Przepis na faworki

przyprawzyciekolorami
przyprawzyciekolorami Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przyprawzyciekolorami
Faworki

Faworki 1081

                                            Karnawał to czas smażenia pączków, oponek i faworków. Ja przygotowałam dziś te ostatnie, kruche, słodkie, wypełnione bąbelkami powietrza delikatne staropols Zobacz więcej
Ola.S.
Ola.S. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie Menu
FAWORKI

FAWORKI 1345

Jutro tłusty czwartek, więc postanowiłam zmierzyć się z przygotowaniem faworków. Jest to moje pierwsze podejście i jestem bardzo zadowolona... Ten sam smak co prawdziwe babcine wyroby. Składniki: 50 g Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Faworki

Faworki 2802

Niezwykle kruche, pewnie stąd nazwa chrusty, pyszne, ale dość pracochłonne, typowe karnawałowe słodkości. Idealne na nadchodzący Tłusty Czwartek. Pamiętam jak robiła je moja babcia- moją rolą było pos Zobacz więcej
Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Faworki

Faworki 903

26 sty 2013 Faworki Faworki, po mini pączkach i oponkach serowych, to kolejna karnawałowa propozycja. Faworki, inaczej zwane chrustem, to bardzo cieniutkie ciasto „oblepione” bąbelkami powietrza, któr Zobacz więcej
karto_flana
karto_flana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z kartoflanego pola
Faworki

Faworki 555

Faworki Moja propozycja na ostatki. Choc w moim rodzinnym domu jadalo je sie okragly rok- czasem z ciasta ze smietana, czasem jak te na piwie. Zwykle po prostu wrzucalo sie co tam bylo pod reka ;) Jak Zobacz więcej
urszula_d73
urszula_d73 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodka Pasja
Faworki

Faworki 672

Bardzo kruche, chrupiące, z dużymi bąblami powietrza w środku. Ciasto jest dosyć luźne, ale dzięki temu po usmażeniu faworki nie są twarde. Spory kieliszek spirytusu zapobiega nadmiernemu wchłanianiu Zobacz więcej
Lucynella
Lucynella Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fabryka kulinarnych inspiracji
Faworki

Faworki 1252

Faworki, zwane też chrustami według przepisu Kuchni Polskiej i moje smaki dzieciństwa :)  Takie właśnie chrusty przygotowuje moja mama co roku w Tłusty Czwartek. Kiedy wczoraj wyciągnęłam pierwsze faw Zobacz więcej
ilenia
ilenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Piekarnik
Faworki

Faworki 1185

Faworki to niełatwy orzech do zgryzienia... A może raczej do wyrobienia, bo zgryzione zostają bardzo łatwo i szybko :) Samo ciasto nie jest trudne, ale wymaga fizycznej siły do wyrobienia i wałkowania Zobacz więcej
wani
wani Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SmakiemDoprawione
Faworki

Faworki 1008

Z niektórymi potrawami łączą się pewne historie i wspomnienia, a z innymi konkretne osoby. Na przykład ja myśląc o faworkach zawsze mam przed oczami swoją babcię Jadzię. Babcia była specjalistką w dzi Zobacz więcej
kasinteks
kasinteks Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z rozkoszą;)
Faworki

Faworki 856

No to po faworku...:)  Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 2 łyżeczki spirytusu 1 łyżeczka octu 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany olej do smażenia, cukier puder do pos Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czekoladowo
Faworki

Faworki 558

Cóż innego mogłoby być na Tłusty Czwartek jak nie faworki czy pączki. Tych drugich jeszcze się nie odważyłam usmażyć, ale może w przyszłym roku. Faworki są po prostu boskie, kruche, szybkie w przygoto Zobacz więcej
Ania P
Ania P Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste i szybkie dania
Faworki

Faworki 780

Faworki wbrew pozorom robi się bardzo szybko i są na pewno lepsze niż ze sklepu. Chrusty są bardzo kruche i można je jeść na trzeci dzień :) ciasto: około 20 dag mąki pszennej 3 żółtka łyżka octu 3 ły Zobacz więcej
iziona
iziona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Izioni pyszne smaki
Faworki

Faworki 1036

Wszędzie gdzie się nie odwrócę to paczki lub faworki, albo piękne róże, tylko czemu ja się dziwię w końcu to karnawał :) Aby język mi nie uciekł (wiecie gdzie), postanowiłam zrobić faworki. Już miałam Zobacz więcej
Co Gotuje Kasia
Co Gotuje Kasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Co Gotuje Kasia
Faworki

Faworki 150

Nikt nie potrzebuje zachęty, by zjeść faworka. Pysznego, chrupiącego, delikatnego faworka. I jeszcze jednego. No, może jeszcze tego małego. I tego, przecież faworki nie mają prawie kalorii, co tam moż Zobacz więcej
Domowe Wypieki
Domowe Wypieki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowe Wypieki
Faworki

Faworki 1487

"Rewelacyjny przepis na faworki! Pyszne i chrupiące:). Polecam!" Zobacz więcej
Anyzkowo
Anyzkowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anyżkowo
Faworki

Faworki 2405

Faworki - dziecinnie proste Składniki : 2 szklanki mąki, 2 łyżki octu, 1 jajko , 4 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie : Do miski wrzucić mąkę, ocet, jogurt naturalny, rozmącone jajko. Wszystkie s Zobacz więcej
kuchniabazylii
kuchniabazylii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Bazylii
Faworki

Faworki 1074

Oczywiście nie ma mowy o Tłustym Czwartku bez wypieków. Faworki, pączki, krążki. Jutro z pewnością ulegniemy pokusie ;) Kto ma ochotę zjeść więcej niech poświęci chwilę czasu na zrobienie własnych sma Zobacz więcej
Whisper
Whisper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Whisper
Faworki

Faworki 1284

U nas faworki. Kruche, całe pokryte pęcherzykami powietrza. Wyjątkowe, bo pojawiają się niebywale rzadko, najczęściej z racji Tłustego Czwartku lub na koniec karnawału. Składniki: 1,5 szkl mąki 2 łyżk Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Faworki

Faworki 705

Tłusty czwartek to dzień, w którym zgodnie z tradycją nie żałujemy sobie smakołyków, a kulinarna rozpusta jest usprawiedliwiona. Najbardziej popularnymi przysmakami są pączki, faworki (chrust) i róże Zobacz więcej
mlodagotuje
mlodagotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Młoda Gotuje
Faworki

Faworki 3512

Faworki , chrust, chruściki, chrupkie ciastka o słodkim smaku z dodatkiem cukru pudru.Robimy je w czasie karnawału i tłusty czwartek. Podam wam dzisiaj przepis na faworki , które są na zewnątrz kruche Zobacz więcej

Faworki inaczej nazywane są chrustem, chruścikiem lub kreplami. Są to kruche i słodkie ciastka, smażone w głębokim tłuszczu. Z wierzchu faworki posypuje się najczęściej cukrem pudrem. Ich kształt z wyglądu przypomina kokardkę. Chrust przygotowuje się i spożywa głównie w okresie karnawału, w Tłusty Czartek oraz w Ostatki. Choć te słodkie ciastka na stałe wpisały się w polską tradycję, tak naprawdę pochodzą z Litwy i z Niemiec. Natomiast sama nazwa faworki pochodzi od francuskiego słowa faveur, oznaczającego wąską wstążeczkę.

Smak chrustu zmieniał się przez wiele lat. Początkowo przygotowywane były one z ciasta jak na pączki, przez co były ciężkie i tłuste. Następnie przyrządzano je z ciasta biszkoptowego, aby ostatecznie używać do zrobienia faworków ciasta zbijanego. Podobno pierwszy chrust powstał przez przypadek. Roztargniony cukiernik wrzuci do gorącego tłuszczu na pączki kawałek ciasta, który po wyjęciu przyjął pofalowany kształt warkocza. Cukiernik doprawił go cukrem pudrem, uzyskując słodki przysmak. Faworki znane są w wielu rejonach świata, m.in. w Chorwacji, Danii, na Słowacji, w Niemczech, Szwecji i na Ukrainie.

Przepis na tradycyjne faworki nie należy do najłatwiejszych. Cały sekret tkwi w idealnym przygotowaniu ciasta, które nie tylko trzeba dokładnie ugnieść, ale także porządnie obić wałkiem. Ważnym składnikiem faworków jest spirytus, który zapobiega nadmiernemu wsiąknięciu tłuszczu w chrust. Oprócz spirytusu potrzebujemy także żółtek, kwaśnej śmietany, mąki pszennej, masła, cukru, soli oraz smalcu do smażenia. Przyda się także cukier puder do posypania faworków. Z mąki, masła, żółtek, soli, cukru, śmietany i spirytusu wyrabiamy dość twarde ciasto. Należy wyrabiać ciasto długo, do momentu aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki. Następnie obijamy je mocno wałkiem, aby chrust nabrał odpowiedniej struktury. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy, na co najmniej godzinę, do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je cienko i tniemy na paski o wymiarach 3 × 10 cm. W środku każdego paseczka robimy nacięcie, przez które przeciągamy jeden koniec faworka. Chrust smażymy na mocno rozgrzanym smalcu na złoty kolor, a następnie odsączamy go na papierowym ręczniku. Po wystygnięciu faworki posypujemy cukrem pudrem.

Mniej pracochłonnym przepis na faworki nie wymaga użycia spirytusu ani śmietany, a jedynie jasnego piwa, żółtek, mąki pszennej i cukru. Zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem na jednolitą masę, do której następnie dodajemy mąkę i piwo. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które kilkakrotnie rozwałkowujemy i składamy, aby nabrało odpowiedniej pulchności. Ostatecznie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy i formujemy faworki. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju. Faworki możemy przygotować również na bazie ciasta drożdżowego. Z drożdży, cukru i ciepłego mleka należy w pierwszej kolejności zrobić zaczyn. Po wyrośnięciu zagniatamy go z mąką pszenną, margaryną, żółtkami, cukrem, solą i spirytusem na gładkie ciasto, które następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dalej postępujemy tak, jak w przypadku tradycyjnych faworków. Drożdżowy chrust różni się nieco w smaku od tego klasycznego. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że jest prostszy w przyrządzeniu, a smakuje wyśmienicie.

Faworki możemy przygotować także w wersji bezglutenowej i do tego pieczonej. Jest to więc idealny przepis nie tylko dla osób chorych na celiakie, ale także będących na diecie odchudzającej. Do przygotowania tego rodzaju chrustu potrzebujemy mąki bezglutenowej (np. orkiszowej), odrobiny mąki ryżowej, soli, masła, żółtek, ksylitolu, śmietany i octu jabłkowego. Z podanych składników ugniatamy ciasto, następnie je rozwałkowujemy i formujemy faworki. Chrust układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. W wersji wegańskiej do przyrządzenia faworków możemy użyć mleka roślinnego, np. migdałowego. Rezygnujemy natomiast z jajek, a smalec zastępujemy olejem roślinnym.