Przepis na gulasz

Kasiadc
Kasiadc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Góralskie Jadło
Gulasz Drobiowy

Gulasz Drobiowy 5391

Nie każdy lubi mięso wieprzowe, dlatego też czasami dla odmiany robię gulasz drobiowy. Ten akurat jest bez dodatków ale polecam również gulasz drobiowy z warzywami lub z groszkiem zielonym. Składniki: Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 6418

Pomysł na obiad w klasycznym, smakowitym stylu. Delikatny pomidorowy gulasz wieprzowy z dodatkiem marchewki oraz żółtej cukinii. Zasmakuje każdemu. Ostatnio na blogu królują gulasze. Po premierze gula Zobacz więcej
agatacooking
agatacooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog o gotowaniu
Gulasz

Gulasz 1767

Przepis na tradycyjny, aromatyczny gulasz wieprzowy. Można go podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, ziemniakami.  Składniki 400 g mięsa wieprzowego (np. łopatka) puszka fasoli czerwonej 1 cebu Zobacz więcej
Alucja
Alucja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anielska Kuchnia
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy 2531

Gulasz wołowy po mojemu. Nie wiem, czy właśnie tak się robi gulasz, ale się tym nie przejmuję, najważniejsze, że efekt końcowy wyszedł niesamowicie smaczny. Mogłabym to równie dobrze nazwać potrawką z Zobacz więcej
marta-gotuje.pl
marta-gotuje.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
marta-gotuje.pl
Gulasz z szynki

Gulasz z szynki 2506

Klasyczny przepis na gulasz z szynki wieprzowej bardzo często pojawia się w naszym menu ; ) Wersję podstawową możemy urozmaicić na wiele sposobów poprzez dodanie naszych ulubionych dodatków, choć dla Zobacz więcej
izabela
izabela Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
piekielna kuchnia Izabelli
Gulasz wieprzowy :)

Gulasz wieprzowy :) 3630

Jeśli nie macie pomysłu na obiad , a chcecie żeby nie był czasochłonny polecam zrobić gulasz z szynki wieprzowej, Mięsko jest do kupienia w rozsądnej cenie w każdym slepie , a smak całkiem przyzwoity( Zobacz więcej
BabciaGotuje:)
BabciaGotuje:) Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UwagaBabciaGotuje
Gulasz Wieprzowy

Gulasz Wieprzowy 2594

Witam Serdecznie Pokażę jak przygotować prosty i pyszny gulasz wieprzowy . Gulasz wieprzowy idealnie nadaje się do podania z kaszą gryczaną , ziemniakami lub pieczywem i do tego kiszony ogóreczek :) 1 Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Gulasz

Gulasz 1526

Smaczne, lekko pikantne danie, pasujące do ziemniaków lub kaszy. Pieczarki można zastąpić w sezonie grzybami, wtedy gulasz będzie jeszcze lepszy.   VN:F [1.9.22_1171] Rating: 10.0/10 (1 vote cast) Gul Zobacz więcej
aannggeellaa89
aannggeellaa89 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mydishesandsweets
Gulasz z dzika

Gulasz z dzika 3058

Gulasz z dziczyzny z szybkowaru z dodatkiem marchewki, papryki, suszonych grzybów. Szybki, łatwy i sycący gulasz z dzika. Składniki: Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki o wielkość 2cm, cebulę kroimy w Zobacz więcej
Anika_IC
Anika_IC Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Inspirująca codzienność
Gulasz z szybkowara

Gulasz z szybkowara 2466

Mięso na gulasz przygotowuję zawsze sama. Najbardziej lubię gulasz z mięsa wołowego - jest ciemniejszy i bardziej aromatyczny (choć czasem przyrządzam go także z szynki wieprzowej). Wybieram je dlateg Zobacz więcej
zuzayana
zuzayana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dzień w kuchni zu
Wegetariański gulasz

Wegetariański gulasz 1941

Mam słabość do dań jednogarnkowych. Wszystkie nazywałabym gulaszem lub leczem, rozróżniając na sobie tylko znany sposób. Przez pisanie o tym poczułam się zobowiązana aby sprawdzić co to w ogóle za naz Zobacz więcej
Kulinarny Zenit15 maja 2013 07:58 Lubię bardzo takie gulasze :) Są idealne do wszystkiego. Makaronu, ziemniaczków, ryżu, a nawet z chlebkiem. SUPER! OdpowiedzUsuń Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Gulasz

Gulasz 2897

Kasiadc
Kasiadc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Góralskie Jadło
Gulasz Drobiowy

Gulasz Drobiowy 6151

Nie każdy lubi mięso wieprzowe, dlatego też czasami dla odmiany robię gulasz drobiowy. Ten akurat jest bez dodatków ale polecam również gulasz drobiowy z warzywami lub z groszkiem zielonym. Składniki: Zobacz więcej
evelajda
evelajda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
daj-dziaba
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 5346

Hej :) Dziś przepis na przepyszny gulasz wieprzowy. Świetnie smakuje podany tradycyjnie, jaki i z kopytkami, czy plackami ziemniaczanymi. Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Gulasz

Gulasz 1243

Agnieszka_Smakiem
Agnieszka_Smakiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakiem
Gulasz

Gulasz 2464

Dla mnie jedna z podstaw domowego jedzenia. Sam zapach rumienionego mięsa i cebuli uderza do głowy, a potem – soczystość, intensywność. To najbardziej klasyczna wersja, którą zimą i wiosną przyrządzam Zobacz więcej
Bernadetta
Bernadetta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prawo do gotowania z pasją
Gulasz z cielęciny

Gulasz z cielęciny 9593

Jakiś czas temu kupiłam piękną cielęcą kulkę, o którą nie jest niestety łatwo. Od razu wiedziałam, że zrobię z niej gulasz z cielęciny, którego wieki nie jedliśmy. Ten gulasz ma przewagę nad potrawami Zobacz więcej
gosiaa_9
gosiaa_9 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje ekspresje kulinarne
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 14850

Pyszny domowy gulasz tym razem z wieprzowiny. Bardzo nam smakował...nawet tym wybrednym;-) Wbrew pozorom nie jest specjalnie trudny...wystarczy wszystkie składniki sobie przygotować wcześniej, a późni Zobacz więcej

Kuchnia węgierska odcisnęła spore piętno na naszych tradycjach kulinarnych. Wyrazista, aromatyczna i pożywna – tak w trzech słowach można określić klasykę madziarskich specjałów. Sztandarowym przykładem dania, które podbiło serca rodaków – ale nie tylko jest węgierski gulasz. Występuje on w wielu ciekawych wariantach. W jakiej formie warto serwować gulasz? Jakie odmiany cieszą się największą popularnością i wreszcie dlaczego warto wdrożyć to danie do jadłospisu?

Gulasz to węgierskie danie narodowe, które w tradycyjnej formie składa się z mięsa, papryki oraz cebuli. Już sama nazwa, a w zasadzie jej geneza jest bardzo ciekawa. Okazuje się bowiem, iż nazwa gulasz w pierwotnym języku słowiańskim występuje pod hasłem – perkelt, zaś jej węgierskie zapożyczenie brzmi – pergelt i w wolnym tłumaczeniu oznacza – przyrumieniony. Tytułowa potrawa serwowana jest na płytkim talerzu jako drugie danie. Równie intrygująca jak nazwa jest historia gulaszu. Jej genezy szukać należy pośród madziarskich pasterzy zajmujących się wypasaniem bydła w okresie letnim. Zarówno pasterze jak i rolnicy, w wariancie pierwotnym, smażyli kawałki mięsa na słoninie z cebulą - trwało to przynajmniej do momentu w którym do Europy przybyła popularna dziś papryka. Na początku porkolt był znany wyłącznie na terenach Wielkiej Niziny Węgierskiej. Z końcem wieku XIX potrawa zyskała popularność w całej przestrzeni kraju. Wciąż mimo wszystko silnie związana była z pasterstwem przez co nie zyskała uznania w wyższych sferach i elicie panującej na Węgrzech. Do pewnego momentu potrawa stanowiła fundament wiejskich i drobnomieszczańskich uroczystości weselnych. Wesela wówczas trwały kilka dni i paradoksalnie status gulaszu zyskał na sile, gdy skrócono je do dnia jednego – gulasz wówczas wyparł wiele dań i stał się potrawą powszechną i podstawową zarazem. Dla mniejszej liczby gości był przygotowywany w garnku, dla większej zaś w specjalnie przygotowanym na tę okazję kociołku zwanym z węgierska – bagracs.


Kluczowym elementem tytułowego dania jest rzecz jasna mięso. Gulasz występuje w wielu różnych odmianach, a jego podstawową różnicą jest właśnie rodzaj mięsa jakie zostaje użyte w ramach przyrządzania. Do najpopularniejszych mięs zaliczamy wołowinę, cielęcinę, baraninę oraz kurczaka. Istnieją również mniej popularne warianty takie jak ryba, królik, dzik oraz sarna. Obfitość rodzaju mięs daje gwarancję szerokiego zastosowania w kulinariach. W tym miejscu rodzi się pytanie – w jaki sposób przygotować szybko i prosto gulasz węgierski? Oto jeden z ciekawych przepisów. Do przygotowania gulaszu potrzebować będziemy następujących składników – 1kg łopatki wieprzowej, tudzież szynki, 100g boczku, cebulę, marchew, paprykę, 2 łyżki oliwy, 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczkę mielonej papryki ostrej, litr bulionu, 2 łyżki sosu sojowego, liść laurowy, ziele angielskie, 200g pieczarek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki masła oraz 2 łyżki mąki. W pierwszym etapie przygotowywania gulaszu należy pokroić w niewielką kostkę mięso – podobnie należy uczynić z marchewką oraz papryką. Wszystkie te elementy należy delikatnie podsmażyć na maśle. W drugim garnku – tym razem na oliwie należy zeszklić cebulę oraz przesmażyć boczek. Po usmażeniu wszystkie składniki powinniśmy połączyć oraz przyprawić. Do całości dodać bulion oraz pieczarki – również pokrojone. Całość należy smażyć na wolnym ogniu nieustannie mieszając. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji gulasz gotowy jest do podania. Danie można serwować wespół z plackiem ziemniaczanym, tudzież pieczywem. Podstawowe warianty gulaszu, to gulasz jasny oraz gulasz ciemny– rozróżniamy je na zasadzie rodzaju mięsa jakie użyliśmy, a także dodatków.

Na Durszlaku znajdziecie wiele inspirujących przepisów na tradycyjny gulasz węgierski, gulasz drobiowy, gulasz z dzika, gulasz z szynki, czy gulasz z podrobów. Niezależnie od mięsa, które będzie bazą potrawy, gulasz to danie sycące. Jego wyrazisty smak i głęboki aromat z pewnością usatysfakcjonuje nawet najbardziej wybrednego smakosza.