Przepis na focaccia

czas_dla_siebie
czas_dla_siebie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czas dla siebie
Focaccia

Focaccia 102

Focaccia serowa Focaccia - kolejne odkrycie...wykorzystałam przepis z bloga smakowitychleb.pl.  Bardzo smaczne ciasto a właściwie pizza bez sosu pomidorowego i sera....  SKŁADNIKI 350 g mąki pszennej Zobacz więcej
Dorotas30
Dorotas30 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Słodko-Słone
Focaccia

Focaccia 132

Focaccia Najlepsza focaccia jaką do tej por robiłam.Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Składniki: 2 średnie ziemniaki 500 g mąki około 230 ml wody 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży instant Zobacz więcej
gzik_i_pyry
gzik_i_pyry Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gzik i pyry
Focaccia

Focaccia 127

Powroty do domu z podróży tych małych i dużych zawsze mają ten sam rytuał. Zaglądanie do lodówki, wyrzucanie resztek kudłatej śmietany i wylewanie nieświeżego już mleka. Podtykanie się o torby porzuco Zobacz więcej
Magdalicja
Magdalicja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
magDELICJE
Focaccia.

Focaccia. 184

Focaccia. Focaccia to coś dla tych, którym znudziło się tradycyjne pieczywo zjadane na co dzień. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie dodała do ciasta odrobiny mąki pełnoziarnistej. Dlatego nie jest to Zobacz więcej
ST.G
ST.G Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ogrodnik w podróży
Focaccia

Focaccia 163

Focaccia Typowy element kuchni włoskiej, właściwie tak żelazna pozycja jak pizza . Kto nigdy nie próbował focaccia , ten nie próbował kuchni włoskiej . W różnych częściach Włoch podaje się ją na różne Zobacz więcej
joone
joone Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blondies in the kitchen
Focaccia

Focaccia 340

Focaccia Było mnóstwo kuchni francuskiej, pora na równie przeze mnie lubianą kuchnię włoską. Rozpoczęłam od tiramisu, a dziś polecam focaccię, czyli płaski chlebek będący podstawą pizzy. Tradycyjna pr Zobacz więcej
radosneodkrycie
radosneodkrycie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczypta radości
Focaccia

Focaccia 83

Dostałam zadanie upieczenia czegoś na słono, łatwego w transporcie i do zjedzenia na zimno. Podjęłam wyzwanie i zabrałam się za wyszukiwanie ciekawych przepisów. Mój wybór padł na focaccię. Korzystała Zobacz więcej
ewelinass
ewelinass Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kubie smakuje
Focaccia

Focaccia 15

Focaccia Sprawdź Focaccia na Kubie Smakuje. Zobacz więcej
Amoniaq
Amoniaq Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mieszam W Garnku
Focaccia

Focaccia 74

Od dawna za mną chodziła focaccia. Wypróbowałam sporo przepisów i każdy niezależnie od tego co lubi, powinien znaleźć swój ulubiony. Ten przepis pochodzi od Kingi Paruzel, uczestniczki Masterchef. Nie Zobacz więcej
Smakiedyty
Smakiedyty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.smakiedyty.blogspot.ie
Focaccia

Focaccia 127

Jak obiecałam wczoraj na talerz idzie Fociaccia. Focaccia pochodzi z kuchni włoskiej. Rodzaj pieczywa polanego oliwą, z ziołami np rozmarynem , tymiankiem, ale takze może być I z cebulą, pomidorami, s Zobacz więcej
smakiszczescia
smakiszczescia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakiszczescia
Focaccia

Focaccia 58

  Focaccia to rodzaj włoskiego drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka samodzielnie, jako dodatek do przystawki, np. mięsnej- do wołowego carpaccio, czy do sałatek, np. do caprese. „Każdy regi Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Focaccia

Focaccia 124

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej. Jest to drożdżowe pieczywo, pieczone w formie dużego, płaskiego placka. Są różne odmiany focaccia, z najczęstszych dodatków występują sól, zioła, oliwki, suszone p Zobacz więcej
HannaT
HannaT Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
HIT PYCHOTKA
FOCACCIA

FOCACCIA 64

Focaccia 1/2 szkl. ciepłego mleka 2 łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 500 g  mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 180 g jogurtu naturalnego (np. Zott naturalny) 1 Zobacz więcej
daylicooking
daylicooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
daylicooking
Focaccia

Focaccia 138

Focaccia - włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upiecze Zobacz więcej
codojedzenia
codojedzenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.codojedzenia.pl
Przepis na focaccia

Przepis na focaccia 61

Chleby,chlebki,podpłomyki Przepis na focaccia 2013/04/04 , Gosia Focaccia to mój ulubiony chleb, który zawsze robię jak spodziewam się gości. Włoski ,rustykalny chleb focaccia można przyprawić na wiel Zobacz więcej
Smakowisko
Smakowisko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowisko
Focaccia

Focaccia 84

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia. Od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oli Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Focaccia

Focaccia 85

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Focaccia to drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Po przekrojeniu idealna na kanapki z ulubionymi dodatkami. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Można wykonać Zobacz więcej
jemto
jemto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jemto
Focaccia

Focaccia 64

Focaccia Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. W zależności od regionu stosuje się różne dodatki  ( oliwki, suszone pomidory, orzechy, różnego rodzaju zioła itp.).  Podawana jako przekąska przed właś Zobacz więcej
Nisha
Nisha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Misią
#6 Focaccia, czyli... focaccia:)

#6 Focaccia, czyli... focaccia:) 66

#6 Focaccia, czyli... focaccia:) Jest to jedyny chyba przepis w ciągu tygodnia włoskiego, który zaczerpnęłam z internetu. Wypożyczyłam go z bloga: http://www.domowe-wypieki.pl. Przeczytałam gdzieś, że Zobacz więcej
sniezka
sniezka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Śnieżka gotuje
Focaccia

Focaccia 219

Focaccia Zauważyliście, że focacci zwykle nie ma w pięknych, kolorowych książkach poświęconych kuchni włoskiej. Jest pizza, są makarony, lasagne, a prosta, zwykła foccacia rzadko znajduje swoje miejsc Zobacz więcej

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej. Jest rodzajem drożdżowego pieczywa, który zazwyczaj podaje się jako przystawkę przed daniem głównym. Najczęściej focaccię podaje się na ciepło z odrobiną oliwy i ziołami. Jest ona wykonana z ciasta takiego jak na pizzę, bez dodatku sosu i sera. Każdy region Włoch posiada swój ulubiony i typowy rodzaj tego przysmaku. Focaccia może być spożywana także w postaci kanapki. Wystarczy odkroić kawałek, przeciąć go na pół i do środka dodać ulubione dodatki (pomidory, ser, kiełbasę). Jest to dobra alternatywa dla tradycyjnego śniadania.

Podstawowy przepis na przygotowanie focaccia jest banalnie prosty. Wystarczy niewielka ilość składników, które każdy z nas posiada w swojej kuchni. Z mąki pszennej, drożdży, ciepłej wody, soli i oliwy należy wyrobić ciasto, które następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, palcem robimy w nim małe dołki, delikatnie smarujemy całość oliwą i posypujemy np. solą gruboziarnistą. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Nasza focaccia powinna wyjść delikatnie zarumieniona. Jest to świetny sposób na przygotowanie przegryzki np. do wina.

Przepis na focaccię możemy oczywiście zmodyfikować. Możemy upiec ją z dodatkiem ulubionych ziół (oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek), suszonych pomidorów, cebuli lub oliwek. Focaccię możemy przygotować także z dodatkiem sera. Pomiędzy dwa cienkie placki (upieczone bez dodatku drożdży) wkładamy ser stracchino (ser z Lombardii). Oczywiście możemy go zastąpić innym, dowolnym rodzajem tłustego krowiego serem. Inną ciekawą propozycją jest focaccia alla barese – okrągła i puszysta. Możemy zaserwować ją z dodatkiem warzyw, np. cukinii, bakłażana, pomidorów lub ziemniaków pokrojonych na cienkie plasterki.

Focaccia może być także doskonałym pomysłem na włoskie śniadanie. Focaccia śniadaniowa charakteryzuje się większą ilością składników. Na klasycznym spodzie możemy ułożyć plasterki szynki parmeńskiej, jajka, paprykę, pomidory i ser mozzarella. To w zasadzie taka mini pizza, którą możemy spożyć od razu po upieczeniu, albo zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Wyśmienicie bowiem smakuje też na zimno. Tak przygotowaną focaccię możemy zaserwować także na imprezie jako samodzielne danie. Świetnie smakuje z kieliszkiem dobrego wina. Jej aromat i delikatny smak na pewno zachwyci naszych gości.

Focaccię możemy przygotować także z innych rodzajów mąki. Przepis ten sprawdzi się w przypadku osób uczulanych na gluten lub dbających o zdrową i lekką dietę. Focaccia wyjdzie bowiem równie smaczna, jeżeli upieczemy ją na mące pełnoziarnistej, razowej, żytniej lub orkiszowej. Reszta składników w postaci ziół i warzyw nie wymaga zmiany. Należy pamiętać, że ciasto na focaccię z mąki razowej będzie twardsze, dlatego czasem lepiej wymieszać mąkę razową z pszenną (pół na pół), jeżeli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych (alergia na gluten). Focaccia tradycyjna, jak i ta w wersji fit jest świetnym pomysłem nie tylko na imprezową przystawkę, ale także smaczną przekąską, którą możemy zabrać ze sobą na piknik czy wycieczkę.