Przepis na gotowana sola

Brukselka to smak dzieciństwa, w moim przypadku niebyt dobrze się kojarzący. Pamiętam rozgotowaną brukselkę, która niestety nie zachwycała i wystarczająco zrażała do siebie. Jeśli macie podobne wspomn Zobacz więcej
    W jedną z majowych sobót miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Cisowiankę pod hasłem "Gotujmy zdrowo-mniej soli!". Czy wiecie, że przeciętny Polak zjada jej aż Zobacz więcej
Dorada w soli gotowana na parze to świetna alternatywa dla dorady przygotowanej w ten sposób, ale w piekarniku. Według mnie w wersji gotowanej na parze mięso jest znacznie bardziej soczyste i delikatn Zobacz więcej
Jedzenie budzi wspomnienia. Jest jak dodatkowy bagaż przywożony z podróży. Tych dalekich, na koniec świata i bliskich, za róg własnego domu. Kolekcjonuję je w pamięci, spisywane na przypadkowych kartk Zobacz więcej
figmara
figmara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
figowe smaki
Sola w ziołach gotowana na parze

Sola w ziołach gotowana na parze 55

  . 2 płaty soli 1 łyżka ziół (oregano, tymianek, kolendra) sól, pieprz sok z cytryny . Solę opłuka ć, osuszy ć , skropi ć  sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i zio ł ami. Odstawić na pół godzi Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu (po części za namową Sylwii) stałam się fanką gotowania na parze. Przede wszystkim, że jest to zdrowszy sposób obróbki cieplnej, ale też również dlatego, że przygotowanie w ten sposó Zobacz więcej
Z okazji dnia Matki postanowiłam zorganizować Mamie (i sobie) kulinarne atrakcje. Na bardzo fajny pomysł wpadło warszawskie studio Cookup, które akurat tego dnia organizowało warsztaty pod hasłem „Fra Zobacz więcej
Pomysł na ten przepis pojawił się pod wpływem chwili, kiedy nie miałam przygotowanego obiadu i potrzebowałam coś na szybko. Przygotowanie całego obiadu zajęło mi tylko pół godziny. Mięso z uda kurczak Zobacz więcej
Nim pożegnam się ze strączkami i do kuchni wpuszczę czekające już w progu nowalijki, jeszcze rozsmakowuję się w wiosennym przepisie w sam raz na ostatnie pogodowe zawirowania. Gulasz z ciecierzycy i b Zobacz więcej
Co to za wiosna marcowa, kapryśna i niesumienna. Zaanonsowała się na chwilę, zniknęła, pozwalając wrócić deszczowej nostalgicznie jesieni. Bawi się z nami w chowanego, chce by wyciągać upychane z ulgą Zobacz więcej
Wyobrażacie sobie smak kaczki bez soli? Albo szparagi i jajko poszatkowe bez tej białej szczypty? Czy w ogóle Wasze kubki smakowe są w stanie zaakceptować jej brak? Podobno wystarczy tydzień i znika p Zobacz więcej
Będzie mi szalenie miło, jeśli zostawisz po sobie ślad, dziękuję^ :) Zobacz więcej
Brakuje mi soczystych warzyw jesienią, jednak pokornie, zgodnie z kalendarzem, wykorzystuję w kuchni, to co natura ma do zaoferowania. Zamiast słodkich malinowych pomidorów wrzucam do sałatki brokuły  Zobacz więcej
Pamiętacie pewnie mój kulinarny eksperyment z daniem bez soli, które pozytywnie zaskoczyło nas smakiem. Ponoć odzwyczaić się od soli można w 3 dni. Na razie nie próbowałam, gdyż i tak solę mało. Podcz Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TAPENDA
Gotowanie w Soli

Gotowanie w Soli 135

Gotowanie w Soli Do końca nie jestem pewna, czy powinnam napisać gotowanie w soli, pieczenie w soli, a może jest jeszcze inny prawidłowy termin określający obróbkę ryb pod solą. Faktem jest, że oprócz Zobacz więcej
figmara
figmara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
figowe smaki
Sola gotowana na parze z salsą

Sola gotowana na parze z salsą 114

. . 2 płaty soli 1 pomidor 2 ogórki małosolne 1 awokado 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki oleju   Solę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Ugotowa Zobacz więcej
Gotowana kukurydza z masłem i solą to nasz ulubiony jesienny klasyk. Wszyscy domownicy uwielbiają tę najprostszą z możliwych wersję kukurydz w kolbach. Zresztą, czy może być coś lepszego, niż gotowana Zobacz więcej
kasia_044
kasia_044 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zgrabne gotowanie
Sola gotowana na parze

Sola gotowana na parze 796

Lubicie ryby? Ja uwielbiam. Staram się je jeść przynajmniej raz w tygodniu. Ryby przygotowuję na wiele sposobów, najczęściej zapiekam w piekarniku lub gotuję na parze. Parowar dostałam na początku stu Zobacz więcej