Przepis na fasolka szparagowa

KOLORgotowania
KOLORgotowania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kolorgotowania.pl
Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa 2586

Fasolka szparagowa jest jedną z wielu odmian fasoli zwykłej. Szparagówka dzieli się na żółtą i zieloną. Pierwsza jest kremowa i delikatna w smaku (nadaje się idealnie jako dodatek do białych zup, krem Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Sałatka z fasolki szparagowej

Sałatka z fasolki szparagowej 1494

Sałatka z fasolki szparagowej Fasolka szparagowa świetnie nadaje się do sałatek. Jest słodkawa, chrupiąca i bardzo smaczna. składniki: 250 g fasolki szparagowej zielonej 250 g fasoli szparagowej żółte Zobacz więcej
Kasia123
Kasia123 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia i Ogród
Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa 2702

Czas przygotowania: 15 min. Składniki: - mrożona fasolka szparagowa (kupujemy Hortex) - masło - 1-2 łyżek bułki tartej - sól Wykonanie: Zagotować wodę, lekko osolić. Włożyć fasolkę. Gotować około 10 m Zobacz więcej
UleUli
UleUli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ule Uli
fasolka szparagowa z ryżem

fasolka szparagowa z ryżem 1919

Sezon na fasolkę szparagową już trwa od jakiegoś czasu. Jej spadająca cena zachęca do poszukiwań nowych smaków. Tym razem przyświecała temu konieczność znalezienia takiego dania, które może zjeść ktoś Zobacz więcej
16 listopada 2012   Zupy   Zupa krem z fasolki szparagowej Miała być zupa krem z zielonego groszku, a wyszła z fasolki (skończyły się zapasy  działkowe groszku, ale na szczęście jest jeszcze dużo faso Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
leczo z fasolki szparagowej

leczo z fasolki szparagowej 1396

Zostałam obdarowaną piękną fasolką szparagową, zrobiłam więc szybkie do przygotowania i bardzo smaczne leczo. Jest to danie typu nie wygląda lecz naprawdę dobrze smakuje. To świetna propozycja na szyb Zobacz więcej
fasolka szparagowa - - to co łasuchy lubią najbardziej - bloog.pl Jest 0 bloogów losowy blog inne blogi zaloguj się załóż bloga to co łasuchy lubią najbardziej mniammniammniam.bloog.pl - strona główna Zobacz więcej
Kuchnia w opałach
Kuchnia w opałach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w opałach
FASOLKA SZPARAGOWA

FASOLKA SZPARAGOWA 1724

Dość długo mnie nie było, ale to tylko i wyłącznie dlatego, że udałam się na długo wyczekiwany urlop. Było cudnie, słonecznie i smacznie, a to wszystko nad naszym pięknym Bałtykiem. Jak to mówią wszys Zobacz więcej
KasiaB
KasiaB Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z rodzinką
ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ 1730

Zupa z fasolki szparagowej to taka odchudzona wersja zupki jarzynowej. Moim zdaniem jednej z lepszych zup. Zupa z fasolki szparagowej najlepsza jest latem, kiedy mamy dostęp do świeżych strąków. Ale z Zobacz więcej
U nas dziś paskudna pogoda!!! Widać, że idzie jesień :(W naszej kuchni jednak wciąż panuje wiosna i lato! A to za sprawą fasolki szparagowej z ogrodu mojej mamy. Dość późno w tym roku mama zasiała fas Zobacz więcej
Pyszna fasolka szparagowa na zimę Składniki: Zalewa: Wykonanie: Fasolkę dokładnie myjemy i obcinamy końcówki. Obgotowujemy fasolkę przez 4-5 minut w czystej wodzie bez żadnych dodatków soli. Odcedzamy Zobacz więcej
Jeszcze kilka lat temu fasolkę szparagową zawsze mroziłam, ale odkąd spróbowałam fasolki ze słoika, przygotowuję ją właśnie w ten sposób. Jest o niebo lepsza od mrożonej i nie zabiera miejsca w zamraż Zobacz więcej
Sałatka z fasolki szparagowej W zasadzie trudno mi jakoś przypisać to danie do konkretnej kategorii kulinarnej, bo można je potraktować jako lekki obiad, ciepłą przekąskę lub po prostu prostą sałatkę. Zobacz więcej
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Sałatka owocowa z goździkami Fasolka szparagowa w słoikach na zimę           Fasolkę szparagową w słoikach robię tylko Zobacz więcej

Fasolka szparagowa należy do rodziny roślin strączkowych. Pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej. Występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Jest bardzo zdrowa, bogata w wiele witamin i minerałów (potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy). Po fasolkę szparagową należy sięgać jak najczęściej, ponieważ jest też doskonałym źródłem błonnika, jest niskokaloryczna i posiada niski indeks glikemiczny. Spożywanie fasoli szparagowej zalecane jest przede wszystkim kobietom w ciąży ze względu na sporą zawartość kwasu foliowego, osobom chorującym na anemię (żelazo). Nigdy nie należy jednak spożywać fasolki szparagowej na surowo, jest bowiem trująca.

Fasolka szparagowa jest składnikiem wielu smakowitych potraw. Sezon na nią jest dość krótki, dlatego warto go w pełni wykorzystać. W sklepach przez cały rok możemy dostać fasolkę szparagową mrożoną, jednak ta świeża jest najbardziej wartościowa. Należy pamiętać, że zawsze poddajemy ja obróbce cieplnej. Przede wszystkim z fasolki szparagowej możemy przygotować pyszny dodatek do drugiego dania. Fasolkę wystarczy umyć, oczyścić i ugotować (w wodzie lub na parze). Ugotowaną fasolkę możemy po prostu polać roztopionym masełkiem z dodatkiem czosnku oraz bułki tartej. Proste danie, a smakuje wyśmienicie. Świetnie komponuje się np. z pieczonym lub duszonym mięsem. Ugotowaną fasolkę szparagową możemy także posypać tartym serem, np. parmezanem. Natomiast w wersji po grecku dusimy ją na odrobinie oliwy z dodatkiem czosnku i cebuli. Następnie dodajemy starte pomidory, cynamon i sól. Tak przyrządzona fasolka szparagowa nadaje się zarówno na lunch, jak i przystawkę albo jako dodatek do ryżu lub kaszy. Jest ona także doskonałym składnikiem sałatek. Wystarczy ugotowaną fasolkę wymieszać z pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Całość polewamy sosem vinaigrette. Możemy także połączyć ją z ulubioną sałatą, ogórkiem konserwowym, kukurydzą z puszki, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i czerwoną papryką. Sałatki na bazie fasolki szparagowej świetnie sprawdzą się jako potrawa imprezowa lub lekka kolacja.

Z fasolki szparagowej możemy przyrządzić również zdrowe i sycące zupy. Przykładem może być szybka zupa z dodatkiem cynamonu i ziemniaków. Na oliwie z oliwek należy zeszklić cebulkę. Następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory oraz przyprawy (papryka słodka i ostra, cynamon). Chwilę smażymy, a następnie wlewamy bulion, wrzucamy oczyszczona i pokrojoną w małe kawałki fasolkę szparagową. Całość zabielamy mleczkiem kokosowym. Zupę fasolową gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku i posypujemy świeżym koperkiem. Taka zupa jest lekka i delikatna, idealna na obiad w sezonie letnim. Fasolka szparagowa może być także ciekawym składnikiem potraw z makaronu. Wystarczy wymieszać ją z ugotowanym al dente makaronem i podsmażonymi na oliwie z oliwek pomidorami, aby uzyskać proste, ale bardzo smaczne danie obiadowe. Dodatkowo potrawę można wzbogacić o delikatnie podsmażone kawałki filetu z kurczaka oraz ser.