Przepis na humus

marta-gotuje.pl
marta-gotuje.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
marta-gotuje.pl
Humus

Humus 393

Humus - przepis Marty Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami O mnie Top 10 Zdrowa żywność Bezglutenowe Księga Gości Kontakt Humus Humus to popularna pasta w kuchni arabskiej składająca si Zobacz więcej
MamaKini
MamaKini Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W garze mieszane
Prawie humus

Prawie humus 168

Każdy słyszał o humusie zapewne niejedno.  My dziś gotowałyśmy ciecierzycę firmy  i, jako, że w planach była zupa, a na dwie osoby kotła nie ugotuję, więc resztę postanowiłyśmy przerobić na humus. Prz Zobacz więcej
Zwegowani.pl
Zwegowani.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zwegowani.pl
Pasta à la humus z soczewicy

Pasta à la humus z soczewicy 3072

Pasta à la humus z soczewicy Przepis pochodzi z: Wegetarianizm - przepisy kucharskie | Zwegowani.pl Pasta à la humus z soczewicy Spróbujcie pasty z soczewicy, sezamu i siemienia lnianego. Składniki na Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Humus

Humus 924

      Humus to potrawa na bazie ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu. Jest świetnym smarowidłem do pieczywa w tym do chlebków pita, można go tez potraktować jako dip. Ja uwielbiam chlebek pita z Zobacz więcej
kasia_s
kasia_s Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasia H. w kuchni...
Humus truflowy

Humus truflowy 552

Wg autorów książki jest to humus, jak dla mnie nie do końca bo brakuje mu jednego z dwóch podstawowych składników humusu... nie zmienia to faktu, że ta pasta kanapkowa jest smaczna i pożywna, w sam ra Zobacz więcej
Izabela09
Izabela09 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Państwo Wojtczuk gotują
Humus

Humus 90

Długo zbieraliśmy się do przygotowania humusu, ale wreszcie się udało. korzystaliśmy z przepisu ze strony http://dziecisawazne.pl/jak-zrobic-hummus-niezwykla-paste-z-cieciorki Składniki: 20 dag suszon Zobacz więcej
magdalenayah
magdalenayah Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pieprznysmaczek
Humus

Humus 882

Humus - moja nowa miłość. Zakochałam się bez pamięci w tej paście. Co prawda miałam kiedyś przyjemność jeść oryginalną przygotowaną wg receptury żydowskiej przez panią domu żydowskiego ale powiem szcz Zobacz więcej
magdalenayah
magdalenayah Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pieprznysmaczek
HUMUS

HUMUS 109

Humus - moja nowa miłość. Zakochałam się bez pamięci w tej paście. Co prawda miałam kiedyś przyjemność jeść oryginalną przygotowaną wg receptury żydowskiej ale powiem szczerze, że moja spolszczona bar Zobacz więcej
Ewa_K
Ewa_K Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
z Ewą przy stole
humus

humus 74

Głównym składnikiem humusu jest bogata w białko cieciorka, która podobno obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Jak widzicie samo zdrowie! :) Humus to dla mnie przede wszystkim super dip do war Zobacz więcej
sylwia.bilska2
sylwia.bilska2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaWeDwoje.pl
Humus

Humus 188

Domowy humus – prosty w przygotowaniu i pyszny. Niestety robi się go dość długo, ale jeżeli lubicie takie pasty to na pewno warto robić je samemu w domu, ponieważ kosztują 3 lub nawet 4 razy mniej niż Zobacz więcej
subiektywniewkuchni
subiektywniewkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kanapka zjedzona
Humus

Humus 195

Skoro zrobiłam już pastę sezamową, to następnym krokiem było zrobienie humusu. W swoim przedsięwzięciu oparłam się na przepisie z małej książeczki Kuchnia żydowska, autorstwa Elizabeth Wolf-Cohen. Do Zobacz więcej
lucy
lucy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lucywniebie.blogspot.com
Hummus (humus)

Hummus (humus) 1040

Hummus ( czy może humus ) to arabska potrawa, w której zakochałam się od pierwszego "kęsa". I choć nie jadłam go w kraju, z którego pochodzi, to próbowałam w różnych miejscach. Jego konsystencja czase Zobacz więcej
Hummus, humus, humus, czyli to co może być najlepsze z ciecierzycyNIE BO PIEKŁO | NIE BO PIEKŁO Strona główna Przepisy Lifestyle Korporacja Kontakt Blog Kulinarno – Lifestyle'owy Hummus, humus, humus, Zobacz więcej
aleglodomorek
aleglodomorek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
aleglodomorek
Humus z brązowej soczewicy

Humus z brązowej soczewicy 1675

Dziś wariacja na temat tradycyjnego humusu. Koniecznie wypróbujcie, z kilku prostych składników można stworzyć naprawdę pyszną pastę! zobacz cały post ♥ Zobacz więcej
shrewa
shrewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CornerWithRecipes
Humus

Humus 550

Przedstawiam wersję podstawową, ale możecie dodać do humusu oliwki, suszone pomidory itd., żeby urozmaicić kolejne porcje. Kanapka z taką pastą jest bardzo energetyczna, w sam raz na śniadania, dlateg Zobacz więcej
Hummus, humus, humus, czyli to co może być najlepsze z ciecierzycyNIE BO PIEKŁO | NIE BO PIEKŁO Strona główna Przepisy Lifestyle Korporacja Kontakt Blog Kulinarno – Lifestyle'owy Hummus, humus, humus, Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Humus z burakami. Pancarli humus.

Humus z burakami. Pancarli humus. 107

Humus z burakami Kolejne danie z burakami, do tego w sam raz na wiosnę. Ja, jak co roku przechodzę na diete letnią więc na blogu będzie coraz więcej takich lekkich przepisów i mnóstwo sałatek. Humus z Zobacz więcej
pysznosciowepysznosci
pysznosciowepysznosci Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pysznosciowe Pysznosci
Humus

Humus 164

Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy 50 g sezamu ząbek czosnku odrobina soku z cytryny oliwa  sól, pieprz opcjonalnie ulubione zioła Przygotowanie: Ciecierzyce namaczamy na noc lub przez kilka godz Zobacz więcej
Spiżarnia smaków
Spiżarnia smaków Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Spiżarnia smaków
Humus

Humus 1822

Humus Humus Humus Humus   Aż wstyd się przyznać, że dopiero kilka dni temu odkryłam cieciorkę. Ale jakie to było odkrycie! Zakochałam się – miłość od pierwszego kęsa. Humus z dniem dzisiejszym na stał Zobacz więcej

Humus jest to arabska pasta przyrządzana na bazie ciecierzycy. Najbardziej rozpowszechniona jest na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce, jednak i u nas zyskuje coraz większą popularność. Szczególnie wśród wegetarian i wegan. Podstawowymi składnikami humusu są ciecierzyca lub inne rośliny strączkowe (np. bób), pasta tahini (pasta sezamowa), czosnek, oliwa, sok z cytryny oraz przyprawy (np. kolendra). Istnieje jednak wiele urozmaiconych wersji humusu, który idealnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, zimnych przekąsek oraz innych dań. Humus jest nie tylko bardzo smaczny, ale też zdrowy i pożywny. Ciecierzyca posiada sporo białka i aminokwasów, dlatego z powodzeniem może zastąpić mięso, stąd duża popularność humusu wśród wegetarian. Poza tym cieciorka skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi (wspomaga walkę z cukrzycą), zwiększa odporność organizmu, pozytywnie wpływa na stan włosów, cery i paznokci. Warto więc sięgać po humus jak najczęściej w naszej diecie.

Humus możemy przygotować na bazie suchej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki. Jeżeli chcemy użyć suchych nasion, należy rozpocząć przyrządzanie humusu dzień wcześniej. Ciecierzyce należy dokładnie umyć, a następnie zalać wodą z łyżką sody oczyszczonej. Wody powinno być przynajmniej dwa razy więcej niż nasion, ponieważ cieciorka wchłonie jej większość i zwiększy swoją objętość. Ciecierzycę należy namaczać przez całą noc. Na drugi dzień cieciorkę płuczemy, zalewamy świeżą wodą z dodatkiem sody i gotujemy do miękkości przez około 1,5 godziny. Do gotującej się ciecierzycy nie dodajemy soli, ponieważ spowodowałaby ona, że nasiona byłyby twarde. Ugotowaną cieciorkę należy ostudzić i odsączyć z wody, a następnie zmiksować na jednolitą masę z pastą sezamową (tahini), sokiem z cytryny, czosnkiem i kuminem. Gotowy humus należy przełożyć do miseczki, polać oliwą i posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Pasta świetnie smakuje również z dodatkiem czarnuszki czy papryki w proszku. Inną ciekawą propozycją na przygotowanie humusu, jest połączenie go z pieczonym batatem, marchewką lub papryką. Wybrane warzywo należy upiec do miękkości w piekarniku, a następnie zmiksować z ciecierzycą, tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i oliwą. Jeżeli chcemy humusowi nadać nieco słodyczy, możemy dodać także odrobinę syropu klonowego. Humus doskonale smakuje także z dodatkiem buraka, którego także należy upiec, a następnie zmiksować z pozostałymi składnikami. Buraczany humus ma piękny różowy kolor i doskonale komponuje się z uprażonymi ziarnami sezamu. Polecany jest szczególnie osobom, które cierpią na anemię. Z kolei zielony humus otrzymamy, łącząc ciecierzycę ze świeżym szpinakiem i chlorellą. Do pasty możemy dodać także sos sojowy i sezam. Humus możemy przygotować także na bazie bobu. Bób należy ugotować do miękkości z odrobiną soli. Po ugotowaniu należy przelać go zimną wodą i dokładnie obrać. Następnie miksujemy bób z pastą tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i oliwą na gładką na jednolitą masę. Możemy dodać do humusu odrobinę wody, aby nabrał lekkiej konsystencji. Wierzch pasty można posypać miętą. Zamiast bobu do przygotowania humusu możemy użyć także soczewicy lub fasoli.

Humus w każdej z wyżej wymienionych wersji smakuje wyśmienicie. Warto eksperymentować w kuchni i za każdym razem wypróbowywać nowych smaków i kombinacji na tę pyszną pastę. Humusu możemy użyć zarówno jako dodatku do chleba lub pity, jak i dipu do świeżych warzyw. Świetnie smakuje także z mięsem podanym na ciepło i na zimno (wieprzowiną, cielęciną, drobiem, jagnięciną) lub rybą. Humus sprawdzi się doskonale także jako dodatek do tradycyjnych placków ziemniaczanych lub falafelu (warzywnych klopsików). Możemy użyć go jako sosu do różnego typu sałatek. Ciekawą propozycją jest zaserwowanie humusu na słodko, np. z żurawiną lub suszonymi daktylami. Możemy wykorzystać go także jako przystawkę na imprezach, świetnie bowiem smakuje jako dip do chipsów, krakersów czy tortilli. Humus jest na pewno zdrową alternatywą dla tradycyjnych przekąsek.