Przepis na gołąbki w liściach winogron

Dzień dobry, Gołąbki w liściach winogron, nazywane w Grecji dolmades, a w Turcji dolma, to jedna z moich ulubionych śródziemnomorskich potraw. Zajadałam się nimi przy każdej okazji! Z książki dowiedzi Zobacz więcej
Marikijka
Marikijka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pyszne.blox.pl
Gołąbki  w lisciach winogron

Gołąbki w lisciach winogron 305

Uwielbiam gołąbki w liściach winogron, dzięki nim mają lekko kwaśny smak. Najlepiej smakują ze śmietaną. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego 10 dkg. ryżu 30 liści winogron 1 duża cebula 1 duża marchewk Zobacz więcej
basia112
basia112 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jaskinia Smaku
Gołąbki w liściach winogron

Gołąbki w liściach winogron 1534

Na około 30 liści winogron - tyle było w moim słoiku. Jeżeli nie mamy możliwości kupna, możemy sami sparzyć liście w osolonej wodzie i też będą super. 700 g mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub d Zobacz więcej
szystko zaczyna się w ogrodzie – to tam zbieramy młode liście winogron. Karima wypytuje czy zbieram je po syryjsku, czyli setkami! Ich ilość mnie przytłacza, ale przygotowuję mocną solankę (taką, że j Zobacz więcej
    Kupiłam niedawno w tureckim markecie kiszone liście winogron. Pamiętam, że jadałam je kiedyś z siostrą w jakiejś warszawskiej restauracji i bardzo mi smakowały. Podane były z baraniną i były bardz Zobacz więcej
Ania_23
Ania_23 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczypta Smaku
92. Gołąbki w liściach winogron

92. Gołąbki w liściach winogron 662

50 liści 40 dag mięsa mielonego 1 cebula ¾ szkl ugotowanego ryżu 2 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki Sól, pieprz, pieprz ziołowy Bułka tarta 2 jaja 1 łyżka mięty Oliwa Plastry cytryny i liście wi Zobacz więcej
Niespodzianka to była nie lada, bo dostałem całą główkę ukiszonej kapusty. Ponieważ już kiedyś miałem okazję smakować zrobione w kiszonych liściach gołąbki od razu wiedziałem na co ukiszona główkę prz Zobacz więcej
Tołma w liściach winogron to gruzińska wersja gołąbków. Planowałam je zrobić już od jakiegoś czasu i  w ostatnią sobotę w końcu się za nie zabrałam. Wyszły bardzo dobre, chociaż trochę oszukane, bo po Zobacz więcej
Dolmadakia to faszerowanych liście winogron wywodzące się z kuchni Krety. Są dwie sposoby ich przygotowania. Taki z użyciem nieugotowanego ryżu (jak w przepisie poniżej) oraz wersja łatwiejsza, w któr Zobacz więcej
Składniki: 30 marynowanych liści winogron 300 g ryżu (na risotto) 2 cebule pęczek koperku pęczek pietruszki pęczek szczypiorku sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 litra bulionu warzywnego sól, Zobacz więcej
Czytaj więcej » Zobacz więcej
Namawiała, namawiała, aż w końcu namówiła ;) Ten wpis powstał w dużej mierze dzięki Ewie, która przypomniała mi o innych zaletach winnej latorośli, która od zawsze dekoracyjnie pnie się po ścianach sz Zobacz więcej
500 g mielone od szynki 1/2 szklanki ryżu 1 jajko 1 bułka czerstwa 1/2 szklanki mleka sól, pieprz 1 łyżeczka 1 cebula 1 ząbek czosnku młode liście winogrona 3 gałązki koperku olej Ryż zalewam szklanką Zobacz więcej
Gołąbki w liściach winogron - Dania główne mięsne - W Mojej Kuchni-ak - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU W Mojej Kuchni-ak Gołąbki w liściach winogron (13.08.2014)Pasztet z cukini (13.0 Zobacz więcej