Przepis na gęś pieczona

kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Pieczone udka z gęsi

Pieczone udka z gęsi 14290

Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, o której śmiało można powiedzieć, że stała się znakiem firmowym naszego bloga i ulubionym mięsem Kasztanowej Kuchni, która ma w planie stać się ambasad Zobacz więcej
Roasted breast of goose. Składniki. 2 piersi z gęsi 100 ml sok z jabłek antonówek 100 ml wino czerwone półsłodkie 2 ząbki czosnku przyprawa do potraw kucharek pieprz majeranek cząber 2 jabłka Sos. 3 ł Zobacz więcej
Polska tradycja jest bogata w przeróżne święta i obrzędy. Jedne z nich są już dawno zapomniane, inne obchodzi się hucznie, a do niektórych wraca się z czasem. I tak też jest w przypadku dnia św. Marci Zobacz więcej
goodfooddesign
goodfooddesign Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
goodfooddesign
Pieczona gęś

Pieczona gęś 5508

dla 6 osób czas: ok. 4-5 godzin 1 gęś (mrożona) ok. 4-5 kg 3 kwaśne jabłka kilka ząbków czosnku  suszony majeranek sól i pieprz szczypta czerwonej sproszkowanej papryki słodkiej Dodatki poniżej. Na 11 Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Gęś pieczona

Gęś pieczona 9859

    Tym razem propozycja na mięsny obiad, szczególnie ten świąteczny. Świąteczna gęś pieczona. Będzie pysznie smakować w towarzystwie pieczonych warzyw np. marchewki czy pietruszki oraz z zimowymi sur Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Pieczona gęś

Pieczona gęś 6306

Pieczona gęś Smaczne kawałki pieczonej gęsi, idealne na dzień św. Marcina Czytaj więcej » Zobacz więcej
Dziś 11 listopada i to właśnie dzisiaj, przynajmniej teoretycznie, na stołach każdego Polaka powinna gościć gęś. Postanowiłam przygotować piersi z gęsi. Mam nadzieję, że przyjdzie taki czas, że nafasz Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Pieczone nogi z gęsi

Pieczone nogi z gęsi 6758

Gdzie nie spojrzę tam „Gęsina na Świętego Marcina” i tak od kilku ładnych dni. Z koperkowym mężem doszliśmy do wniosku, że chyba nigdy nie jedliśmy gęsi. Czas najwyższy nadrobić zaległości. Początkowo Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Gęś pieczona

Gęś pieczona 10739

                              Gęsina to drób, który nie co dzień gości na naszych stołach. Jeżeli nie mamy możliwości spożywania jej często to warto przygotować ją chociaż na Święta. Pieczona gąska je Zobacz więcej
Mawiają, że na świętego Marcina ma być gęsina, więc w końcu była. Pierwszy raz skusiłam się żeby przygotować ten mało popularny rodzaj mięsa. I absolutnie nie żałuję. Z przepisem improwizowałam poniew Zobacz więcej
bryczka2
bryczka2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowe Kubki
Pierś z gęsi pieczona

Pierś z gęsi pieczona 5795

 Gęsi, iż Rzym uwolniły,  Wielbione były. A że się to i w nocy i krzyczeniem działo,  Ujęte chwałą,  Szły na radę, i stanęło,  Aby zacząć nowe dzieło:  W krzyczeniu się nie szczędzić,  Lisy z lasa wyp Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
pieczona pierś gęsi

pieczona pierś gęsi 13179

dziś kolejny przepis wykorzystujący fragment gęsi. a przy okazji małe zestawienie gęsinych propozycji. gęś w całości: pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą  gęś faszerowana kaszą gryczaną  piec Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anna Jurksztowicz I'jem
Pierś z gęsi pieczona

Pierś z gęsi pieczona 10669

Pierś z gęsi to prosta i smaczna potrawa. Składniki: pierś z gęsi majeranek oliwa sól pieprz Przygotowanie: Umytą pierś z gęsi obsmażyć na patelni na złoty kolor. Przyprawić majerankiem, solą i pieprz Zobacz więcej
bagatelka
bagatelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pychotka
Gęś pieczona

Gęś pieczona 8201

Szczerze muszę przyznać, że pierwszy raz przyrządzałam i w ogóle jadłam gęś. Ale muszę również przyznać, że jej smak bardzo przypadł mi do gustu :) Niestety rzadko na co dzień jadamy gęś ale warto to Zobacz więcej
Cześć =) Wielokrotnie podczas Świąt Bożego Narodzenia, które co roku spędzam u rodziny w Bydgoszczy, ale także podczas innych, rodzinnych i nie tylko, uroczystości - na stole królowała pieczona, dzika Zobacz więcej
Składniki: 2 piersi z gęsi 2 jabłka 10 śliwek suszonych 10 moreli pieprz świeżo mielony kucharek 1 łyżka majeranek 1 łyżeczka rozmaryn 10 ziaren jałowca oliwa Wykonanie: Skórę gęsi  naciąć  w ukośną k Zobacz więcej
Dagmara
Dagmara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pikantna Słodycz
Gęś pieczona

Gęś pieczona 9489

       Piękna, rumiana gąska. Zawsze wychodzi idealna i krucha dzięki wielogodzinnemu moczeniu w solance. Możemy ją nadziać jabłkami, pomarańczami lub tak jak ja kaszą na słodko. Doskonały przepis na Zobacz więcej
Monika So
Monika So Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kolorowo w kuchni
Pieczona Gęś z jabłkami

Pieczona Gęś z jabłkami 6639

Gęś przygotowałam jakiś czas temu, długo nie mogłam się zmobilizować aby dodać przepis, jednak nadszedł ten dzień, i dzielę się nim na blogu:) Przed przygotowaniem gęsi, bardzo dużo czytałam o pieczen Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Pieczona gęś

Pieczona gęś 6702

Amerykanie mają swojego indyka na Dzień Dziękczynienia, my Polacy jednak nie jesteśmy gorsi i również mamy swoją własną smakowitą tradycję świąteczną, czyli gęś na Święto Niepodległości, czyli Św. Mar Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Gęś pieczona

Gęś pieczona 18498

Ostatnio jest sporo dyskusji na temat pieczenia gęsi a konkretnie na temat temperatury jej pieczenia. Ja gęsi jadam i piekę od lat…trudno już to policzyć… Moja Mama piekła wspaniałe gęsi, ja piekę też Zobacz więcej

Gęś pieczona jest ciekawym pomysłem na niedzielny obiad. Nie jest to zbyt popularna potrawa, a szkoda, bo smakuje doskonale. Mimo że gęsina jest dość kaloryczna, to również niezwykle zdrowa. Zawiera wiele wartościowych tłuszczy, które korzystnie wpływają m.in. na obniżenie poziomu cholesterolu. Po gęś pieczoną powinniśmy więc sięgać jak najczęściej.

Do przyrządzenia pieczonej gęsi najlepiej użyć młodej sztuki, ponieważ starsza zawiera zbyt dużo tłuszczu. Najpierw mięso należy namaczać przez kilka godzin, a następnie dokładnie natrzeć przyprawami i schłodzić w lodówce. Gęś pieczona doskonale smakuje, jeżeli nadziejemy ją jabłkami lub gruszkami. W trakcie pieczenia warto ją podlewać od czasu do czasu wytopionym tłuszczem, bulionem lub winem. Do pieczonej gęsi pasuje także farsz z kaszy gryczanej lub suszonych śliwek.

Gęś pieczona, aby była krucha, pod koniec pieczenia powinna zostać skropiona zimną wodą i jeszcze na chwile włożona do piekarnika. Upieczoną gęsinę podajemy z dodatkiem żurawiny ze słoiczka, ziemniakami lub kluskami śląskimi oraz lampką czerwonego wina.