Przepis na dżem

obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Dżem jagodowy

Dżem jagodowy 3658

Moniq
Moniq Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z Chaty Na Końcu Wsi
DŻEM CZEREŚNIOWY

DŻEM CZEREŚNIOWY 3575

DŻEM CZEREŚNIOWY Zobacz więcej
Amoniaq
Amoniaq Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mieszam W Garnku
Dżem z aronii

Dżem z aronii 3390

Pyszny i zdrowy dżem z aronii z dodatkiem jabłek i przypraw. Lekko kwaskowy, ale słodki. Idealny na kanapki czy do wypieków. Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Dżem z aronii

Dżem z aronii 26144

Z aronii można przygotowywać nie tylko pyszne nalewki, ale również wspaniały dżem. Zanim zaczniemy przygotowywać dżem z aronii warto owoce zmrozić. Staną się wtedy mniej cierpkie.  Do przygotowania dż Zobacz więcej
sqaqanqa
sqaqanqa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sqaqanqa gotuje
Dżem z dyni.

Dżem z dyni. 6420

Przepis "podrzucony" w trakcie przerwy lunchowej: opowiadano, że łatwy, dynia tania, że warto spróbować. Skoro tak mówią "ludzie na mieście" to zrobiłam i ja :) Potwierdzam: pyszne i łatwe...wyszły m Zobacz więcej
Dżem z cukinii, dżem z cukinii z nutką cytryny, dżem z cukinii z nutką agrestu, pyszny i szybki dżem z cukinii, domowe przetwory z cukinii, dżem z kabaczka. Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Dżem z dyni

Dżem z dyni 22314

  Chciałam wam dziś pokazać kolejną propozycję na przetwory na zimę z dyni. Była już mnie tradycyjna dynia marynowana w occie według przepisu mojej mamy, był ketchup z mirabelek i dyni. Dzisiaj mój pr Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Dżem

Dżem 2368

Dżem  rabarbarowo - truskawkowy Męczę Was tym rabarbarem, wiem o tym ale musicie jeszcze troszkę wytrzymać:). Uwielbiam rabarba... Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Dżem jagodowy

Dżem jagodowy 10871

Dżem jagodowy     To jeden z ulubionych dżemów mojego dzieciństwa i jeden z prostszych do przygotowania.   Składniki: 2 litry jagód (ok 1 kg) pół kg cukru ćwierć szkl wody   Wykonanie: Jagody dokładni Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy 3267

Blog kulinarny,domowe przepisy, kuchnia domowa, ciekawostki kulinarne, Zobacz więcej
karmel
karmel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zapachy kuchni
dżem z mirabelek

dżem z mirabelek 2192

No i doczekałam się! Mirabelki w końcu zaczęły dojrzewać i mogłam zrobić pierwszą partię dżemu:) Codziennie maszerowałam pod drzew... Zobacz więcej
slodkie-atelier
slodkie-atelier Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
uśmiechnięte banany
Dżem z truskawek

Dżem z truskawek 2166

Mam nadzieję, że się bardzo nie spóźniłem z przepisem, bo to już ostatnia szansa na spróbowanie go jeszcze w tym sezonie truskawkowym. Chodz... Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Dżem z derenia

Dżem z derenia 2769

Z derenia jadalnego, którego właściwości zdrowotne znane są od wieków, warto zrobić dżem lub konfiturę. Będzie to znakomity dodatek do kanapek, przekąsek lub deserów.  Do przygotowania dżemu z derenia Zobacz więcej
« Ciasto drożdżowe z wiśniami Dżem z moreli Pyszny dżem, na który przepis znalazłam na blogu "Pokochaj Gotowanie". Nie mam doświadczenia w robieniu dżemów, więc wydaje mi się, że trochę za długo go go Zobacz więcej
Pyszny dżem z gruszek z dodatkiem cynamonu, goździków i imbiru. Idealny dżem. Będzie super dodatkiem do chleba, ciasta lub np. mięsa. Polecam, gdyż dżem jest bardzo smaczny. Małe, zgrabne, firmowe sło Zobacz więcej
Przetwory typu Powidła śliwkowe dżemy, konfitury, czy frużelina są przygotowywane u nas każdego roku. Ale ostatnim moim odkryciem były czerwone mirabelki, z których zrobiłam powidła śliwkowe o cudnym Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Dżem z dyni

Dżem z dyni 13117

W ubiegłym roku był dżem z dyni i jabłek, a w tym roku dynia solo :) Niestety wysiadła mi waga kuchenna, padła bateria, więc składniki podaj... Zobacz więcej

Dżem jest przetworem owocowym z dużą zawartością cukru. Najczęściej jada się go jako dodatek do chleba na śniadanie. Doskonale smakuje np. w połączeniu z białym serem. Dżem możemy wykorzystać także do zrobienia słodkich naleśników, ciast, ciasteczek, rogalików i innych smakowitych wypieków i deserów. Najbardziej popularnymi rodzajami dżemów są dżemy wiśniowe, malinowe, jagodowe, truskawkowe, porzeczkowe, brzoskwiniowe. Na rynku możemy także dostać dżemy z owoców kiwi, agrestu, ananasa, gruszek, moreli czy czarnego bzu. Z kolei w Portugalii produktem narodowym jest dżem marchewkowy. Cechą charakterystyczną dżemu jest słodki smak i gęsta konsystencja.

Dżem o dowolnym smaku możemy bez problemu kupić w każdym sklepie. Warto jednak spróbować przygotować go. Mamy wtedy gwarancję, że jest on naprawdę najwyższej jakości. Domowe przetwory zawieją dużo owoców, witamin, a są pozbawione zbędnych konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Przygotowanie dżemu nie jest specjalnie trudnym zadaniem, wymaga jednak poświęcenia odrobiny czasu. Jeżeli nie chcemy korzystać z substancji żelujących, musimy gotować dżem przez kilka dni, aż woda odparuje i nabierze on odpowiedniej gęstości. Przykładem może być tutaj smakowity dżem truskawkowy. Najlepiej przygotować go ze świeżych, sezonowych owoców. Do przygotowania słoiczka dżemu potrzebny jest nam kilogram truskawek i około 300 gramów cukru. Poza tym warto użyć także ziarenek z laski wanilii, soku z cytryny wraz z otartą skórką oraz ewentualnie odrobiny masła. Do rondelka o grubym dnie należy wrzucić wszystkie składniki, doprowadzić je do wrzenia, a następnie gotować całość przez kilka godzin do momentu, aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji. Gotowanie można rozłożyć np. na trzy dni po jednej godzinie. Gotowy dżem należy przelać do czystych i wyparzonych słoików, które następnie możemy poddać procesowi pasteryzacji. Dzięki tej metodzie możemy przygotować więcej słoików z przetworami i cieszyć się ich smakiem jesienią i zimą. Dżem truskawkowy możemy wzbogacić o dodatek w postaci rabarbaru, który nada naszemu dżemowi lekkiej kwaskowatości. Rabarbar pokrojony na nieduże kawałki gotujemy wraz z truskawkami, cukrem i sokiem z cytryny przez kilka godzin. Następnie przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy. Jeżeli natomiast chcemy przyspieszyć gotowanie dżemu, warto truskawki połączyć z owocami, które posiadają sporo pektyn, jak np. agrest lub czerwona porzeczka. Taki dżem będzie też o wiele smaczniejszy niż z samych truskawek. Do przygotowania domowych dżemów możemy użyć także malin, malin z dodatkiem moreli lub aronii, lub brzoskwiń. Domowe przetwory możemy zajadać bezpośrednio jako dodatek do kanapek lub użyć ich do przygotowania smakowitych deserów.

Przykładem na proste i szybkie domowe wypieki są dżemowe kruche ciasteczka. Ciasto przygotowujemy na bazie mąki pszennej, masła, drobnego cukru do wypieków, żółtka, zmielonych orzechów (laskowych lub migdałów), ekstraktu waniliowego, odrobiny soli oraz proszku do pieczenia. Z podanych składników ugniatamy kruche ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywamy z ciasta małe kawałki, formujemy z nich kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce robimy dziurkę (jak w kluskach śląskich), w którą nakładamy ulubiony dżemem. Najlepiej użyć dżemu domowej produkcji. Ciasteczka pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach, a następnie studzimy. Dżemowe ciasteczka są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Dżemu możemy użyć również do przygotowania pysznego ciasta czekoladowego. Najlepiej sprawdzi się tutaj dżem pomarańczowy lub wiśniowy. Poza tym na bazie dżemu możemy przygotować również smakowite babeczki, tarty, rogaliki, bułeczki drożdżowe, a nawet torty. Przykładem może być tutaj lekki tort kawowy z dodatkiem dżemu malinowego i orzechów. Jest to idealny deser na uwieńczenie każdego przyjęcia. Domowy dżem możemy wykorzystać również do przygotowania szybkiego deseru w pucharkach. Wystarczy ulubiony rodzaj dżemu połączyć warstwowo z serkiem mascarpone, czekoladą i mamy pyszny deser gotowy w zaledwie kilka chwil.