Przepis na dyni

bazyliowymus
bazyliowymus Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bazyliowymus
dynia

dynia 1009

Krem z dyni na mleku kokosowym Bez dwóch zdań- dynia to niekwestionowana gwiazda tego tygodnia. Zewsząd dobijają się przepisy na dania z dyni, jej sklepowe ceny spadają z dnia na dzień. Jej smak mnie Zobacz więcej
chocolate spoon
chocolate spoon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chocolate spoon
Dynia ...

Dynia ... 1686

Już niedługo przepisy z tym smacznym warzywem, nieodzownie kojarzącym się nam z jesienią oraz pewnym amerykańskim świętem;) Część naszych dyni (z babcinego ogrodu) już pokrojona w kostkę i zamrożona ( Zobacz więcej
garnkofilia
garnkofilia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Garnkofilia
DYNIE, DYNIE!!

DYNIE, DYNIE!! 526

edit
edit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kucharzenieedi
Dżem z dyni

Dżem z dyni 2519

  Dynie pięknie dojrzewają w ogrodzie a także na rynku jest ich całe mnóstwo. Uśmiechają się do nas pięknym pomarańczowym kolorem jesieni i zachęcają do przyrządzania dań i wszelkich potraw na ich baz Zobacz więcej
Pyszne Kaprysy
Pyszne Kaprysy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pysznekaprysy.blogspot.com
DYNIA PIECZONA

DYNIA PIECZONA 1816

Dynia dobra rzecz :), można z niej zrobić wiele potraw np. zapiekanki, ciasta, placuszki, zupy. Najbardziej podoba mi się jej kolor. Ale gdy jest jej dużo to trzeba wymyślać co z niej zrobić. Przetwor Zobacz więcej
Olga
Olga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Początkująca pani domu
Pieczona dynia.

Pieczona dynia. 2057

Za co kocham dynię? Za wszechstronność... Już o tym pisałam kilka postów wcześniej. Ostatnio króluje u nas dynia w najprostszej postaci - pieczona. Jest do doskonała baza do dalszych kuchennych wyczyn Zobacz więcej
aga-aa
aga-aa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperymentalnie
Dżem z dyni – przetwory z dyni

Dżem z dyni – przetwory z dyni 3388

Ponieważ dynia jest jeszcze dostępna i można czarować różne przepisy z dyni to warto to wykorzystać. Ja postawiłam tym razem na przetwory z dyni i zrobiłam dżem z dyni i cytrusów. Nigdy nie robiłam dy Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
dynia w occie

dynia w occie 4849

Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Dynia

Dynia 1022

Sezon na dynię rozpoczęty! Na bazarkach i w sklepach już możemy dostać piękne okazy tego cudownego warzywa . Sprawdźmy wspólnie jakie korzyści dla naszego zdrowia niesie ze sobą jedzenie dań z dyni. N Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
dynie faszerowane mięsem mielonym

dynie faszerowane mięsem mielonym 1890

Małe dynie, które nadają się do zapiekania, doskonale smakują jeśli się je nafaszeruje nadzieniem z mięsa mielonego oraz dyni i pomidorów, z dodatkiem czosnku i cebuli. Dynie faszerowane mięsem mielon Zobacz więcej
chleb miejski
chleb miejski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chleb miejski
Dynia

Dynia 1780

„...Co masz na myśli? Te wielkie, rozdęte paskudztwa, które smakują jak woda? - O! - podchwycił Poirot z entuzjazmem. - Właśnie w tym rzecz. One nie muszą smakować jak woda.” Agatha Christie „Dwanaści Zobacz więcej
Urszula
Urszula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przy stole w ogrodzie
Dynia marynowana

Dynia marynowana 2871

Dynia /Cucurbita moschata/, jej nazwa pochodzi z greckiego ” duży melon”, dopiero koloniści amerykańscy nazwali ją dynią. Roslina jednoroczna, obejmuje ponad 30 gatunków. Często spotykane to: dynia ol Zobacz więcej
Troche dziwna pore roku sobie wybralam, zeby zaczac snuc rozwazania na temat dyni, ale co tam - juz prawie mamy wiosne, wiec... za chwile bedzie jesień :P :D  Odkad zakochalam sie w dyni (a moja wiern Zobacz więcej
Ciasto dyniowe z bakaliami i piernikową nutą Lazania z mięsem, dynią i suszonymi pomidorami Zupa dyniowa z białą fasolą  Dynia faszerowana zapiekana  Pyszne ciasto dyniowe z czekoladą  Piernik z dynią Zobacz więcej
tarzynka
tarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tarzynkowo
Dynia z jarmużem, jarmuż z dynią

Dynia z jarmużem, jarmuż z dynią 942

Mimozami jesień się zaczyna... A potem zaczynają królować dynie. Teraz się już nie zaczyna a trwa.W nocy mróz ściska i jarmuż pozbył się goryczki. Coraz bardziej szaroburo. A tak chciałoby się koloru. Zobacz więcej
wracaj
wracaj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Spotkajmy się w kuchni!
Dynia

Dynia 2133

paulina.bara9012
paulina.bara9012 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mega Smaki
DYNIA

DYNIA 2265

mayaxandra
mayaxandra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nożem i Łyżką
Dynio-sok

Dynio-sok 2471

Nożem i Łyżką | Dynio-sok Nożem i Łyżką — Dynio-sok Dwa lata temu przyniosłam do domu dynię. Przyniosłam jest może nieco optymistyczne. Ja ją przytargałam. W zasadzie przytargaliśmy, bo bez Męża bym r Zobacz więcej
W zasadzie z dyni można zrobić wszystko. Powidła, makaron z dynią, ciasto dyniowe, marynowaną i wiele innych potraw. Nawet lampę można zrobić, co chyba najbardziej podoba mi się jesienią.  Stawiam w o Zobacz więcej

Dynia należy do roślin z rodziny dyniowatych, która obejmuje około dwudziestu gatunków. To warzywo, występujące w stanie naturalnym w strefach gorących i ciepłych Ameryki, cieszy się wyjątkową popularnością szczególnie w sezonie jesiennym. Polska jest krajem, w którym najchętniej uprawiane są dynie o charakterystycznym, będącym połączeniem żółci i pomarańczy, miąższu. Ten gatunek jest również wyjątkowo obfity w pestki. W Polsce najczęściej spotyka się dynię śródziemnomorską.

Owoc dyni znany był już od czasów starożytnych. Sefardyjczycy oraz Żydzi zamieszkujący tereny obecnych Włoch wysoko cenili dynię, przyrządzali z niej zupy, a pestki wydobyte z miąższu traktowali jako przekąskę. Dynia była również jednym ze składników dań przygotowywanych z okazji żydowskiego święta Rosz Haszana lub Chanuka.


Dynia jest także symbolem jednego z najpopularniejszych świąt w Ameryce – Halloween. 31 października domy Amerykanów obrastają latarenkami wykonanymi z wydrążonych owoców dyni. Tego dnia dzieci przebierają się w najróżniejsze stroje i w myśl zasady „cukierek albo psikus” chodzą od drzwi do drzwi, napełniając łakociami swoje koszyki. Dynia jest zatem również swoistym symbolem, który na stałe wszedł już do światowej kultury popularnej.

Miąższ dyni jest bogaty w ogromną ilość witamin i minerałów – zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz wapń, żelazo, potas, magnes, fosfor. Pierwiastki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka, ponieważ znane są jako pierwiastki budulcowe. Owoc dyni słynie również z substancji oddziałujących zbawiennie na układ pokarmowy. Zawiera też niezbędne kwasy organiczne. Jest to zatem owoc absolutnie niezwykły, po który zdecydowanie warto sięgać jak najczęściej.

Owoc dyni znakomicie nadaje się do kulinariów. Dynia idealnie nadaje się do przyrządzania gęstej, pożywnej zupy krem z dynidoskonale rozgrzewającej w zimne, deszczowe dni. Jej mięsisty, intensywnie pomarańczowy miąższ perfekcyjnie nadaje się do przyrządzania puree, które można zamrozić i użytkować nie tylko do smażenia, ale również pieczenia. Puree z dyni znakomicie nadaje się bowiem do słodkich wypieków.

Różnorodne zastosowania dyni wynikają z jej uniwersalnego smaku, który odpowiednio przyprawiony potrafi zadziwić zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej wersji. Na wykorzystanie w kuchni znakomicie nadaje się nie tylko bogaty w witaminy i składniki odżywcze miąższ, ale również pestki dyni, które znakomicie smakują suszone. Posiadają też szereg wartości odżywczych wpływających zbawiennie na ludzki organizm. Owoc dyni jest wyjątkowo plastyczny w kuchni i chętnie poddaje się obróbce termicznej. Znakomicie harmonizuje się z mleczkiem kokosowym. W połączeniu z nim, batatem, ziemniakiem otrzymamy po zmiksowaniu pożywną, gęstą i sycącą zupę, która wspaniale nas rozgrzeje.

Owoc dyni znakomicie nadaje się również do przyrządzania wytrawnej tarty z kozim serem bądź fetą. To połączenie pozornie odległych smaków, które gwarantuje jednak wyjątkowe doznania smakowe i jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Tartę z dyni można również przygotować w wersji na słodko – to najlepsza opcja, by przekonać się o niezwykłych połączeniach smakowych. Dynia w kuchni to zatem gwarant dań wykwintnych, nietuzinkowych, a zarazem cechujących się indywidualnym smakiem nie do zapomnienia. Z pewnością zachwyci każdego, kto uwielbia próbować w kuchni nowe potrawy i nie obawia się eksperymentowania. Dynia to zaproszenie do kulinarnej podróży z wyjątkową towarzyszką, gotową podjąć każde wyzwanie.

Dynia jest odżywcza oraz niskokaloryczna. Sto gram miąższu zawiera bowiem tylko trzydzieści dwie kalorie. Owoc dyni bogaty jest w karoten – związek obecny także w marchwi. To właśnie karotenowi dynia zawdzięcza swój intensywny pomarańczowy kolor. Związek ten niezwykle dobrze wpływa na koloryt cery, dodając jej promienności i blasku. Dynia jest zatem szczególnie polecana w okresie jesienno-zimowym.