Przepis na grochówka

Dobra grochówka to coś pysznego. Powinna być gęsta, zawiesista, pachnąca wędzonką i oczywiście z wkładką w postaci wędzonych żeberek i kiełbasy. Trzeba gotować się ją powoli żeby nie przypalić rozpada Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Grochówka

Grochówka 165

Dzień dobry, dziś wpis gościnny. To nie jest tak, że jestem specjalistą od zup, ale Gotuj z Kasią prezentuje dość wykwintny jak na moje podniebienie smak. Uznałem więc, że pora to przełamać przaśnym s Zobacz więcej
jolantaszyndlarewicz
jolantaszyndlarewicz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojego domu
Grochówka

Grochówka 161

W zamrażalniku zalegał spory kawałek boczku wędzonego. Na kanapki zdecydowanie za tłusty, trzeba go było więc w inny sposób zutylizować. Padło na grochówkę (i fasolkę po bretońsku, która poszła do sło Zobacz więcej
Agiatis
Agiatis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja kulinarna przygoda
Grochówka

Grochówka 309

Zupa grochowa jest uwielbianą bądź znienawidzoną zupą. U mnie wszyscy ją uwielbiamy. Jest wiele sposobów na przygotowanie grochówki, każdy ma swój niepowtarzalny, wspaniały przepis na najlepszą grochó Zobacz więcej
Wegetariańska grochówka Podejrzewam, że większość z Was na hasło "wegetariańska grochówka" reaguje tak samo jak mój Tata...;) Mówiąc w skrócie  - zostałam wyśmiana. Bo co to za grochówka, bez boczku, Zobacz więcej
Tapenda.pl
Tapenda.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tapenda
Grochówka

Grochówka 330

Zapraszam na przepis na tradycyjną domową grochówkę. Do przygotowania grochówki użyłam żeberka wieprzowe, które po ugotowaniu obrałam z mięsa i dodałam do zupy. Charakterystyczny aromat wędzonki uzysk Zobacz więcej
czterylewerecewkuchni
czterylewerecewkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cztery lewe rece w kuchni
Grochówka

Grochówka 358

 Co tu dużo pisać! Przed Panstwem gwiazda jarmarków i dożynek - grochówka!!! 1,5l bulionu (najlepiej na wieprzowinie), 200g grochu łuskanego, 4 laski kiełbasy śląskiej, 2 małe cebule, 5-6 małych ziemn Zobacz więcej
Agatka
Agatka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowo i ze smakiem
Grochówka

Grochówka 1276

Grochówka to jedna z najczęściej gotowanych zup w okresie jesienno- zimowym.  Ja uwielbiam taką gęstą :) Składniki: 0,5 kg grochu łuskanego całego 300 g boczku wędzonego 200 g kiełbasy 5-6 ziemniaków Zobacz więcej
Ostatnio mam strasznego smaka na zupy. Na stole pojawiają się co rusz nowe jak i sprawdzone przepisy. Dzisiaj zapraszam na zupę krem z grochu. Baaardzo gęsta, sycąca. Świetnie pachnie w czasie gotowan Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Joli
GROCHÓWKA

GROCHÓWKA 102

GROCHÓWKA Grochówka jest daniem jednogarnkowym, gęstym, pysznym i treściwym. Można ją posypać na talerzu natką pietruszki. MOJA RADA: Groch cały moczymy ( ja zostawiam na całą noc) Groch połówki  (tzw Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sauté
Grochówka

Grochówka 164

"Szwedzi zajadają się tą treściwą zupą od średniowiecza. W tamtych czasach wszyscy napełniali nią żołądek w czwartek, przygotowując się do tradycyjnego chrześcijańskiego piątkowego postu. Jako ukłon w Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Grochówka

Grochówka 126

W lewo zwrot! Do kuchni marsz! Wojskowa grochówka jest pyszna, ale domowa jeszcze lepsza. Wypróbujcie nasz przepis, a nie będziecie zmuszeni do wysłuchiwania żadnych rozkazów. A jeśli macie w domu żoł Zobacz więcej
ElizaK
ElizaK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My kitchen My space
Grochówka

Grochówka 296

Grochówka Uwielbiam zupy. Dziś przepis na szybką grochówkę, która często o tej porze roku gości na naszym stole. Składniki ok 250gr żółtego grochu 1 cebula 4-5 marchewek  3 ziemniaki  kawałek korzenia Zobacz więcej
Pluskotka
Pluskotka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka od kuchni
Grochówka

Grochówka 150

Grochówka Nie przepadam za grochówką i nigdy sama jej nie robiłam. Tę także przygotowała mama i oczywiście najbardziej zainteresowany był mój brat. To jego ulubiona zupa. Ja ewentualnie mogę ją zjeść Zobacz więcej
Kulinarnie
Kulinarnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarnie
Grochówka

Grochówka 609

Grochówka Tradycyjna grochówka. Taka, jaką gotowała moja mama i jaką ja zaczęłam gotować przeszło 10 lat temu. Pyszna i bardzo aromatyczna. Składniki: 400g łuskanego grochu 200g wędzonego boczku 1 śre Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Grochówka

Grochówka 421

Grochówka czyli pyszna, sycąca i tania zupa idealna na zimę Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Dania dla dzieci Desery Dodatki Grill Mak Zobacz więcej
info234567891011
info234567891011 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
extradania.pl
Grochówka

Grochówka 426

Artykuł Grochówka pochodzi z serwisu extradania.pl. Zobacz więcej
Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Grochówka

Grochówka 272

Najlepsza grochówka, to podobno grochówka wojskowa, gęsta, zawiesista i bardzo aromatyczna, bo gotowana na wędzonce. Kiedyś nie wyobrażałam sobie grochówki innej niż właśnie na wędzonych żeberkach ter Zobacz więcej
beolha
beolha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lubię gotować
Grochówka

Grochówka 998

  Najlepsza zupa na pochmurne, chłodne dni, kiedy mamy ochotę na konkretne jedzenie. Sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca. My zdecydowanie najbardziej lubimy grochówkę ze zmiksowanym  grochem, taką tro Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa 3980

Grochówka wojskowa Wojskowa dlatego, że tak na nią mówi mój tata. Mówi, że przypomina mu tą, którą jadał w wojsku dawno dawno temu. I która bardzo mu smakowała. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu. D Zobacz więcej

Grochówka jest jedną z najbardziej znanych zup. Należy do grupy posiłków szczególnie chętnie jedzonych zimą, kiedy zależy nam na pożywnych, kalorycznych daniach, które rozgrzewają. Najlepsza jej wersja jest wyrazista w smaku i gęsta, dzięki czemu równie dobrze może stanowić równowartość kaloryczną dwudaniowego obiadu. Jest to często wykorzystywane podczas imprez masowych oraz w wojsku. Dlatego też grochówka wojskowa cieszy się tak dużą popularnością, nawet w przydrożnych barach.

Grochówka znana była już w kuchni staropolskiej. Świadczą o tym wzmianki w najstarszych książkach kucharskich oraz grochówkowa propozycja na obfity i smaczny obiad, którą opisali Maria Lemnis i Henryk Vitry w książce "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole". Również w „Kuchni Polskiej” z 1972 r. opisano sposób gotowania długo moczonego grochu z warzywami, w sezonie letnim mocno posypanego siekaną nacią pietruszki.

Podstawowymi składnikami, z których gotowana jest prawdziwa grochówka są: groch łuskany i ziemniaki, gotowane w rosole lub wywarze warzywnym. Konieczne jest dodanie do nich czosnku oraz sporej ilości majeranku. Znane w Polsce grochówki gotowane są z bukietem warzyw, żeberkami, wędzonką i ziołami charakterystycznymi dla tego typu dań, czyli liściem laurowym, zielem angielskim i cząbrem albo majerankiem, które tutaj wpływają nie tylko na smak, ale poprawiają przyswajalność i dobre trawienie ciężkich składników. Dodatkami poprawiającymi trawienie grochu są również: koper włosku, imbir, kolendra, kminek.

Aby groch w grochówce nie wzdymał, trzeba go również odpowiednio przygotować. Niezmiernie ważne jest jego namoczenie. Groch trzeba moczyć minimum 2 godziny, ale nie dłużej niż 12. Jeśli moczenie będzie zbyt długie, rozpoczną się procesy fermentacyjne i groch okaże się wyjątkowo wiatropędny. Grochu nie powinno się gotować w wodzie, w której nasiona były moczone. Namoczony groch trzeba więc zalać nową wodą i gotować na dużym ogniu, przez pierwsze 15 min bez przykrycia. Jeśli podczas gotowania pojawi się piana, trzeba ją usunąć lub zmienić wodę. Jeśli nadal obawiamy się nieprzyjemnych skutków jedzenia grochówki, można dodać do grochu pod koniec gotowania nieco octu jabłkowego.

Choć grochówka z wkładką mięsną jest najbardziej lubiana, również wersja wegetariańska może być smaczna. Warto tutaj poeksperymentować z wyrazistym smakiem, który przez groch może być mdły i nijaki. Dlatego brak mięsa idealnie zrównoważą intensywne smaki cząbru, mielonej kolendry czy papryki wędzonej.

Grochówka jest zupą, która ma mnóstwo możliwości podania. Aromatyczne zupy krem z dodatkiem prażonego jabłka, odrobiny soczewicy, chipsami z szynki lub boczku, a nawet plastrami trufli czy odrobiną kawioru mogą sprawić, że tradycyjna grochówka wojskowa zyska wyjątkowego smaku i ekskluzywności, dzięki czemu będzie mogła być podawana na najlepszych przyjęciach. Skuśmy się zatem na wyjątkową grochówkę. Ta zupa może zaskoczyć! Wystarczą dobrej jakości produkty i odrobina kulinarnej wyobraźni, aby zachwycić każdego.