Przepis na fasolka po bretonsku

Fasolka po bretonsku to stosunkowo latwe do przygotowania danie, ma rzesze zwolenikow.Ja sie plasuje w czolowce wielbicieli,choc musze przyznac, robie fasolke bardzo rzadko. Ten smakowity mix fasolowo Zobacz więcej
przysmakikarolki
przysmakikarolki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przysmaki Karolki
Zapraszam na fasolke

Zapraszam na fasolke 570

środa, 16 listopada 2011 Nadal trwa akcja "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl. W ramach tej akcji proponuje dzis typowo polska fasolke z obca nazwa. Zastanawialam sie s Zobacz więcej
WSZYSTKO SMACZNE
WSZYSTKO SMACZNE Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
WSZYSTKO SMACZNE
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku 1287

Fasolka po bretońsku to jedno z dań, które zna większość osób, ale każdy przygotowuje ją odrobinę inaczej. Proponuje wypróbować moją wersję fasolki. Fasolka jest miękka, sosik pomidorowy ma charaktery Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku 87

Fasolka po bretońsku to kolejne danie z mojej młodości. Syte niezmiernie, pyszne - oj bardzo. Jednak ciężkie danie i dużo się go zjeść nie da, a może raczej nie polecam. Świetne z pieczywem. Kiełbasa, Zobacz więcej
Klasyka,a wiecie,kiedy ostatnio jadłam??? Wieki temu... Około rok temu przypomniałam sobie o niej i postanowiłam kupić fasolę. Pobiegłam do indyjskiego sklepu, bo wiadomo,że tam wybór fasoli będzie na Zobacz więcej
Jusia
Jusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jusia gotuje ...
Fasolka po bretonsku.

Fasolka po bretonsku. 322

Tego dania przedstawiać nie trzeba :) Przepis prosty, fasolka pyszna - jak u mamy !  Czytaj więcej » Zobacz więcej
Pyszna fasolka po bretońsku, na którą nie trzeba długo czekać, bo wystarczy pół godziny. Jednocześnie jest to danie z diety córki, zrobione dokładnie wg podanego przepisu dietetyk na 1 tydzień drugieg Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Fasolka po bretonsku

Fasolka po bretonsku 257

Polska kuchnia, polska klasyka jest zawsze na topie, zawsze się sprawdza szczególnie w te chłodne dni. Fasolka po bretońsku... a dzięki temu, że robię a rzadko to tym bardziej jemy ją czystą przyjemno Zobacz więcej
kasiaole
kasiaole Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie Ole
Fasolka z chorizo

Fasolka z chorizo 344

Cos miedzy nasza fasolka po bretonsku a hiszpanska fabada. - fasoloka (duza, typu Jas) - troche wedzonego boczku - czerwona papryka - cebula - czosnek - chorizo - gesty sos pomidorowy - sol, pieprz - Zobacz więcej
bijana
bijana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
od a do z na talerzu
pyszna fasolka po bretonsku

pyszna fasolka po bretonsku 1475

Przygotowując fasolke po bretonsku postanowilam tym razem odejsc od mojego klasycznego przepisu i wzorując sie na przepisie Pauliny, zrobic ją nieco inaczej. Efektem bylam bardzo pozytywnie zaskoczona Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku 17

Szalenie proste danie i bardzo sycące. Ciecierzyca po bretońsku, to wariacja na temat popularnej fasolki po bretońsku, którą większość z Was pewnie doskonale zna. Ciecierzyca jest o wiele lżejsza dla Zobacz więcej
piattodelgiorno
piattodelgiorno Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PIATTO DEL GIORNO
FASOLKA  PO  BRETONSKU

FASOLKA PO BRETONSKU 847

    300 g fasoli jas biala cebula 1 kielbasa wiejska 2 marchewki oliwa z oliwek przecier pomidorowy sol, pieprz, papryka slodka lisc laurowy, ziele angielskie   Falole zalac zimna woda i moczyc przez Zobacz więcej
Amoniaq
Amoniaq Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mieszam W Garnku
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku 228

Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które robi się prosto a rodzina je uwielbia. Nie potrzeba tutaj dużych umiejętności kulinarnych. Garść przypraw, kawałek kiełbasy, cebula,  fasola i koncentra Zobacz więcej
pinkyyy
pinkyyy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kucharka w baletkach
Weganska fasolka po bretonsku

Weganska fasolka po bretonsku 103

Nie obchodzę Halloween, a tez nie miałam czasu na kulinarne zabawy, więc niestety nie mam żadnych halloweenowych smakołyków. Z tych ciekawych, które widziałam (nawet w pracy!) to ciasteczka wiedzmy z Zobacz więcej
MAGLUB
MAGLUB Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sól i Pieprz
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku 146

Jak wiele kucharek , tak wiele przepisów na fasolkę po bretońsku. Moja wersja nie jest gęsta i ciężka. Delikatnie wyczuwalny smak pomidorów, ziół, dobrej kiełbasy i oczywiście rozpływająca się w ustac Zobacz więcej
pinkyyy
pinkyyy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kucharka w baletkach
Fasolka po bretonsku

Fasolka po bretonsku 689

W końcu przebłyski słońca i cieplejsza pogoda! Czuć już powoli wiosnę w powietrzu, więc idzie ku dobremu :) A mnie taka aura dzisiaj niestety strasznie rozleniwiła i czuję się dzisiaj trochę nieproduk Zobacz więcej
Fasolka po bretońsku jako dietetyczny obiad – oczywiście, proszę bardzo, nie ma problemu. Zapraszam Was dzisiaj na fasolkę po bretońsku w wersji light, tak ją podaję od dawna i jest to wersja „palce l Zobacz więcej
kasiap.
kasiap. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W mojej kuchni
Prostota góra :)

Prostota góra :) 374

Blog > Komentarze do wpisu « Prosto i pysznie Fasolka po bretonsku. Pyszna! » Prostota góra :) Bo najlepsze sa zawsze najprostsze rzeczy! Takie, jak salatka jarzynowa :) Robi sie ja szybko i jest pysz Zobacz więcej
Fasola, w porównaniu do ziemniaków ma zdecydowanie więcej wapnia, kwasu foliowego, żelaza, błonnika, fosforu, cynku, manganu, selenu, białka i magnezu. Jest bardziej kaloryczna ale ma dużo niższy inde Zobacz więcej
kasiap.
kasiap. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W mojej kuchni
Fasolka po bretonsku. Pyszna!

Fasolka po bretonsku. Pyszna! 2192

Fasolka po bretonsku. Pyszna! Co tu duzo pisac? Pyszne, sycace danie jednogarnkowe. Idealne na chlodne dni. Polecam!       Skladniki: 300 g bialej fasoli "jas" 100 g chudego boczku 150 g kielbasy slas Zobacz więcej

Fasolka po bretońsku jest sycącym i rozgrzewającym daniem jednogarnkowym. Jest to potrawa bardzo aromatyczna, która idealnie sprawdzi się na obiad w okresie jesienno-zimowym. Najlepiej przygotować ją z gotowanej lub duszonej białej fasoli (tzw. fasoli piękny Jaś). Idealna fasolka po bretońsku jest nie za gęsta, ale też niewodnista. Pomijając czas gotowania samej fasoli, potrawę tę przygotowuje się dość szybko i łatwo.

Ziarna fasoli przed gotowaniem należy dzień wcześniej namoczyć w garnku z wodą (najlepiej przez całą noc). Następnie fasolę należy odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (około godziny). Klasyczna fasolka po bretońsku musi zawierać cebulę, wędzony boczek oraz kiełbasę. Ważnym składnikiem są przyprawy, takie jak: liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i majeranek. Fasolkę po bretońsku gotujemy w sosie pomidorowym, który możemy przygotować ze świeżych pomidorów lub krojonych z puszki.

Przepis na fasolkę po bretońsku możemy zmodyfikować. Jeżeli nie mamy wystarczająco dużo czasu, zamiast suchej fasoli możemy użyć tej z puszki. Kiełbaskę możemy zastąpić wędliną lub kawałkami mięsa (np. karkówki, łopatki). Do sosu możemy natomiast dodać pieczarki, paprykę. Aby nasza fasolka po bretońsku nabrała nieco ostrości, możemy przyprawić ją ostrą papryką lub pieprzem cayenne. Pod koniec gotowania możemy dodać do niej odrobinę śmietany lub mąki, która zagęści potrawę.

Fasolkę po bretońsku możemy przygotować także w wersji wegetariańskiej. Sama fasola posiada sporo białka, jest więc szczególnie polecana osobom będącym na diecie bezmięsnej. Jest też na tyle sycąca, że danie to może bez problemu obyć się bez mięsa. Ważnym dodatkiem są jednak przyprawy, które wzbogaca smak wegetariańskiej fasoli po bretońsku. Oprócz majeranku, czosnku, pieprzu i soli warto doprawić ją wędzoną i słodką papryką, mielonym kminkiem, cząbrem, lubczykiem i kolendrą. Możemy dodać także odrobinę sosu sojowego.

Osoby będące na diecie również nie muszą rezygnować w swojej kuchni z fasolki po bretońsku. Wystarczy przyrządzić dietetyczną jej wersję. Wystarczy boczek i kiełbasę zastąpić mięsem drobiowym, najlepiej z piersi kurczaka. Należy także uważać z ilością tłuszczu. Mięso najlepiej podsmażać na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Fasolka po bretońsku w wersji fit będzie równie smaczna, jak ta klasyczna, a na pewno zdrowsza. Można więc cieszyć się jej smakiem bez wyrzutów sumienia.

Fasolka po bretońsku mimo wielu walorów smakowych i zdrowotnych jest potrawą dość ciężkostrawną, której nawet niewielkie spożycie może spowodować mało przyjemne skutki uboczne (wzdęcia, gazy). Aby uniknąć tego typu nieprzyjemnych doznań, warto przy przygotowaniu fasolki po bretońsku zastosować dwie zasady. Przede wszystkim należy pamiętać, aby odlać wodę, w której namaczana była fasola. Co prawda wypłuczemy przy tym trochę białka, ale jednocześnie pozbędziemy się nieprzyjemnych doznań dla naszego żołądka. Do potrawy należy dodać też odrobinę mielonego kminku, którego smak po paru minutach gotowania będzie niewyczuwalny. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba. Smacznego!