Przepis na grzyb szatan jak rozpoznać

Krążkówka żyłkowana Disciotis venosa to grzyb z rodziny smardzowatych, ale wcale nie podobny do smardzów. Kiedy znalazłam ją pierwszy raz rozpoznałam od razu - po bardzo charakterystycznym zapachu chl Zobacz więcej
Zdążyliśmy! Udało nam się uzbierać pokaźny zapas grzybów zanim spadł śnieg. Od wczoraj u nas biało więc na kolejne porcje suszonych czy mrożonych grzybów nie ma co liczyć, ale nie mogę narzekać. W tym Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Gmatwica chropowata

Grzyby gatunkami. Gmatwica chropowata 93

Gmatwica chropowata Daedaleopsis confragosa lubi ciepło i dlatego najczęściej rośnie na pniu od południa. To bardzo pospolity grzyb nadrzewny powodujący niezwykle intensywną, białą zgniliznę jednolitą Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Grzyby w occie

Grzyby w occie 3940

Grzyby w occie Hurrrra w końcu i u mnie są grzyby! I to ile! Suszymy, mrozimy, marynujemy i oczywiście objadamy się. Grzyby w occie wg przepisu Mamy są wyśmienitą, ostrą przekąską do pieczeni, pasztet Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Zupa kurkowa

Zupa kurkowa 1049

Sezon grzybowy w pełni. Pogoda wręcz wymarzona na leśne spacery, aż żal nie korzystać. A grzyby które znają, rozpoznają chyba wszyscy, to kurki (nawet Mała I umie je zbierać).  A co można zrobić z kur Zobacz więcej
Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam szmaciakó Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Ponurnik aksamitny

Grzyby gatunkami. Ponurnik aksamitny 39

ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ Zobacz więcej
Wydrukuj Autor Grzyby daje się przyrządzić na wiele różnych sposobów. Doskonale komponują się z innymi składnikami, tworząc ciekawe smakowo dania. Podsmażone na patelni dodajemy do sosu lub bigosu. Z Zobacz więcej
Prawdę mówiąc, z grzybami to jest tak, że znacznie chętniej bym je zbierała, niż jadła. Wykorzystuję oczywiście suszone grzyby. Uwielbiam ich zapach. Jakiś czas temu nauczyłam się nawet nie wyławiać i Zobacz więcej
gzik_i_pyry
gzik_i_pyry Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gzik i pyry
Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie 9460

W tym roku postanowiłam nieco zmodyfikować mój sprawdzony przepis na grzyby w occie dodając do składników szczyptę cynamonu oraz marchewkę. Smak grzybów nabrały innego wymiaru z niczym nie porównywaln Zobacz więcej
Zapach grzybni rozchodzi się po lesie i z dnia na dzień grzybów przybywa coraz więcej. Nie można przegapić takiej okazji, choćby po to, by docenić ich smak w sezonie a nie tylko wtedy, kiedy święta i Zobacz więcej
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Urlop spędziliśmy w miejscu obfitującym w kurki, ale też odwiedzaliśmy lasy, w których rządzą grzyby bbez balszek, jak mówi Julka. Moje dziecię, choć ma dopiero 5 lat Zobacz więcej
mlodagotuje
mlodagotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Młoda Gotuje
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 5272

Sezon na grzyby jest wiec kolejne zaprawy . Grzyby są wiec nie ma innego wyjścia żeby je nie za marynować. Ten przepis jest do każdych grzybów leśnych .  Składniki: * 1 kg młodych grzybów  * 125 ml oc Zobacz więcej
Goryczak żółciowy Tylopilus felleus - znacie go na pewno bo to bardzo pospolity grzyb naszych lasów. Mnóstwo osób cieszy się na jego widok bo z pewnej odległości do złudzenia przypomina prawdziwka. Je Zobacz więcej
OlgaSmile
OlgaSmile Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
OlgaSmile.com
GRZYBY W OCCIE

GRZYBY W OCCIE 12

GRZYBY W OCCIE przepis Olga Smile Wizyt: ...różni , różne , jeden ! Przepisy kulinarne Olga Smile Przepisy kulinarne Olga Smile. Przepisy bezglutenowe, tradycyjne, przepisy wegetariańskie i wegańskie, Zobacz więcej
Łysiczka ceglasta Hypholoma sublaterinum nazywana była do niedawna maślanką ceglastą. To grzyb niejadalny, ale dość częsty w naszych lasach  i według mnie łatwy do rozpoznania po czerwonawym kolorze k Zobacz więcej
No i stało się. Odwiecznym prawem natury ziemia zatoczyła koło i znów mamy jesień. Koniec z upałami i lekkimi, letnimi ciuchami, za to początek długich wieczorów, treściwych, rozgrzewających posiłków, Zobacz więcej