Przepis na dynia

chocolate spoon
chocolate spoon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chocolate spoon
Dynia ...

Dynia ... 1670

Już niedługo przepisy z tym smacznym warzywem, nieodzownie kojarzącym się nam z jesienią oraz pewnym amerykańskim świętem;) Część naszych dyni (z babcinego ogrodu) już pokrojona w kostkę i zamrożona ( Zobacz więcej
garnkofilia
garnkofilia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Garnkofilia
DYNIE, DYNIE!!

DYNIE, DYNIE!! 471

Przyszedł czas na dynie, tym razem wyhodowane rodzinnie, ekologicznie i spontanicznie. Jak widać rosły również spontanicznie - jak której się podobało. Najbardziej się cieszę z hokkaido oczywiście, bo Zobacz więcej
Escapade Gourmande
Escapade Gourmande Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Escapade Gourmande
Dynia w occie

Dynia w occie 6712

Piękny symbol jesieni..złotej..szeleszczącej liśćmi...pachnącej grzybami. Dynia. Przerabiana na setki sposobów. To jeden z nich. Stary. Sprawdzony. Konieczny do wypróbowania!! Dynia w occie - ok. 1kg Zobacz więcej
edit
edit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kucharzenieedi
Dżem z dyni

Dżem z dyni 2492

  Dynie pięknie dojrzewają w ogrodzie a także na rynku jest ich całe mnóstwo. Uśmiechają się do nas pięknym pomarańczowym kolorem jesieni i zachęcają do przyrządzania dań i wszelkich potraw na ich baz Zobacz więcej
Pyszne Kaprysy
Pyszne Kaprysy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pysznekaprysy.blogspot.com
DYNIA PIECZONA

DYNIA PIECZONA 1771

Dynia dobra rzecz :), można z niej zrobić wiele potraw np. zapiekanki, ciasta, placuszki, zupy. Najbardziej podoba mi się jej kolor. Ale gdy jest jej dużo to trzeba wymyślać co z niej zrobić. Przetwor Zobacz więcej
Olga
Olga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Początkująca pani domu
Pieczona dynia.

Pieczona dynia. 2010

Za co kocham dynię? Za wszechstronność... Już o tym pisałam kilka postów wcześniej. Ostatnio króluje u nas dynia w najprostszej postaci - pieczona. Jest do doskonała baza do dalszych kuchennych wyczyn Zobacz więcej
aga-aa
aga-aa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperymentalnie
Dżem z dyni – przetwory z dyni

Dżem z dyni – przetwory z dyni 3342

Ponieważ dynia jest jeszcze dostępna i można czarować różne przepisy z dyni to warto to wykorzystać. Ja postawiłam tym razem na przetwory z dyni i zrobiłam dżem z dyni i cytrusów. Nigdy nie robiłam dy Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
dynia w occie

dynia w occie 4811

  Dynia marynowana w słodko - kwaśnej zalewie, aromatyzowana cynamonem i goździkami jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin czy też serów. Marynowana dynia to doskonały sposób na zatrzymanie smaków Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Dynia

Dynia 1013

Sezon na dynię rozpoczęty! Na bazarkach i w sklepach już możemy dostać piękne okazy tego cudownego warzywa . Sprawdźmy wspólnie jakie korzyści dla naszego zdrowia niesie ze sobą jedzenie dań z dyni. N Zobacz więcej
chleb miejski
chleb miejski Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chleb miejski
Dynia

Dynia 1773

„...Co masz na myśli? Te wielkie, rozdęte paskudztwa, które smakują jak woda? - O! - podchwycił Poirot z entuzjazmem. - Właśnie w tym rzecz. One nie muszą smakować jak woda.” Agatha Christie „Dwanaści Zobacz więcej
Urszula
Urszula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przy stole w ogrodzie
Dynia marynowana

Dynia marynowana 2824

Dynia /Cucurbita moschata/, jej nazwa pochodzi z greckiego ” duży melon”, dopiero koloniści amerykańscy nazwali ją dynią. Roslina jednoroczna, obejmuje ponad 30 gatunków. Często spotykane to: dynia ol Zobacz więcej
Troche dziwna pore roku sobie wybralam, zeby zaczac snuc rozwazania na temat dyni, ale co tam - juz prawie mamy wiosne, wiec... za chwile bedzie jesień :P :D  Odkad zakochalam sie w dyni (a moja wiern Zobacz więcej
25 sprawdzonych przepisów z dynią. Przepisy z dynią Dlaczego warto i należy jeść dynię pisałam w poprzednim poście ( KLIK ). Dziś skupię się głównie na jej walorach smakowych i możliwościach wykorzyst Zobacz więcej
tarzynka
tarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tarzynkowo
Dynia z jarmużem, jarmuż z dynią

Dynia z jarmużem, jarmuż z dynią 919

Mimozami jesień się zaczyna... A potem zaczynają królować dynie. Teraz się już nie zaczyna a trwa.W nocy mróz ściska i jarmuż pozbył się goryczki. Coraz bardziej szaroburo. A tak chciałoby się koloru. Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Dynia marynowana

Dynia marynowana 3217

Dynia marynowana Dynia marynowana prosty przepis na delikatną dynię z goździkami, odrobiną cynamonu w occie z cukrem. Całość przygotujecie w 20 minut. To doskonały dodatek do dań z indyka, kurczaka cz Zobacz więcej
wracaj
wracaj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Spotkajmy się w kuchni!
Dynia

Dynia 2124

http://fall-feelings.tumblr.com/post/32521359329 Przyszła jesień i za mną pierwsze zabawy z dynią (które poleciła Danutka ;)). Na razie odważyłam się na dwa bardzo proste dania z dyni. Najpierw dynię Zobacz więcej
MamaBartka
MamaBartka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Kuchnia
marynowana dynia

marynowana dynia 7146

Marynowana na słodko dynia to chyba, poza gruszkami moja ulubiona marynata. Dynia z tego przepisu jest słodko-winna, bardzo pyszna, bawet Bartek się nią zajada. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sał Zobacz więcej
paulina.bara9012
paulina.bara9012 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mega Smaki
DYNIA

DYNIA 2253

Bardzo lubię dynię że względu na fakt, iż można ją wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Zawiera bardzo dużo witamin i minerałów, zwłaszcza bardzo ważny dla mężczyzn cynk. Bogata w B-karoten, ma sporo Zobacz więcej
mayaxandra
mayaxandra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nożem i Łyżką
Dynio-sok

Dynio-sok 2453

Nożem i Łyżką | Dynio-sok Nożem i Łyżką — towarzyszy nam widelec i nieco odwagi w próbowaniu nieznanego. dietetycznie rozpustnie słodko o mnie Dynio-sok Skomentuj Dwa lata temu przyniosłam do domu dyn Zobacz więcej
W zasadzie z dyni można zrobić wszystko. Powidła, makaron z dynią, ciasto dyniowe, marynowaną i wiele innych potraw. Nawet lampę można zrobić, co chyba najbardziej podoba mi się jesienią.  Stawiam w o Zobacz więcej

Dynia to przysmak, który od wielu pokoleń z powodzeniem funkcjonuje w rodzimej sztuce kulinarnej. Jest owoc z rodziny jagodowych. Owoc, który warto podkreślić znajduje szerokie zastosowanie w kuchni dając mnóstwo możliwości. Do innych walorów tytułowego owocu z pewnością należy zaliczyć obfitość wartości odżywczych sprawiających, iż dynia niesie ze sobą wiele właściwości prozdrowotnych. Uwielbiana przez smakoszy, ceniona przez szefów kuchni oraz zalecana przez dietetyków – dynia. Sprawdźmy dlaczego warto wdrożyć ją do naszego menu.


Dynia jest rodzajem rośliny jednorocznej, co znaczy, że jej zbiory dokonywane są raz w roku. Tytułowy produkt dzieli się na około 20 gatunków z których najliczniejsza grupa występuje w strefach klimatu gorącego oraz ciepłego. Jak wygląda budowa dyni? Warto zwrócić uwagę na charakterystyczną łodygę. Płożąca łodyga wytwarza specyficzne wąsy czepne charakterystyczne dla grupy roślin pnących. Ciekawostkę stanowi fakt, iż tytułowy owoc może osiągnąć wagę 200kg. Rekordowy przypadek masy owocu jadalnego dyni wynosił aż 800kg. Są to oczywiście przykłady gatunków dyni olbrzymiej – także uprawianej w Polsce. Do pozostałych dwóch obecnych w naszej strefie należy zaliczyć dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Bez względu na rodzaj gatunku dynia jest bogatym źródłem wielu ważnych wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasza kondycję zdrowotną. Po raz pierwszy na walory prozdrowotne dyni uwagę zwrócili meksykańscy Indianie. W efekcie znalazła ona szerokie zastosowanie w meksykańskiej medycynie, co jest kultywowane po dziś, zwłaszcza na tamtejszych prowincjach. Naukowcy nie pozostali tej informacji obojętni precyzując najważniejsze właściwości tytułowej rośliny. Z czasem okazało się, że dynia figolistna zawiera miąższ w których znajduje się substancja zwana D-Chiro-inozytolem. Składnik ten może z powodzeniem zastąpić insulinę. Doświadczenie przeprowadzano na szczurach. W konsekwencji okazało się, iż owa substancja stymuluje regenerację komórek trzustkowych beta u wspomnianych gryzoni cierpiących na cukrzycę. Do podstawowych działań składnika należała regulacja aktywności insuliny. W efekcie miąższ ma wpływ stricte profilaktyczny dla osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę, zaś dla osób już chorych w sporym stopniu obniża zapotrzebowanie na insulinę.

Duża zawartość beta-karotenu jest pokłosiem specyficznego – intensywnego koloru owocu, podobnie jak obecność karotenoidów – innymi słowy przeciwutleniaczy walnie przyczyniających się do zapobiegania rozwoju chorób nowotworowych, obniżenia złej frakcji cholesterolu oraz chorobom takim jak udar mózgu, czy zawał serca. W tym miejscu warto dodać, iż dynia wespół z zawartymi w niej substancjami reguluje poziom ciśnienia tętniczego, w efekcie zalecana jest również przez lekarzy. Dynia to produkt niskokaloryczny. W 100g występuje zaledwie 26kcal, toteż zalecana jest przez dietetyków. Spora zawartość błonnika sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i pomaga w jego odkwaszaniu.

Ciekawą propozycję w jesienno zimowym menu może stanowić rewelacyjna przystawka jaką jest zupa krem z dyni. Do tej formy gęstej i rozgrzewającej zupy można dodać inne – ciekawe warzywa, przyprawy (np. imbir) które wzmocnią naszą odporność, w tym ryzykownym okresie. Dynia sprawdzi się świetnie także w roli dodatku do dania głównego. W prestiżowych lokalach gastronomicznych niesamowicie popularne jest delikatne puree z dyni, które towarzyszy daniom mięsnym, a nawet rybnym. W świecie kuchni wegetariańskiej znane są z kolei placki z dyni oraz kotlety z dyni, które po odpowiednim przyprawieniu ukazują absolutnie zaskakujący smak. W Stanach Zjednoczonych, gdzie dynia jest wyjątkowo popularna wiele osób zajada się naleśnikami z farszem z dyni oraz racuchami powstałymi na jej bazie. Skoro jesteśmy przy deserach – jednym z najpopularniejszych ciast w ostatnich latach jest właśnie ciasto z dyni stanowiące ciekawą alternatywę w stosunku do tradycyjnych – polskich wypieków. Ponadto, dynia doskonale się na przetwory, np. marynowana dynia.