Przepis na ile peklosoli na litr zalewy

NaKoncuJęzyka
NaKoncuJęzyka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na Końcu Języka
Rillettes wieprzowe

Rillettes wieprzowe 294

Rillettes to smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a n Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Domowy baleron

Domowy baleron 683

      Zobacz więcej
3 golonki 2 łyżeczki peklosoli 1 łyżeczka soli 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki miodu pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny por seler na kapustę pół Zobacz więcej
  szklanka octu 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 duża cebula ziele angielskie liście laurowe pieprz w ziarnach ponadto ryby (miałam karpia i sandacza i kilka jakiś małych ryb) sól,piepr Zobacz więcej
Dzień dobry, Jak wiecie, stałam się niedawno właścicielką kilku ciekawych kawałków mięsa świetnej jakości (eko,bio, slow i wszystko w jednym). Jako, że miałam okazję, poprosiłam wykrojenie mi kawałka Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dzikie Smaki
Zalewa peklująca z serwatką

Zalewa peklująca z serwatką 65

Zalewa peklująca z serwatką   Zalewę peklująca na mokro przygotujemy w tabeli:  Należy pamiętać, że przy peklowaniu zalewowym do wykonania zalewy peklującej wykorzystujemy wodę o temperaturze poniżej Zobacz więcej
Wersja z musem chrzanowym jako przystawka Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Domowa polędwica wędzona

Domowa polędwica wędzona 2807

Pin It To kolejny przepis na pyszną domową wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe. Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam ! Domowa polędwica wędzona Skład Zobacz więcej
jacekw6
jacekw6 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Żeberka

Żeberka 210

Surowiec  -paski żeberek Wykonanie  Na litr wody i jeden kg żeberek dajemy 80 g soli lub peklosoli Topimy w zalewie na 5 dni i przechowujemy w lodówce po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą Robimy pę Zobacz więcej
Szynka z dzika pachnąca łąką    Składniki: - szynka z kością - peklosól - pieprz naturalny - liść laurowy - ziarna jałowca - czosnek  - rozmaryn - trawa żubrówka - miód naturalny  - sos sojowy (dobrej Zobacz więcej
Bez peklosoli i bez wędzenia, bo jak wszem i wobec wiadomo, tego typu wędliny zbyt często na stole nie gościmy. A poza tym budowa przydomowej wędzarni czeka na lepsze warunki atmosferyczne. Nie wzorow Zobacz więcej
-słonina z przyrostem mięsnym o grubości 5-8 cm ze skórą najlepiej aby była z wioskowego uboju smalona słomą jeśli takiej nie mamy to może być ze sklepu -do słoniny bez mięska nie dajemy peklosoli zas Zobacz więcej
Składniki 3 kg Ogórków ziarenka gorczycy cebula liście selera przyprawa curry cukier ocet Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na 4 , jak są małe to wystarczy na pół. Zalewa 3 litry wody 1 szklanka octu Zobacz więcej
Zalewa peklująca z serwatką (do dziczyzny)   Zalewę peklująca na mokro przygotujemy w tabeli: Należy pamiętać, że przy peklowaniu zalewowym do wykonania zalewy peklującej wykorzystujemy wodę o tempera Zobacz więcej
dietykon
dietykon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dietykon
Szynka wędzona

Szynka wędzona 231

Długo wędzona, delikatna w smaku szynka. Najważniejsza jest tu jakość mięsa! Z zaufanego miejsca kupujemy szynkę wieprzową, mięsień czterogłowy zwany orzeszkiem lub kulką. Mięso, by znacząco wydłużyć Zobacz więcej
maj 24thWędliny – peklowanie Własnoręczna produkcja wędlin to radość z przygotowania (wcale nie aż tak czasochłonnego), ale przede wszystkim z jedzenia: pachnąca, pyszna szynka czy baleron bez nad Zobacz więcej