Przepis na ile peklosoli na litr wody

Każdego dnia warto wypijać około 2 litrów wody. Dla wielu osób może się to wydawać bardzo dużą ilością i brak nawyku powoduje, że po prostu o tym zapominamy. Jak to zmienić, szczególnie zimą? 1. Jak z Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Domowy baleron

Domowy baleron 716

      Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cafe Babilon
KARKÓWKA SŁOIKOWA

KARKÓWKA SŁOIKOWA 1550

Tym razem karkówka jako bohaterka uwięziona w wekach. Wyszła idealna. Karkówka ze słoikaSKŁADNIKI: Mięso pokrój w kostkę. W moździerzu rozetrzyj dokładnie wszystkie przyprawy. Dodaj do mięsa i dokładn Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
2 litry wody dziennie

2 litry wody dziennie 53

W kwietniu tuż po przyjeździe z Pekinu czułam, że jestem bardzo wysuszona (pisałam o tym we wpisie "Pekin - największe zaskoczenia") i to zarówno w środku jak i na zewnątrz. Miałam wrażenie, że moja s Zobacz więcej
Święta coraz bliżej,najwyższa pora zabrać się za przygotowanie domowych wyrobów wędlin.U mnie produkcja w toku szynki i schaby już są,teraz pora na domową wielkanocną kiełbasę,baleron,kaszankę i kilka Zobacz więcej
Czym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ? Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów. Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i soczystą domową wędlinę :) Dla uła Zobacz więcej
Dwa litry dziennie to mit. Dlaczego nie trzeba pić dużo wody? - KUKBUK Skip to content Linki do social media Dwa litry dziennie to mit. Dlaczego nie trzeba pić dużo wody? Tekst: Tomek Zielke Mówi się, Zobacz więcej
Dzień dobry, Jak wiecie, stałam się niedawno właścicielką kilku ciekawych kawałków mięsa świetnej jakości (eko,bio, slow i wszystko w jednym). Jako, że miałam okazję, poprosiłam wykrojenie mi kawałka Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dzikie Smaki
Zalewa peklująca z serwatką

Zalewa peklująca z serwatką 77

Zalewa peklująca z serwatką   Zalewę peklująca na mokro przygotujemy w tabeli:  Należy pamiętać, że przy peklowaniu zalewowym do wykonania zalewy peklującej wykorzystujemy wodę o temperaturze poniżej Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Domowa kiełbasa

Domowa kiełbasa 16591

Moja szynka i baleron już dojrzewają do wędzenia (chyba w piątek będę wędził), więc chciałem zrobić jeszcze trochę kiełbasy, żeby uwędzić za jednym zamachem. Przeczytałem w Internecie 100 przepisów, k Zobacz więcej
Kuchnia Ani Z.
Kuchnia Ani Z. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Ani Z.
Szynka parzona

Szynka parzona 1810

Wersja z musem chrzanowym jako przystawka Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Domowa polędwica wędzona

Domowa polędwica wędzona 2821

Pin It To kolejny przepis na pyszną domową wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe. Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam ! Domowa polędwica wędzona Skład Zobacz więcej
-słonina z przyrostem mięsnym o grubości 5-8 cm ze skórą najlepiej aby była z wioskowego uboju smalona słomą jeśli takiej nie mamy to może być ze sklepu -do słoniny bez mięska nie dajemy peklosoli zas Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wyroby domowe
Zalewa peklująca do dziczyzny

Zalewa peklująca do dziczyzny 151

Zalewa peklująca z serwatką (do dziczyzny)   Zalewę peklująca na mokro przygotujemy w tabeli: Należy pamiętać, że przy peklowaniu zalewowym do wykonania zalewy peklującej wykorzystujemy wodę o tempera Zobacz więcej

Peklosól, nazywana inaczej solą peklującą, jest mieszanką stosowaną przy utrwalaniu żywności-głównie mięsa. Kiedyś w skład peklosoli wchodziła kuchenna sól kamienna i saletra. Obecnie saletrę zastąpiono jednak nitrytem, czyli azotynem sodu. Stworzono z nich gotową mieszankę o odpowiedniej, bezpiecznej dla zdrowia proporcji soli i azotynu. Ustalono też ile dawać peklosoli na litr wody.

Ponieważ bowiem, im wędlina jest bardziej słona, tym użyto przy jej produkcji więcej peklosoli, warto pamiętać, że najoptymalniejszą ilością mieszanki do sporządzenia solanki peklującej jest użycie 0,85-1 kg środka na 10 l wody. Z tego wynika, że peklując 1 kg mięsa, potrzebujemy 0,4 l wody oraz 3,4-4 dkg soli peklującej.

Zastanawiając się, ile peklosoli na litr wody, warto też wiedzieć, że zarówno solanka, jak i mięso do peklowania, muszą być uprzednio schłodzone do ok. 8stC. Wówczas solanka nie będzie musiała zawierać górnej ilości soli, aby dobrze wniknąć w mięso. Najlepsza zaś temperatura do peklowania to ok. 4-5 stC, która powinna być utrzymywana przez 8-10 dni. Tylko tak przygotowane mięso można poddać dalszej obróbce, aby wyszło z niego smaczne i zdrowe danie lub najwyższej jakości wędliny.