Przepis na hummus

nikol
nikol Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nikol od Kuchni
Hummus

Hummus 288

Pasta hummus, to zdrowa przekąska. Pysznie smakuje z kawałkami ulubionych warzyw, można też podać ją z chlebkami pita czy smarować nią kanapki zamiast masła. PS. crème fraîche można pominąć. Ja po ods Zobacz więcej
amenuplease
amenuplease Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
A menu please!
Hummus

Hummus 707

Kiedy chcesz być miły dla swoich przyjaciół i okazać im swoją sympatię możesz obiecać, że rano podasz im na śniadanie hummus ;).  Zadowoleni, pójdą spać. Uważaj kiedy rano smacznie sobie śpisz, a oni Zobacz więcej
Agna
Agna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Notatnik Kuchenny
Hummus

Hummus 313

(drugi raz piszę komentarz...) Mnie się hummus już przejadł, bo od trzech lat tylko hummus i hummus, a kiedy zrobiłam ostatnim razem, to spróbowałam a potem w lodówce był tak długo, aż prawie sam wysz Zobacz więcej
alicja w krainie garów
alicja w krainie garów Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Alicja w krainie garów
Hummus

Hummus 314

Majowy weekend juz za nami. Spedzilismy go chodzac po gorach. Pogode mielismy dosc kaprysna. Jednak na szlaku - jak na specjalne zamowienie - zawsze swiecilo slonce :) Az sie prosi, zeby powiedziec: m Zobacz więcej
Taste me
Taste me Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Taste me!
Hummus

Hummus 151

Czym posypiecie swój hummus? Czarnuszką.... Zobacz więcej
mojamamagotuje
mojamamagotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moa Mama Gotuje
Hummus, hummus, hummus...

Hummus, hummus, hummus... 181

Do blendera włóż ciecierzycę, tahini, suszone pomidory, olej, wodę (można ją dolewać partiami-masa nie może być za rzadka), czosnek, sól, pieprz i miksuj wszystko przez około 2 minuty na gładką masę. Zobacz więcej
degusto
degusto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
degusto – smacznie i prosto
Hummus

Hummus 1424

Znacie hummus? Jeśli tak, to zapewne kojarzy się Wam z takimi krajami jak Syria, Maroko czy Izrael. Dla nas to też smakołyk przywieziony z podróży – ale nietypowo z Londynu. Potem znowu będąc w Anglii Zobacz więcej
Ivka
Ivka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ivka w kuchni
Przepis na hummus

Przepis na hummus 288

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, czosnku i sezamu. To potrawa z kuchni Bliskiego Wschodu, popularna w Izraelu, Libanie i Turcji, od jakiegoś czasu także u nas.  Dodatek sody oczyszczonej do namoczen Zobacz więcej
Cooking with Love
Cooking with Love Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cooking with Love
Hummus

Hummus 722

W Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na hummus. Ten poniższy poznałam będąc na warsztatach u egipskiego taty Fatimy prowadzącej Piekiernik. Robiliśmy wtedy również inne potrawy kuchni arabskiej n Zobacz więcej
kuba.pichci
kuba.pichci Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuba Pichci
Hummus

Hummus 390

Hummus (nie mylić z humusem!) to pochodząca z bliskiego wschodu (o jej wymyślenie walczy Liban z Izraelem, ot kolejne podłoże konfliktu…) pasta z ciecierzycy. Jak to bywa z tak popularnymi potrawami, Zobacz więcej
Słodka Babka
Słodka Babka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodka Babka
Hummus

Hummus 363

skoraqcooks@hotmail.com
skoraqcooks@hotmail.com Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
skoraq cooks
Hummus

Hummus 1081

Hummus pojawia się u mnie w menu bardzo, bardzo często. Uwielbiam go zarówno w formie dipu, tak jak na zdjęciach albo jako smakowite smarowidło na kanapki. Robi się go bardzo łatwo i jest wytrzymały, Zobacz więcej
joanna
joanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rogalik od kuchni
hummus

hummus 266

Lubię hummus... właściwie lubię ciecierzycę więc każde danie z jej udziałem jest w moim domu mile widziane... Zresztą nie tylko przeze mnie. Ostatnio pasta z cieciorki została przezwana "żółtym dżemem Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Hummus

Hummus 245

Hummus (w Polsce znany częściej jako humus) to pochodząca z Libanu pasta do smarowania pieczywa. Jest niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie - w kuchni arabskiej, żydowskiej oraz kaukaskiej. Podobno Zobacz więcej
basiasmietanko
basiasmietanko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
La comida
Hummus

Hummus 665

Jakiś tydzień temu po raz pierwszy kupiłam sobie w sklepie hummus. Przepyszna rzecz! Ale od razu jak przywiozłam go do domu mama mi powiedziała, że jak chce to ostatnio kupiła specjalną pastę tahini i Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Hummus

Hummus 1580

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, bardzo jest przez nas lubiany. Jednak dotąd przygotowywałam go "koślawie", był chropowaty i gęsty, bo nie zdejmowałam z ugotowanej ciecierzycy łusek i mieliłam wszys Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Hummus

Hummus 516

Smacznego życzy ilka :) Zobacz więcej
ruda
ruda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Absolutnie apetyczne!
Hummus, hummus, hummus!

Hummus, hummus, hummus! 187

Co robisz, widząc w supermarkecie ponad 400 g ciecierzycy po 3 złote? Z determinacją rzucasz się na regał i wychodzisz z trzema słoikami. A potem w domu robisz hummus, równocześnie zastanawiając się, Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Hummus

Hummus 448

Hummus to pochodząca z  Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Głównymi składnikami hummusu są: ciecierzyca, tahini, czosn Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Hummus

Hummus 3611

Humus to potrawa na bazie cieciorki wywodząca się z Libanu, popularna na całym bliskim wschodzie. Samo słowo „hummus” zarówno po arabsku, jak i hebrajsku, znaczy „ciecierzyca”. Z tego powodu nazywanie Zobacz więcej

Hummus to tradycyjne danie kuchni arabskiej, którego głównym składnikiem jest ciecierzyca. Współczesna wersja tytułowej potrawy serwowana jest w różnych wariantach i nieco odbiega od formy pierwotnej, która silnie nawiązywała do orientalnych tradycji. W naszym kraju hummus, podobnie jak w innych krajach Starego Kontynentu, cieszy się coraz większą popularnością za sprawa popularyzacji kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.

Hummus to danie wywodzące się z Lewantu i Egiptu. Występuje w kilku podstawowych formach – najpopularniejsze z nich do dip oraz pasta do smarowania, która zostaje przygotowana z gotowanych i startych nasion ciecierzycy, tudzież innych roślin strączkowych. Choć początków hummusu należy upatrywać w obszarze Egiptu, to warto podkreślić, iż bardzo szybko zawędrował do innych państw Bliskiego Wschodu, a także państw Afryki Północnej oraz krajów Kaukaskich. Zanim przejdziemy do wariantu tradycyjnego warto przytoczyć znaną w arabskiej sztuce kulinarną legendę, która dotyczy tytułowej potrawy. Wedle niej hummus został wymyślony przez sułtana Saladyna w trakcie wypraw krzyżowych. Choć dziś wizerunek tego dania znacznie odbiega od wersji pierwotnej, to mimo wszystko istnieje kilka wspólnych mianowników. Klasyczna receptura opiewa w 5 składników – ugotowana oraz starta ciecierzyca (opcjonalnie bób), zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, oliwa z oliwek oraz tahini, czyli popularna w kuchni orientalnej pasta sezamowa. Nie sposób zapomnieć o dodatkach w postaci przypraw. Z charakterystycznym smakiem hummusu znakomicie uzupełnia się kmin rzymski oraz pietruszka. Hummus jest przykładem potrawy, która jest bardzo cennym źródłem wielu ważnych wartości odżywczych.

Jak wspominaliśmy na wstępie głównym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, zwana także grochem włoskim. Zawiera ona szereg cennych substancji odżywczych. Ciecierzyca to znakomite źródło białka, posiada duże ilości aminokwasów koniecznych w funkcjonowaniu organizmu. Osoby, które świadomie rezygnują z mięsa, zastępują je w swojej diecie roślinami strączkowymi, min. ciecierzycą. Ciecierzyca dostarcza nam węglowodanów w formie złożonej, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika. Oprócz tego zawiera bardzo duże ilości witaminy B9 i fosforu. Kaloryczność warzywa mieści się na średnim poziomie, ponieważ, w 100 g ugotowanych ziaren znajduje się 164 kalorie i 2, 6 g tłuszczu. Poleca się ją także dla osób, które borykają się z anemią.

Opisując substancje odżywcze nie sposób nie wspomnieć również o właściwościach owej rośliny strączkowej zwanej potocznie cieciorką. Substancje w niej zgromadzone zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wspomagają leczenie cukrzycy. Ciecierzyca przyspiesza proces trawienia oraz obniża poziom glukozy we krwi. Ponadto, zawartość cennych witamin walnie przyczynia się do poprawy kondycji organizmu, a co za tym idzie wyglądu włosów, skóry oraz paznokci.

Na jakie kwestie należy zwrócić uwagę aby hummus był nie tylko smaczny, ale nie powodował efektów ubocznych w postacie wzdęć? Cieciorkę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie moczyć – długo, min 10 godzin, najlepiej przez całą noc. Do moczącej się ciecierzycy dodajemy sodę oczyszczoną (0,5-1 łyżeczki na szklankę ziaren). Po wymoczeniu fasolkę dokładnie płuczemy. Ilość wody do gotowania to min. dwukrotna objętość fasolki. Sodę dodajemy również do gotowania. Sprawia ona, że fasola jest miękka i aksamitna po zblendowaniu. (max 0,5 łyżeczki na szklankę fasolki). Gotujemy około 40 min. Ziarna fasolki powinny z łatwością pękać w palcach, a miąższ musi być kremowy. Do potraw z ciecierzycą sól dodajemy na końcu, nie w trakcie gotowania. Nie zapominajcie o kminie, ułatwia trawienie, a przy tak bogatej w błonnik potrawie nie pozostaje to bez znaczenia. Podobną rolę spełni listek laurowy dodany do gotującej się ciecierzycy. Jeśli hummus wyjdzie zbyt gęsty wystarczy dodać do niego odrobinę wody (nie oliwy), ważne aby była bardzo zimna. Jeśli mamy niewiele czasu na przygotowanie pasty możemy posłużyć się cieciorka z puszki. Hummus możemy udekorować natką, słodką papryką, czy orzeszkami pini.

Na koniec warto podkreślić, że hummus charakteryzuje się bardzo specyficznym smakiem i głębokim aromatem. Z pewnością będzie znakomitym dodatkiem do dania głównego, jak i ciekawą formą przekąski podczas uroczystości okolicznościowych. Pozostaje mieć nadzieję, że arabska potrawa coraz częściej gościć będzie na naszych – rodzimych stołach.