Przepis na gulasz węgierski

Tomek gotuje
Tomek gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tomek gotuje
Gulasz węgierski

Gulasz węgierski 994

Dziś w wirtualnej kuchni spotkaliśmy się wspólnie gotując dania z papryką, pochodzące z kuchni węgierskiej. Razem ze mną węgierskie paprykowe pyszności przygotowały: Maggie, Dobromiła, Shinju oraz Wie Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nina w kuchni
Gulasz węgierski

Gulasz węgierski 763

Dziś zapraszam na gulasz węgierski, pyszne danie jednogarnkowe (jeśli dodamy ziemniaki), z wyraźną nutą wędzonej papryki. Jest to przyprawa pojawiająca się czasem na stoiskach z produktami kuchni świa Zobacz więcej
Antenka
Antenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smaczny kąsek
Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku 1416

Pikantny, rozgrzewający, syty, idealny  na zbliżające się do nas wielkimi krokami chłody, pyszny gulasz wołowy po węgiersku. Paluszki lizać! Składniki: Mięso pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, Zobacz więcej
MamSmak.pl
MamSmak.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MamSmak.pl
Gulasz węgierski

Gulasz węgierski 260

Mam smak na… gulasz węgierski, super rozgrzewające danie na zimowe, mroźne dni. Mało skomplikowane, jednogarnkowe, a przy tym smaczne, czego chcieć więcej? Ilość ostrej papryki dostosujcie do własnych Zobacz więcej
Cześć =) W dzisiejsze chłodne, grudniowe popołudnie Kasztanowa Kuchnia zaprasza na pożywną i rozgrzewającą zupę gulaszową =) Zupa gulaszowa jest jednym z najbardziej popularnych, tradycyjnych dań kuch Zobacz więcej
Mami
Mami Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prawdziwy biszkopt
Gulasz węgierski

Gulasz węgierski 1149

Gulasz węgierski czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek. Składniki: Opłukane mięso kroimy na drobne kawałki. P Zobacz więcej
  Składniki dla 2 osób: Przygotowanie: Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Swedzka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita Smacznego! Zobacz więcej
żarcie bez spinki
żarcie bez spinki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Żarcie bez spinki
Węgierski gulasz

Węgierski gulasz 1463

Węgierski gulasz Po powrocie z Budapesztu naszła mnie ochota na tradycyjny węgierski gulasz. Sprzedają go tam w każdej knajpie za ok. 1000 HUF-ów czyli jakieś 15 zeta. Jest naprawdę dobry chociaż na m Zobacz więcej
Opis: Gulasz węgierski to jak sama nazwa wskazuje danie węgierskie. Gulasz najczęściej przygotowywany jest z mięsa wołowego i taki ja Wam dziś proponuję. Najważniejszym dodatkowym składnikiem w gulasz Zobacz więcej
smakowite
smakowite Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakowite.com
Gulasz węgierski

Gulasz węgierski 364

Wegetariański gulasz węgierski. W zasadzie może powinnam raczej napisać „gulasz w stylu węgierskim”, ponieważ nie korzystałam z żadnego oryginalnego przepisu. Przepis na ten gulasz jest w 100% mojego Zobacz więcej
LittleMissGarlic
LittleMissGarlic Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
LittleMissGarlic
Gulasz węgierski

Gulasz węgierski 1093

Gulasz węgierski na ostro. Zaspokoi tych, którzy życia bez mięsa sobie wyobrazić nie mogą. Nadaje się na obiad jak i na kolację. Jest też dobrą propozycją na ciepły posiłek na jakąś dłuższą imprezę. O Zobacz więcej
smakołyki alergika
smakołyki alergika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakołyki alergika
gulasz węgierski

gulasz węgierski 949

łyżeczkę soli Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nina w kuchni
Gulasz węgierski

Gulasz węgierski 361

Prawdziwy gulasz węgierski musi być na smalcu. I kropka. Wersji tego dania jest wiele. Ja skorzystałam z przepisu z blogu delimamma - na gulasz gęsty, aromatyczny i podobno tradycyjnie węgierski. Być Zobacz więcej
Jest kilka potraw, których nigdy nie zamawiam w restauracjach. Jedną z nich jest właśnie gulasz węgierski, który jeszcze ani razu w żadnej mi nie zasmakował. Pewnie dlatego, że za czasów mojego dzieci Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Napiecyku
Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku 635

Składniki Mięso kroję w drobną kostkę. Papryki oczyszczam z pestek i białych błonek, kroję w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek, smażę 1 minutę i dodaję mięso. Mięso Zobacz więcej
maciek54
maciek54 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
life is easy
Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku 149

Published by admin on 4 July, 2013 | Podstawowe składniki kuchni węgierskiej to papryka, cebula i pomidory. To właśnie z tych warzyw Madziarzy wyczarowują setki różnych dań, a jednym z nich jest gulas Zobacz więcej
Gulasz po węgiersku to węgierskie danie narodowe składające się z mięsa, cebuli i papryki - danie dawnych pasterzy. To dodatek papryki nadaje potrawie smaku, aromatu i pikantności. Można je przygotowa Zobacz więcej
Słodka Strona
Słodka Strona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodka Strona
Gulasz Węgierski

Gulasz Węgierski 1206

Moje posty Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Gulasz węgierski

Gulasz węgierski 2061

Gulasz węgierki jest sycąca i bardzo aromatyczną potrawą. Charakteryzuje go lekko ostry smak i esencjonalność. Podstawowym składnikiem gulaszu węgierskiego jest mięso, najlepiej wołowe lub wieprzowe. Poza tym potrawę tę podaje się z dużą ilością papryki i cebuli. Gulasz węgierski ma jeszcze tę zaletę, że robi się praktycznie sam. Jest to danie jednogarnkowe, proste w wykonaniu. Potrzebuje jednak trochę czasu, aby mięso zmiękło i cała potrawa nabrała aromatu. Najlepiej, jeżeli pozwolimy jej powoli dość na wolnym ogniu. Gulasz węgierki możemy serwować na codzienny obiad lub jako potrawę imprezową. Wspaniale rozgrzewa, jest więc idealny na chłodne, zimowe wieczory.

Podstawowy przepis na gulasz węgierski jest banalnie prosty. Nie potrzebujemy też zbyt dużej i skomplikowanej liczby składników. Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w dobre gatunkowo mięso – wołowe lub wieprzowe, ale gulasz węgierski można także przygotować na mięsie drobiowym. W sklepach dostaniemy gotowe mięso na gulasz. Możemy również kupić łopatkę lub karkówkę. Mięso należy oczyścić z błonek i drobno pokroić. Poza tym będzie nam potrzebna cebula, papryka i ewentualnie marchewka, pieczarki, ziemniaki oraz pomidor. Mówi się, że oryginalny i najsmaczniejszy gulasz węgierski musi być zrobiony na smalcu. Jednak jeżeli za nim nie przepadamy albo chcemy nieco odchudzić naszą potrawę, możemy użyć zwykłego oleju. Zaczynamy od pokrojenia cebuli i podsmażenia jej na tłuszczu. Gdy cebula ładnie się zeszkli, ściągamy ją z ognia, przekładamy do miseczki i doprawiamy słodką i ostrą papryką oraz kminkiem. Następnie na tej samej patelni smażymy mięso. Jeżeli jest dość tłuste, jak np. karkówka, nie musimy dodawać więcej tłuszczu. Wystarczy ten, który wytopi się z mięsa. Gdy mięso jest gotowe, do gulaszu węgierskiego dodajemy cebulę i pokrojone pozostałe warzywa. Całość chwilę smażymy, a następnie zalewamy odrobiną bulionu i doprawiamy do smaku. Aby zaostrzyć smak naszego gulaszu węgierskiego, możemy dodać do potrawy chilli lub pastę Harrisa. Jest ona bardzo ostra, więc należy uważać z ilością. Całość gotujemy do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Do gulaszu węgierskiego doskonale pasuje kromka świeżego chleba. Możemy podawać go także z plackami ziemniaczanymi. Danie można przyozdobić również kleksem ze śmietany lub posiekaną pietruszką.

Przepis podstawowy na gulasz węgierski możemy w znacznym stopniu modyfikować. Przede wszystkim nie musimy tak ostro go przyprawiać, jeżeli nie przepadamy za aż tak intensywnymi smakami. Poza tym do gulaszu węgierskiego możemy dodawać nietypowe składniki jak np. fasola, kukurydza czy groszek. Głównym składnikiem potrawy jest mięso, ale można wypróbować także wersję jarską tego dania. Zamiast mięsa można do gulaszu węgierskiego dodajemy fasolę czerwoną lub soczewicę. Są to składniki na tyle sycące i treściwe, że z powodzeniem zastąpią mięso. Inną ciekawą wegetariańską wersją gulaszu węgierskiego jest ta z dodatkiem batatów lub dyni, czerwonego wina i dużej ilości aromatycznych przypraw. Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, bataty lub dynię oraz marchewkę. Wszystko chwilę smażymy, a następnie zalewamy bulionem. Całość doprawiamy czosnkiem, jałowcem, ostrą i wędzoną papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Gulasz węgierski dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie dodajemy czerwone wino. Gotowy gulasz zaprawiamy śmietaną lub mąką.