Przepis na gulasz wołowy

wmapacy
wmapacy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasiążka Kucharska Marty
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy 1162

Gulasz wołowy Składniki: 600-700g mięsa wołowego 3 cebule 1 czerwona papryka 1 ząbek czosnku 600 ml bulionu 1 łyżka koncentratu skórka otarta z połowy cytryny majeranek, kminek, papryka słodka (po łyż Zobacz więcej
bistro mama
bistro mama Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bistro mama
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy 1739

W przerwie między świętami a sylwestrem szukałam wołowiny. W okolicy mam przynajmniej trzy sklepy, w których zakupienie wołowiny w zwykły dzień nie jest żadnym problem. Ale nie w trakcie świątecznej p Zobacz więcej
zacisze kuchenne
zacisze kuchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zacisze kuchenne
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy 3499

  Gulasz wołowy najlepszy na świecie. Od zawsze taki jemy, czasami podkręcony czerwonym winem, z dużą ilością papryki...Odkąd mam szybkowar przygotowanie go zajmuje mi dosłownie chwilę:-) Idealnie pas Zobacz więcej
Alucja
Alucja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anielska Kuchnia
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy 2422

Gulasz wołowy po mojemu. Nie wiem, czy właśnie tak się robi gulasz, ale się tym nie przejmuję, najważniejsze, że efekt końcowy wyszedł niesamowicie smaczny. Mogłabym to równie dobrze nazwać potrawką z Zobacz więcej
marta
marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czeresniowa Kuchnia
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy 1242

Przepis na moim zdaniem doskonały gulasz wołowy. Jest bardzo aromatyczny i energetyczny. Od czasu do czasu powracam do książek Anny Ciesielskiej i Zasady Pięciu Przemian (zainteresowanych odsyłam tuta Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Szybkowar - gulasz z pręgi wołowej

Szybkowar - gulasz z pręgi wołowej 2314

Odkąd w domu zawitał szybkowar aromaty z naszej kuchni budzą zazdrość sąsiadów. Jedno za drugim dania lądują na stole do oceny domowników. Poniższym postanowiliśmy się podzielić już dziś ale planujemy Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy 1328

Dzisiejsza inspiracja obiadowa to gulasz wołowy. Lekka wariacja nt. słynnego francuskiego boeuf bourguignon Julii Child, ale o wiele szybsza i łatwiejsza. Poznaj smak ciemnego gulaszu z marchewką i pi Zobacz więcej
Gulasz można zrobić z wołowiny, wieprzowiny lub mięsa drobiowego. Dzisiaj proponuję gulasz wołowy. SKŁADNIKI: 50-60 dag mięsa wołowego (np.ligawa) 2 cebule 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 10-15 dag Zobacz więcej
Pani Paszczakowa
Pani Paszczakowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pani Paszczakowa gotuje
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy 398

Nieustannie kusi mnie mieszkające w zamrażalniku mięso wołowe. Szczególnie kusi na gulasz:) Ten zjedzony był z kaszą i po raz kolejny stwierdziłam  że kaszy to ja nie lubię i nie wiem, jak bardzo pozy Zobacz więcej
mamsmaka
mamsmaka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MamSmaka
Gulasz Wołowy

Gulasz Wołowy 633

Wołowy Gulasz Węgierski | Blog Kulinarny MamSmakaPrzepisy Dla Wszystkich : Smacznie i Prosto Kontakt i Współpraca O mnie OFICJALNY PARTNER BLOGA Kuchnia Węgierska/ Top Miesiąca Gulasz Wołowy Potrawa k Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Milion Smaków
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy 802

Jest to kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Pyszny, rozgrzewający, dodający energii gulasz, który spokojnie można przygotować na kilka dni i odgrzewać w miarę potrzeby. Mięso wołowe, papryka, pomido Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy 1111

Gulasz wołowy przepis na oryginalny czeski, aromatyczny, ciemny gulasz Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Dania dla dzieci Desery Dodatk Zobacz więcej
Lamma
Lamma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ToSmakuje
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy 1083

Dziś zapraszam na najlepszy moim zdaniem gulasz wołowy. Bardzo aromatyczny, bogaty smakowo, pikantny i wyrazisty. Mięso rozpływa się w ustach i nie jest przy tym rozciapciane i bez smaku. Jednym słowe Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biblia Smaków
Gulasz z policzków wołowych

Gulasz z policzków wołowych 3131

Policzki wołowe to bardzo delikatne mięso. Powoli wracają do łask po latach zapomnienia. Warto je przyrządzić, póki nie staną się bardzo popularne i cena przestanie być przystępna. Składniki: 1kg poli Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy 1003

Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować przepis na gulasz wołowy, który jest idealną, rozgrzewającą potrawą na panujące obecnie w Polsce mrozy =) Gulasz jest węgierską potrawą narodową, opartą na mięsie Zobacz więcej
gulasz z serc wołowych...    Stosujecie jakąś dietę?? Może większość z nas się odchudza :) Wiem jak to jest, patrzymy w lustro a guzki koszuli powoli się rozchodzą. Ja pilnuję diety dla grupy krwi zer Zobacz więcej
Gulasz z pręgo wołowej to dla mnie najlepszy gulasz pod słońcem. Dzięki "klejowi" który jest w mięsie jest treściwy i pachnący i bardzo smakowity. Taki gulasz robię najczęściej do klusek które znakomi Zobacz więcej
pariscope
pariscope Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Po prostu pyszne
GULASZ WOŁOWY

GULASZ WOŁOWY 529

GULASZ WOŁOWY Gulasz wołowy to potrawa, która gości chyba w każdym domu. Każdy ma też swój ulubiony sposób przyrządzania tej, pochodzącej z Węgier, potrawy. Ja staram się nie komplikować przepisów, w Zobacz więcej
mężczyzna-gotuje
mężczyzna-gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mężczyzna gotuje
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy 1182

Wołowina bardzo rzadko gości w moim menu, i to bardzo źle, bo przecież to całkiem smaczne mięso z którego można wyczarować tyle pysznych rzeczy. Ostatnio padł pomysł aby na obiad była kasza gryczana, Zobacz więcej
Gulasz...klasyczne danie większości Polaków, choć pochodzi z Węgier. Sposobów na jego przyrządzenie jest mnóstwo, każdy kucharz i gospodyni domowa ma własną metodę. postanowiłem jednak dzisiaj z tym p Zobacz więcej

Istnieje wiele wariantów gulaszu – poza tradycyjnym pochodzącym z Węgier możemy spotkać odmiany wywodzące się z innych obszarów geograficznych. Główna różnica polega nader wszystko na rodzaju użytego mięsa oraz dodatków, które zazwyczaj występują pod postacią warzyw. Do klasycznej wersji gulaszu zaliczmy przygotowany na mięsie wołowym – gulasz wołowy.


Tradycyjny gulasz wywodzi się z Węgier, gdzie przed setkami lat był nieodłącznym elementem jadłospisu tamtejszych pasterzy. Wypasając bydło od wiosny do jesieni zmuszeni oni byli korzystać z dobrodziejstw natury oraz tego co mieli pod ręką. Ci, którzy wypasali wspomniane bydło rzecz jasna korzystali z wołowiny. Tak powstał gulasz wołowy, który w wariancie pierwotnym był serwowany wyłącznie z udziałem cebuli. Swoista rewolucja nastąpiła po przybyciu do Europy papryki. Z czasem narodowe danie Madziarów zostało urozmaicone o jej dodatek. W tejże wersji – z udziałem wołowiny, cebuli oraz papryki gulasz wołowy przetrwał po dziś. Do jego największych zalet zaliczyć można wyrazisty smak, głęboki aromat, prostotę przygotowania oraz dużą pożywność.

O cennych substancjach odżywczych mięsa wołowego mówią od lat dietetycy. Ów rodzaj mięsa jest ceniony przede wszystkim ze względu na dużą zawartość białka, witamin oraz minerałów. Wołowina zawiera znaczne ilości białka odznaczającego się bardzo wysoką biologiczną wartością. Przyswajalność białka pochodzącego z wołowiny różni się w zależności od ilości tkanki łącznej – specjaliści mówią o granicach 70-100%. Pośród walorów odżywczych wołowiny nie sposób nie wspomnieć o dużej ilości składników mineralnych występujących pod postacią fosforu, żelaza, cynku, a także selenu. Mięso wołowe przepełnione jest także witaminami – eksperci zwracają uwagę przede wszystkim na witaminy z grupy B – B2, B3, B5 oraz B6. Warto zatem pamiętać, że spożywanie wołowiny dostarcza nam niezbędnego w diecie białka oraz innych ważnych wartości. Szczególnie zaleca się ją sportowcom oraz osobom cierpiącym na anemię.

Do przyrządzenia wersji klasycznej potrzebować będziemy następujących składników – 1kg łopatki wołowej, cebuli, czosnku, 1l bulionu wołowego, czerwonej oraz zielonej papryki, mąki, pasty paprykowej, koncentratu pomidorowego oraz przypraw w postaci papryki słodkiej, ostrej, pieprzu, soli, ziela angielskiego, liści laurowych. W celu przygotowanie gulaszu wołowego należy pokroić mięso w kostkę. Po wstępnym wysmażeniu dodajemy je do zeszklonej wcześniej cebulki oraz równie przesmażonej papryki i mieszamy całość stopniowo dodając przyprawy wespół z pastą paprykową. Do całości dodajemy stopniowo bulion nieustannie mieszając. (Do wstępnego przysmażenia składników dobrze jest użyć wędzonej słoniny, która nadaje daniu charakterystyczny aromat). Danie dusimy około 1-1,5kg. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, a jeśli sos jest nadal zbyt rzadki możemy go zagęścić (2 łyżki mąki podsmażamy na 2 łyżkach masła i dodajemy do całości).

Gulasz wołowy można serwować na różne sposoby. Znakomicie sprawdzi się z towarzystwem placka ziemniaczanego, ale może być również podawany w wersji z pieczywem czy kaszą. Warto pamiętać, iż wołowy gulasz jest serwowany na płaskim talerzu i podawany jako danie drugie. Z powodzeniem sprawdzi się na imprezach okolicznościowych. Jego wyrazisty smak z pewnością usatysfakcjonuje nawet najbardziej wybrednych smakoszy.