Przepis na gołąbki

Netka
Netka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Netka w kuchni
Gołąbki

Gołąbki 2248

Gołąbki to takie danie, którego często nie robię i może własnie dlatego tak bardzo nam smakują... Do tych gołąbków,a własciwie do farszu dodałam odrobine ostrego sosu piri-piri,co nadało im trochę moc Zobacz więcej
Dziś troszkę odmiennie, bo ikulinarnie :) Oszukane gołąbki - danie które bardzo lubi moja rodzina i ja również - ponieważ jest w miarę szybkie, tanie i można zamrozić. Składniki: 1,5 kg mięsa mieloneg Zobacz więcej
Gołąbki bez zawijania - oszukane gołąbki - Gołąbki - W kuchni i ogrodzie - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU W kuchni i ogrodzie Gołąbki bez zawijania - oszukane gołąbki (26.02.2014)Pącz Zobacz więcej
kulinarnawyspa
kulinarnawyspa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Wyspa
Gołąbki

Gołąbki 3322

Tradycyjne gołąbki z ryżu i mieszanych mięs, zawinięte w liście białej kapusty, podawane z sosem pomidorowym. Zobacz więcej
aulik
aulik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańczowy Kot w kuchni
gołąbki

gołąbki 1678

     Są takie potrawy, które od dzieciństwa się uwielbia... Robiłam gołąbki już na wiele sposobów, z kaszą gryczaną, z różnymi kapustami, z różnymi sosami, zapiekane i gotowane, i na leniwo...Każda z Zobacz więcej
kamilagro
kamilagro Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vegazone
Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki wegetariańskie 4004

To jedno z dań, które budzi największe zdumienie wśród moich mięsożernych znajomych, no bo "jak gołąbki mogą nie zawierać mięsa?!" A dlaczego miałyby? :) Wszak gołąbki to nie jak podejrzewałam w dziec Zobacz więcej
kozakowna
kozakowna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czym dzis w kuchni pachnie
" Gołąbki "

" Gołąbki " 3408

Tradycyjne gołąbki z mięsem,ryżem i grzybami.Takie robi się w mojej rodzinie od zawsze :)   Składniki: 1 główka kapusty białej 50 dkg ryżu 50 dkg mięsa mielonego 1 duża garść grzybów suszonych 2 l wod Zobacz więcej
Gołąbki w wersji tradycyjnej, w sosie pomidorowym zajmują troszkę więcej czasu, niż "gołąbki inaczej", ale czasami można spróbować. Kapusta włoska jest delikatniejsza, niż biała. SKŁADNIKI: 1 główka k Zobacz więcej
weronikka1
weronikka1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni u Moniki
Gołąbki.

Gołąbki. 2115

Wiele razy gdy byłam dzieckiem przyglądałam się babci jak robi gołąbki. Jednak nigdy się nie zabrałam sama za ich zrobienie. Tym razem będąc u rodziców męża uczestniczyłam przy ich przygotowaniu.  Skł Zobacz więcej
aaaledobre.blogspot.com
aaaledobre.blogspot.com Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
aaaledobre.blogspot.com
Gołąbki

Gołąbki 2570

Nie znam osoby,która by ich nie lubiła...Ja uwielbiam je od dzieciństwa i pamiętam jak moja mama przygotowywała je dla mnie bez ryżu, za to z dużą ilością sosu pomidorowego i oczywiście młodymi ziemni Zobacz więcej
barbara_koz
barbara_koz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smacznie bo Domowo :)
GOŁĄBKI  :)

GOŁĄBKI :) 3241

... bo nie ma jak domowe jedzenie ... GOŁĄBKI :) W MOIM RODZINNYM DOMU OD ...NASTU LAT ROBI SIĘ ZAWSZE GOŁĄBKI NA 1 LISTOPADA, GDYŻ WTEDY ZJEŻDŻA SIĘ WIĘKSZOŚĆ RODZINY. JA RÓWNIEŻ W MOIM DOMU KONTYNUU Zobacz więcej
niula
niula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Buduj Smak
Gołąbki z szybkowaru

Gołąbki z szybkowaru 3356

Gołąbki z szybkowaru Dział warzywa owoce. Patrzę: kapusta włoska. Myśl: AHA, będą gołąbki! W kuchni już się działo... gołąbki z lekko urozmaiconym środkiem, taki był właśnie mój zamysł. Otworzyłam lod Zobacz więcej
daylicooking
daylicooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
daylicooking
Gołąbki

Gołąbki 3258

Niewiele jest smaczniejszych potraw ponad domowe gołąbki. Czy zastanawialiście się kiedyś nad historią powstania tej potrawy lub samej nazwy? Podobno nazwa pojawiła się w XIX wieku od ukraińskiej potr Zobacz więcej
Tapas de Colores
Tapas de Colores Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tapas de Colores
Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki wegetariańskie 4336

Tradycyjna potrawa, bardzo popularna i lubiana w polskich domach. Zwolennicy gołąbków dzielą się na takich co lubią gołąbki z samym mięsem, takich co lubią gołąbki z ryżem, również takich co lubią goł Zobacz więcej
Mariola
Mariola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne fantazje Marioli
     GOŁĄBKI   Z   SZYBKOWARU

GOŁĄBKI Z SZYBKOWARU 3567

GOŁĄBKI Z SZYBKOWARU Gołąbki przygotowane w tradycyjny sposób i gotowane w szybkowarze znacznie skracają czas obróbki,gołąbki są smaczne a kapusta miękka,do tego sos pomidorowy i gotowe.               Zobacz więcej
nietadieta.pl
nietadieta.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
nietadieta.pl
Gołąbki

Gołąbki 2623

Gołąbki Składniki: mielone mięso wieprzowe, 500 g 1 duża kapusta 1 duża cebula 1 woreczek ryżu naturalny, domowy przecier pomidorowy, 2 szklanki sól pieprz 2 liście laurowe kminek Kapustę zalałam wodą Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Gołąbki

Gołąbki 3768

skip to main | skip to sidebar Gołąbki 1 kapusta włoska 1/2 szklanki ryżu 500 g mielonego mięsa lub grzybów suszonych w wersji wigilijnej 1 cebula 1 jajko olej 2 ząbki czosnku sól, pieprz vegeta kostk Zobacz więcej
Zapraszam na tradycyjne gołąbki których nie może nigdy zabraknąć na świątecznych stołach :)    Składniki : 1 kg ryżu 1 kg mięsa 1 duża kapusta włoska Pieprz ziołowy Piątnica Bazylia Piątnica Papryka c Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Gołąbki

Gołąbki 5019

Rewelacyjne gołąbki, którymi zajada się cała rodzina. Przepis na dużą porcję, ok 20 gołąbków.   VN:F [1.9.22_1171] Rating: 9.6/10 (5 votes cast) Gołąbki z kapustą włoską, 9.6 out of 10 based on 5 rati Zobacz więcej

Gołąbki są potrawą, którą przygotowuje się z farszu (najczęściej mięsnego) zawiniętego w liście gotowanej białej kapusty. Oprócz mięsa (wieprzowego, drobiowego) do gołąbków dodaje także ryż lub kaszę, grzyby, cebulę lub inne składniki. Istnieją także wersje gołąbków bez mięsa.

Jest to potrawa znana w wielu rejonach świata. Do Polski przywędrowała ona w XIX wieku z Ukrainy. U nas najczęściej gołąbki się smaży i dusi, natomiast na Kresach są one pieczone i podawane jako tradycyjna potrawa wigilijna. Farsz z kaszy gryczanej zawija się tutaj w kwaszone liście białej kapusty. Gołąbki popularne są szczególnie w krajach Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na rozpowszechnioną w nich uprawę kapusty. Dotarły jednak także do Szwecji dzięki osmańskim wierzycielom, którzy rezydowali w Sztokholmie w XVIII wieku. Gołąbki (dolmades) znane są także na Półwyspie Bałkańskim i w Rumunii, gdzie najczęściej zawija się je w liście winorośli. Popularnym rodzajem farszu jest tutaj farsz rybny. Natomiast w Grecji do gołąbków dodaje się jagnięcinę lub baraninę.

Tradycyjne polskie gołąbki przygotowuje się z mielonego mięsa wieprzowego (np. z łopatki lub karczku), ryżu, cebuli i białej kapusty. Poza tym potrzebny jest także przecier pomidorowy, bulion, przyprawy (sól, pieprz, tymianek, oregano, papryka), mąka i ewentualnie śmietana. Przegotowywanie gołąbków rozpoczynamy od ugotowania ryżu. Następnie mieszamy go z mięsem mielonym, drobno pokrojoną cebulą, solą i pieprzem. Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie oddzielmy od kapusty liście i zawijamy w nie mięsny farsz. Na dnie dużego garnka układamy kilka liści, które nam zostały z obierania kapusty, na nich układamy nasze gołąbki, a całość zalewamy bulionem. Gotujemy przez około godzinę na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta zrobi się miękka. Pod koniec gotowania do gołąbków dodajemy przecier pomidorowy oraz mąkę, którą wcześniej mieszamy z zimną wodą. Całość doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. Tak przyrządzone gołąbki doskonale smakują z dodatkiem ziemniaków lub chleba. Jest to idealna propozycja na smaczny i treściwy obiad.

Gołąbki możemy przyrządzić również w wersji zapiekanej. Mięso wieprzowe należy wraz z cebulą zmielić w maszynce, a następnie wymieszać z jajkiem, ryżem i ulubionymi przyprawami na jednolitą masę. Z kapusty wycinamy głąba i gotujemy ją do miękkości. Następnie odrywamy z niej liście, z których wycinamy wszelkie zgrubienia i zawijamy w nie mięsny farsz. Każdy gołąbek zawijamy w plasterek boczku i układamy go na dnie naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy bulionem i pieczemy przez około godzinę w 200 stopniach. Od czasu do czasu gołąbki polewamy bulionem. W rondelku możemy przygotować sos pomidorowy na bazie koncentratu, którym polewamy gołąbki przed podaniem. Świetnym dodatkiem do gołąbków jest także sos grzybowy. Na patelni należy roztopić masło, a następnie dodać do niego oczyszczone i pokrojone drobno grzyby (pieczarki, podgrzybki, kozaki). Całość zalewamy bulionem i dusimy przez około 15 minut. Na koniec sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki.

Gołąbki doskonale smakują również w wersji wegetariańskiej. Farsz do nich możemy przygotować np. z ugotowanego ryżu, startej marchewki i selera, pora oraz pokrojonych drobno pieczarek. Warzywa należy najpierw podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, a następnie dokładnie wymieszać z ryżem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz do gołąbków nakładamy do ugotowanych liści białej kapusty, a następnie dusimy na małym ogniu przez około pół godziny. Gołąbki wegetariańskie możemy przygotować również z dodatkiem kaszy gryczanej. Fasolę czerwoną oraz grzyby należy najpierw namoczyć przez całą noc, a następnie ugotować do miękkości. Fasolę mielimy na gładką masę, a grzyby bardzo drobno kroimy i smażymy wraz z cebulą na patelni z odrobiną oleju. Kaszę gryczaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, a następnie mieszamy ją z grzybami, cebulą, fasolą i przyprawami. Gotowy farsz do gołąbków nakładamy na ugotowane liście kapusty. Całość zalewamy bulionem i dusimy do miękkości.