Przepis na gyros

dianastar
dianastar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tanie Gotowanie
Sałatka gyros

Sałatka gyros 1696

Porcja dla 8 osób sałatka gyros podwójna pierś z kurczaka 300 g makaronu rurki 1 papryka czerwona 2 ogórki kiszone 1/2 puszki kukurydzy w puszce 1/2 puszki groszku konserwowego 1 starta marchewka 5 zą Zobacz więcej
Mała kuchareczka
Mała kuchareczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mała kuchareczka
Gyros wieprzowy

Gyros wieprzowy 1175

Dzisiaj przepis na pyszny gyros wieprzowy. Prawdziwy gyros jest opiekany, ale ja poszłam na łatwiznę i go podsmażyłam. Również podałam zamiast z sosem tzatziki to ze zwykłym czosnkowym, ale i tak wysz Zobacz więcej
Beata M
Beata M Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Po_żarcie
Sałatka gyros

Sałatka gyros 1166

Jakiś czas temu był szał na sałatki gyros. Jadłam kilka jej wersji. Ta zdecydowanie najbardziej przypadła mi do gustu. Polecam zwłaszcza jako dodatek do grilla. Składniki: kapusta pekińska 1 mała sztu Zobacz więcej
magdaczekoladka
magdaczekoladka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z miłości do słodkości
Gyros

Gyros 1148

Mąż się zbuntował, że nie dodaję jego ulubionych potraw mięsnych:) Dlatego dziś polecam Wam sałatkę Gyros w mojej wersji (bo chyba każdy ma swój przepis;)).  Oczywiście to ulubiona sałatka mojego męża Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Gyros

Gyros 592

Gyros to popularna sałatka, jadłam ją wiele razy w różnych odmianach, ale. Gdy się zastanowiłam przed pewną imprezą, okazało się, że nigdy jej nie robiłam. Był to doskonały powód, by ją zrobić i… naby Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Sałatka Gyros

Sałatka Gyros 1589

Sałatka idealna na wieczór przy wódeczce. Jest intensywna i bardzo smaczna. Przepadają za nią zwłaszcza faceci.   VN:F [1.9.22_1171] Rating: 9.0/10 (3 votes cast) Sałatka Gyros, 9.0 out of 10 based on Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I love cooking
Sałatka gyros

Sałatka gyros 3120

Sałatka gyros Ostatnio jedna z najpopularniejszych sałatek - królowa imprez - sałatka gyros. Można ją robić w wersji mieszanej, jak również warstwowo.  Sałatka gyros 1 podwójny filet z piersi kurczaka Zobacz więcej
asiaisk
asiaisk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Iskierka w kuchni
Sałatka gyros

Sałatka gyros 1327

Słynna sałatka, która ma wiele różnych wersji.     Składniki: 1 kapusta pekińska 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula czerwona 4 ogórki konserwowe 1 mały jogurt naturalny 3 Zobacz więcej
jaroszbartosz1992
jaroszbartosz1992 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z prezesem
Zapiekanka gyros!

Zapiekanka gyros! 924

Każdy zna sałatkę gyros, lecz my postanowiliśmy przygotować zapiekankę gyros! Skład prawie w ogóle się nie różni, tylko jest dodatek odrobiny śmietany i zamiast kapusty pekińskiej mamy w niej ryż. Każ Zobacz więcej
Kalejdoskop Renaty
Kalejdoskop Renaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kalejdoskop Renaty
Gyros

Gyros 1670

Gyros Chyba nie muszę przedstawiać tej potrawy, gdyż coraz więcej osób zajada się gyrosem w restauracjach czy w domu. Będąc w Grecji można odnieść wrażenie, że to właśnie gyros jest narodową potrawą G Zobacz więcej
Agna
Agna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Notatnik Kuchenny
Domowy "gyros"

Domowy "gyros" 592

Zdarza nam się z TeŻetem zjeść jakiś fast food na mieście. Staramy się jednak aby nie jeść za często śmieciowego jedzenia. Zwłaszcza, że można je w zdrowszej wersji przygotować w domu. Mamy wtedy wpły Zobacz więcej
6niebo
6niebo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szóste niebo
zupa gyros

zupa gyros 2189

W taki ziąb jak dziś miseczka gorącej, pikantnej zupy może okazać się najlepszą chwilą popołudnia! Dziś proponuję treściwą, dobrze doprawioną zupę z mięsem kurczaka i przyprawą gyros. Przygotowuje się Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Udka gyros

Udka gyros 1481

Nie jestem miłośniczką udek, ale te wyjątkowo mi smakują. Składniki: 4 małe udka z kurczaka (u mnie 4 podudzia) przyprawa gyros 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu Sposób przygotowania: 1. Udka umyć i zd Zobacz więcej
molka
molka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarne pyszności Molki
Gyros

Gyros 461

 Uwielbiam    sałatki a  jedną  znich jest sałatka gyros składniki 1/2kg  mięsa  drobiowego 5 ogórków   kiszonych 1  puszka  kukurydzy 2 cebule  czerwone 1  papryka czerwona 1 papryka zółta 1 papryka Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Gyros

Gyros 991

Dzisiaj mamy dla was przepis na gyrosa, czyli coś jak kebab, tylko po grecku. Tak naprawdę to taki trochę fałszywy gyros, bo bez sosu tzatziki. Akurat mieliśmy ochotę na inny sos. Więc taki pseudo-gyr Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Sałatka Gyros

Sałatka Gyros 679

Warstwowa sałatka z kurczakiem i wyrazistą przyprawą Kebab - Gyros. Najlepiej smakuje z ciepłym chlebkiem pita. Polecam! Sałatka Gyros Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 cebule 5 ogórków kwaszonych pusz Zobacz więcej
Magda111
Magda111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowite Dania
Sałatka Gyros

Sałatka Gyros 869

Bardzo smaczna, bardzo pożywna, idealna na wszelakie  imprezy, prosta w przygotowaniu  sałatka warstwowa gyros. Polecam wszystkim do wypróbowania gwarantuję że zasmakuje . 2 piersi z kurczaka 1/4 częś Zobacz więcej
Klasycznie gyros to mięso opiekane na specjalnych pionowym, obracanym rożnie, z promiennikami elektrycznymi lub gazowymi. Od sposobu pieczenia mięsa wzięła się nazwa gyros, czyli okrągły. Gyros najczę Zobacz więcej
agga
agga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na talerzu
Gyros

Gyros 742

1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 2 piersi z kurczaka 3/4 słoika ogórków konserwowych przyprawa GYROS majonez 2 sosy sałatkowe włoskie duża cebula 1-2 ząbki czosnku Pierś z kurczaka pokroić w kost Zobacz więcej
Przepyszna, pikantna i sycąca zupa. Dla 12 osób. Przepis dostałam od koleżanki Eleny. Zupa Gyros potrzebujemy: - 1.5 kg wieprzowiny (ja użyłam kurczaka) - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek oliwy z oliwek - 4 Zobacz więcej

W naszych realiach gyros kojarzy się jednoznacznie z obecnością w niewielkich lokalach oferujących specjały kuchni tureckiej. Bynajmniej nie jest to potrawa stanowiąca fundament owych smaków – gyros wywodzi się z głębokich tradycji greckiej sztuki kulinarnej, o czym wie niewielu. Aby przekonać się o tym na własnej skórze, wystarczy odwiedzić krainę Hellady i skosztować lokalnych dań. Ugruntowana pozycja tytułowej potrawy świadczy nie tylko o tradycjach kulinarnych, ale także o charakterystycznym – wyrazistym smaku. W dzisiejszym artykule przekonamy się o ciekawej historii gyrosa, sprawdzimy w jaki sposób powstaje popularne w Grecji danie oraz odpowiemy na pytanie – dlaczego warto wdrożyć je do jadłospisu.

Gyros to potrawa mięsna, której sposób przygotowania zasługuje na szczególną uwagę. Wspomniane mięso opiekane jest na charakterystycznym, wielkim rożnie. Tradycyjne receptury opiewają w zastosowanie płomienia naturalnego osiągniętego na skutek spalania drzew (zazwyczaj liściastych). W warunkach współczesnych trudno osiągnąć taki efekt – zwłaszcza w ekskluzywnych lokalach, dlatego większość z nich wykorzystuje promienniki elektryczne, tudzież gazowe, które obracają się w pionie wokół własnej osi. Po odpowiednim poziomie wypieczenia wierzchnia warstwa mięsa obcinana jest w postaci sporych plastrów.

Zanim przejdziemy do form serwowania oraz wariantów w jakim z powodzeniem występuje gyros, warto odpowiedzieć sobie na pytanie skąd wzięła się ta popularna w Grecji potrawa. Historia gyrosa jest nierozerwalnie powiązana z innymi specjałami kuchni arabskiej oraz meksykańskiej. Potrawy typu gyros, arabska szałarma oraz meksykańskie tacos al. Pastor wywodzą się właśnie z tureckich obyczajów, które zapoczątkowane zostały w XIX wieku, w mieście Bursa. W owym czasie, w tymże mieście, roiło się od greckich uchodźców, którzy po powrocie do kraju zwęszyli okazję na łatwy zarobek. W konsekwencji, niewielkie lokale gastronomiczne specjalizujące się w serwowaniu gyrosa zaczęły rosnąć niczym przysłowiowe grzyby po deszczu. Choć tradycja turecka opiewa w zastosowanie baraniny, tudzież wołowiny, to Grecy sprytnie rozszerzyli wariant potrawy stosując drób, a także wieprzowinę. Inna z teorii mówi o pierwotnym przyrządzaniu mięsa na rożnie poziomym – tradycje te sięgają jeszcze czasów Grecji starożytnej. W latach 20’ XIX wieku ustawienie rożna zostało ponoć zmienione przez napływających Armeńczyków, skąd czerpali greccy szefowie kuchni.

Bez względu na fakt, która historia jest bliższa prawdy warto podkreślić, że pomimo głębokiej tradycji, rola gyrosa we współczesnej kuchni uległa diametralnej zmianie. Wspomniana zmiana nastąpiła z dwóch podstawowych powodów. Pierwszym z nich jest era fast food, która przybyła do Europy zza oceanu. Tamtejsze hamburgery oraz hot-dogi siłą rzeczy zostały zastąpione w Grecji gyrosem, który następnie zyskał popularność także w innych państwach Europy. Drugim z powodów rozszerzenia oferty punktów gastronomicznych, jest obecny trend opiewający w zdrową żywność. Podstawowym wariantem podania gyrosa jest ten w bułce pita z dodatkiem warzyw. Jakich warzyw używamy najczęściej? Są to, rzecz jasna, warzywa królujące w Grecji, czyli pomidor, cebula, oliwki oraz sałata. Nie sposób nie pamiętać o sosie tzatziki. Tego rodzaju pita zawiera 112kcal na 100g produktu, pod warunkiem, że majonez zostanie zastąpiony jogurtem naturalnym.


Do innych popularnych wariantów opartych na mięsie z rusztu zaliczamy sałatkę gyros, a także gyros na talerzu w towarzystwie frytek. Bez względu na formę podania, gyros z pewnością zasmakuje wszystkim fanom kuchni o wyrazistym smaku i głębokim aromacie. Pozostaje mieć nadzieję, że popularne greckie danie coraz częściej gościć będzie na polskich stołach w swej tradycyjnej – pierwotnej formie.