Przepis na gorgonzola

Kucharząca Magda
Kucharząca Magda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magda Kucharzy
Makaron z gorgonzolą

Makaron z gorgonzolą 284

Zimą warto zjeść na obiad coś ciepłego i pożywnego. Na bok odchodzą sałatki, grillowane mięsiwa z warzywami czy lekkie przekąski. Tutaj trzeba czegoś konkretnego i intensywnego w smaku! Ot, taki makar Zobacz więcej
Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu L'altro giorno al supermercato abbiamo visto questi bellissimi galletti e li abbiamo comprati, poi è sorto il dubbio... come cucinarli? Stavamo al Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anna Jurksztowicz I'jem
Szpinak z gorgonzolą

Szpinak z gorgonzolą 194

Szpinak z gorgonzolą nie ma nic wspólnego z szpiankiem, jaki pamiętamy z dzieciństwa. Zobacz więcej
beetle
beetle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
apetyt i smak
Sałatka z gorgonzolą

Sałatka z gorgonzolą 214

  SOS: Na talerzu ułożyć porwaną na mniejsze kawałki sałatę. Na niej poukładać połówki pomidorków i pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Posypać orzechami. Wszystkie składniki sosu wymieszać, doprawić do sm Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Sałata z gorgonzolą

Sałata z gorgonzolą 92

Sałata z gorgonzolą Dziś proste rwanie liści Sałata z gorgonzolą Liście sałaty i różne inne, gorgonzola, ciemne bezpestkowe winogrona, orzechy nerkowce lub włoskie dressing: dosłodzony trzcinowym cukr Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Scones z gorgonzolą

Scones z gorgonzolą 117

Drukuj Scones numer jeden w moim repertuarze. Bułeczki zachwyciły mnie bardzo miękką i delikatną strukturą. Podczas ich pieczenia roztaczał się kuszący aromat ser gorgonzola. Podawałam je jeszcze ciep Zobacz więcej
Pyszna sałatka: - roszponka, moze byc rukola - dojrzala gruszka - orzechy wloskie - gorgonzola - oliwa - ocet balsamiczny Uwielbiam polaczenie gorgonozli z gruszka. Sałatka jest naprawde wysmienita, r Zobacz więcej
Błyskawiczny przepis na sycący obiad do zrobienia dosłownie w 15 minut. Łatwy do zrobienia i jednocześnie wykwintny :) W zasadzie dla mnie był to obiad przypadkowo resztkowy – miałam paczkę łososia, n Zobacz więcej
chiliczosnek.pl
chiliczosnek.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili Czosnek
Sos gorgonzola

Sos gorgonzola 652

Sos gorgonzola z chili i czosnkiem ok. 10 min                                                                                                                      ser gorgonzola 200 g                 Zobacz więcej
leafnode
leafnode Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Patelnia.cc
Penne gorgonzola

Penne gorgonzola 1270

Kolejny przepis dla miłośników śmierdzących serów – makaron penne z sosem z rozpuszczonych serów gorgonzola i parmezan. Przepis jest na 4 osoby, i tym razem wyjątkowo się z tym zgadzam – w składnikach Zobacz więcej
sisters4cooking
sisters4cooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sisters4cooking
Tartaletki z gorgonzolą

Tartaletki z gorgonzolą 412

Kolejna wariacja na temat ciasta francuskiego i wytrawnych dodatków do niego. Tym razem pomidory z puszki już pokrojone w kostkę, posolone i popieprzone i na to kawałek gorgonzoli. Żadnych przypraw wi Zobacz więcej
Pyszna sałatka z serem gorgonzola, soczystą gruszką i chrupiącymi, prażonymi orzechami włoskimi. Składniki:   sos:   Wysypać mieszankę sałat, dodać pokrojoną gruszkę, pokruszoną gorgonzolę, polać sose Zobacz więcej
Właśnie zjedliśmy. Powiem wyjątkowo nieskromnie - ale to było dobre :) Połączenie wołowiny i gorgonzoli, to strzał w dziesiątkę. Steki smażymy tak jak tu: steki wołowe Do takich steków dodajemy masło Zobacz więcej
Angie
Angie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomodoro e basilico
Ciastka z gorgonzolą

Ciastka z gorgonzolą 112

Biscotti al gorgonzola - przepis znaleziony przez mojego Połówka na blogu Giallo Zafferano. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić! Uwielbiamy gorgonzolę w każdym Zobacz więcej
Gary Barbary
Gary Barbary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gary barbary
szpinak z gorgonzolą

szpinak z gorgonzolą 155

Najprościej, najsmaczniej, najlepiej. To chyba najbardziej klasyczne połączenie szpinakowych składników i większość osób zaczyna swą szpinakową przygodę właśnie tak: Składniki: opakowanie pełnoziarnis Zobacz więcej
cocolibre
cocolibre Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Widelce
Gorgonzola

Gorgonzola 754

Strony Strona główna Śniadania Viva ITALIA Zupy VEGE Light Tarty i quiche Rybka Desery Napoje Przewodnik warszawski Przez dziurkę od sera Porady Spis treści Przewodnik smakosza 5/24/2013 Gorgonzola Wł Zobacz więcej
Syta i bardzo konkretna sałatka. Bardzo aromatyczna i wyraźna w smaku dzieki dodatku gorgonzoli. Doskonała nie tylko na lunch... SKŁADNIKI: mix sałat 1 ugotowana lub zgrillowana pierś kurczaka 1/2 awo Zobacz więcej
Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu Nei paesi nordici, Polonia compresa, c'è una sorta di cultura del pane che noi qui in Italia abbiamo molto meno. Quando stavamo lì era un vero pia Zobacz więcej
fotoala
fotoala Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Travel & Food
Makaron Tagliatelle z Gorgonzolą

Makaron Tagliatelle z Gorgonzolą 2550

A w sumie to makaron z sosem z Gorgonzoli. Pycha. Słomiana wdowa coś musi też jeść. Nie jest to łatwe ugotować sobie samemu. Niestety zawsze wyjdzie mi dla dwóch a nawet trzech osób. Ale nie ma tego z Zobacz więcej

Gorgonzola to jeden z wyjątkowo aromatycznych serów, poruszających podniebienia intensywnością doznań smakowych. Ten długo dojrzewający wyrób serowarski pochodzi z włoskiego regionu Lombardia. Należy do serów podpuszczkowych, a dojrzewa od trzech do czterech miesięcy. Tak długi czas oczekiwania sprawia, iż otrzymujemy produkt o wyjątkowych walorach smakowych: miękki ser o konsystencji aksamitnie gęstej i niesamowicie kremowej. To gratka dla prawdziwych smakoszy.


Dzięki intensywnemu aromatowi gorgonzola znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wykwintnych sałatek. Bardzo dobrze odnajdzie się w towarzystwie winogron oraz orzechów włoskich – a jeśli dodamy do tego jeszcze ocet balsamiczny, otrzymamy niesamowitą eksplozję smaków, niepodobną do żadnej innej. Ze względu na swój wyrazisty smak bardzo dobrze będzie pasować jako baza sosów – nada im charakterystycznego, głębokiego smaku, łącząc ze sobą wszystkie składniki w niepowtarzalny bukiet doznań.