną, gęstą i sycącą zupę, która wspaniale nas rozgrzeje.

Owoc dyni znakomicie nadaje się również do przyrządzania wytrawnej tarty z kozim serem bądź fetą. To połączenie pozornie odległych smaków, które gwarantuje jednak wyjątkowe doznania smakowe i jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Tartę z dyni można również przygotować w wersji na słodko – to najlepsza opcja, by przekonać się o niezwykłych połączeniach smakowych. Dynia w kuchni to zatem gwarant dań wykwintnych, nietuzinkowych, a zarazem cechujących się indywidualnym smakiem nie do zapomnienia. Z pewnością zachwyci każdego, kto uwielbia próbować w kuchni nowe potrawy i nie obawia się eksperymentowania. Dynia to zaproszenie do kulinarnej podróży z wyjątkową towarzyszką, gotową podjąć każde wyzwanie.

Dynia jest odżywcza oraz niskokaloryczna. Sto gram miąższu zawiera bowiem tylko trzydzieści dwie kalorie. Owoc dyni bogaty jest w karoten – związek obecny także w marchwi. To właśnie karotenowi dynia zawdzięcza swój intensywny pomarańczowy kolor. Związek ten niezwykle dobrze wpływa na koloryt cery, dodając jej promienności i blasku. Dynia jest zatem szczególnie polecana w okresie jesienno-zimowym.