Przepis na golabki bez zawijania

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania Mieliśmy dużo mielonego mięsa, więc najpierw zrobiliśmy bolognese, a potem właśnie te gołąbki. Były pyszne! Będę częściej wracać do tego przepisu, co rusz lekko go m Zobacz więcej
Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, jednak jej przygotowanie jest bardzo pracochłonne, najpierw gotowanie kapusty, zwijanie w nią mięsa mielonego, a później długie duszenie. Lubię tę potrawę ale nie Zobacz więcej
malinyWkuchni
malinyWkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
malinywkuchni
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania 1487

Gołąbki bez zawijania Bardzo sceptycznie się odnosiłam do tego pomysłu. Co? Gołąbki bez zawijania?! Już niedługo drożdżówki bez drożdży i szpilki bez obcasów 0_o No.. i ja się za to nie zabrałam nigdy Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania 1053

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Gołąbki bez zawijania to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Upieczone w piekarniku dodatkowo uproszczają nam ich przygotowanie. Danie jest syte i smaczne w sam raz dl Zobacz więcej
Aldi
Aldi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Psoty Psotki
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania 2160

Taką potrawę pamiętam sprzed lat, jeszcze z rodzinnego domu. Zawsze lubiłam te kotlety nazywane także - oszukanymi gołąbkami. W przedświątecznym pędzie często brakuje czasu na wyszukane obiady, dlateg Zobacz więcej
Skrytożerca
Skrytożerca Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog Skrytożercy
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania 3124

Mój ostatni pobyt w domu zaowocował kilkoma nowymi przepisami zaczerpniętymi z maminego notesu ;-) Dziś przedstawiam Wam gołąbki bez zawijania - bardzo smaczne, pożywne i wbrew pozorom mało pracochłon Zobacz więcej
Gołąbki bez zawijania - oszukane gołąbki - Gołąbki - W kuchni i ogrodzie - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU W kuchni i ogrodzie Gołąbki bez zawijania - oszukane gołąbki (26.02.2014)Pącz Zobacz więcej
magdalenka_210
magdalenka_210 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rondelek.tygielek
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania 2484

Pasta jajeczna z rzeżuchą » Gołąbki bez zawijania Jakiś czas temu w TV można było zobaczyć reklamę pewnego pomysłu na obiad a mianowicie gołąbków bez zawijania. Nie będziemy się czarować- te tradycyjn Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania 1236

Gołąbki, króre nie wymagają zawijania, są szybkie i smakiem przypominają te tradycyjne Ilość porcji: 12 oszukanych gołąbków Składniki na gołe gołąbki:  gołąbki bez zawijania:  500 g mielonego mięsa wi Zobacz więcej
Anyzkowo
Anyzkowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anyżkowo
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania 1853

Gołąbki bez zawijania Szybsza wersja klasycznych gołąbków. Ale równie pyszna. Składniki gołąbki : 400g mięsa mielonego wieprzowego, 120g ryżu, 1/3 małej kapusty białej, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, m Zobacz więcej
Gołąbki bez zawijania, z uwagi na brak okrycia wierzchniego w postaci liści kapusty, zwane także „golaskami” to nieco szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Nie trzeba parzyć kapusty, zdejmować kolejno Zobacz więcej
Ilona/Albertos
Ilona/Albertos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Pod Lipami
Gołąbki bez zawijania...

Gołąbki bez zawijania... 5070

Jeśli znudziły się Wam klasyczne gołąbki, zawinięte w liść kapusty, wówczas możecie pokusić się o przygotowanie gołąbków bez zawijania. Zamiast zawijać mięso w kapustę, szatkujemy ją i dodajemy do mię Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paszczaki gotują
Golabki bez zawijania

Golabki bez zawijania 1937

This Page has moved to a new address: Paszczak gotuje: Gołąbki bez zawijania Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
kiniaa.zak
kiniaa.zak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mniami-mniam
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania 2802

Najprostsze i najszybsze Gołąbki bez zawijania. To zdecydowania moja ulubiona wersja- gołąbki nie jak zazwyczaj gotowane w sosie, a pieczone z serkiem żółtym. Gołąbków wychodzi bardzo dużo, spokojnie Zobacz więcej
FoodMag
FoodMag Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FoodMag
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania 3594

Kasia Wilkosińska Gołąbki bez zawijania to inna wersja tych tradycyjny lub jak ktoś woli, pulpety z kapustą. Dla mnie najważniejsze jest to, że robi się je ekspresowo w porównaniu z tradycyjnymi. Oczy Zobacz więcej
gotowanie w parze
gotowanie w parze Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie w parze
gołąbki bez zawijania

gołąbki bez zawijania 2835

 gołąbki bez zawijania składniki na 19 sztuk: 1000g mięsa mielonego 2 saszetki ugotowanego i ostudzonego ryżu pieprz, sól mała kapusta 2 jajka 1,5 łyżki bułki tartej Kapustę poszatkować na drobne kawa Zobacz więcej
Gołąbki bez zawijania Łatwiejsza wersja tradycyjnych gołąbków. Chyba każdy je zna :-) PRODUKTY: 400g mięsa mielonego 400g startej kapusty białej 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżeczka soli 0 Zobacz więcej
Znane są pod wieloma nazwami: oszukane gołąbki, cygańskie gołąbki, leniwe gołąbki, kotlety mielone z kapustą... itd - u mnie po prostu gołąbki bez zawijania. Szybka odmiana tradycyjnych gołąbków, kied Zobacz więcej
SmakoWirówka
SmakoWirówka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowirówka
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania 5963

Tradycyjne "zawijane" gołąbki przygotowuję tylko kilka razy w roku. Trzeba przyznać, że potrawa jest pracochłonna. Tak przygotowane gołąbki najczęściej wkładam do słoików i wekuję. Przepis na gołąbki Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania 15823

« Zapiekanka ziemniaczana Gołąbki bez zawijania „Gołąbki bez zawijania to taka prostsza wersja klasycznych gołąbków zawijanych w liście kapusty. Z pewnością robi się je dużo o szybciej od tych tradycy Zobacz więcej

Gołąbki bez zawijania są daniem coraz bardziej popularnym i lubianym przez większość osób. Wydawało by się, że tradycyjne gołąbki wywodzą się z tradycji słowiańskiej. Powstały jednak w Turcji, choć również Grecy uzurpują sobie do tego pierwszeństwo. Nie ulega wątpliwości, że popularność gołąbków szczególnie mocno widać w Polsce, Czechach, Rosji, Niemczech, na Węgrzech, na Litwie i w Ukrainie. Podobno ostateczna nazwa tego dania pochodzi z ukraińskich dworów, gdzie w XIX w. hołubcami, czyli gołąbkami nazywano nadziewane tuszki gołębie owijane w liście kapuściane. Biedniejsze warstwy społeczeństwa przystosowały danie do swoich możliwości i w liście kapusty zaczęto owijać mieszankę kaszy i ziemniaków.

W Polsce coraz bardziej lubi się gołąbki bez zawijania. Tradycyjne gołąbki zrobione są z mieszanki mięsa mielonego i ryżu, zawiniętej w liście białej kapusty głowiastej. Każda gospodyni pragnie jednak urozmaicić gołąbki i podać w sobie tylko znany sposób. Stąd często wypełnienie zawijane jest w liście kapusty włoskiej, modrej, pekińskiej, a nawet kiszonej, jak w Rumunii, czy w liście boćwiny lub winogronowe. Do farszu najczęściej dodaje się wieprzowinę, ale pasuje tu również wołowina, jagnięcina, baranina czy mięso drobiowe, a nawet z ryb. Dodatkiem też jest nie tylko ryż. Mięso coraz częściej miesza się z kaszą gryczaną, jaglaną, jęczmienną, pęczakiem, a nawet kus-kus. Do masy dodaje się zeszkloną cebulę, grzyby, fasolę, paprykę, siekaną zieleninę. Wszystko wykańcza się sosami.

Najczęściej do gołąbków przyrządza się sos pomidorowy. Często to również sos pieczeniowy, grzybowy, chrzanowy, śmietanowy. Do gołąbków z delikatniejszych dodatków podaje się delikatniejsze sosy, a do farszów np. z kaszy gryczanej bardziej zdecydowane w smaku. Wyjątkowe gołąbki można zjeść w kuchni żydowskiej, gdzie mięsne klopsiki zawijane w kapustę podawane są z sosem słodko-kwaśnym na bazie pomidorów. To danie świąteczne, jedzone podczas Święta Szałasów. Jeśliby do kasz dodać grzyby lub tofu, można nawet skomponować wersję wegetariańską gołąbków. Takie bezmięsne gołąbki wyśmienicie smakują również z czosnkiem, rodzinkami, orzechami.

Gołąbki bez zawijania powstały, zdaje się, w wyniku zmiany obecnego trybu życia. Tradycyjne gołąbki są stosunkowo pracochłonne, dlatego wymyślono gołąbki pozbawione zewnętrznej warstwy kapusty. Tym samy postawiono na szybkość wykonania dania, choć jego smak nie uległ aż tak dużej zmianie. Wszystko przez to, ze nie pominięto żadnego ze składników gołąbków, choć najbardziej pracowite zawijanie zastąpiono szybkim szatkowaniem kapusty i umieszczeniem jej w masie, z której formowane są klopsy. Gołąbki bez zawijania podsmaża się na patelni, a dopiero potem dusi się je w sosie pomidorowym. Są soczyste, miękkie i idealnie doprawione. Ich smak podbija dobrze doprawiony sos, który wnika w pulpety sprawiając, że są wyjątkowo aromatyczne.

Zachęcamy do tworzenia i szukania własnych smaków. Gołąbki bez zawijania są szybkie w wykonaniu i równie dobre, a jednocześnie można je urozmaicać i przystosowywać do osobistych preferencji.