Przepis na ile soli na 1 kg mięsa

mayas
mayas Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mancia w kuchni
Schab w soli

Schab w soli 809

To już chyba będzie 2 rok, gdy nie kupuję wędlin w sklepie. Po prostu robię je sama. A prawda jest taka, że nic nie zastąpi tych zrobionych we własnej kuchni :) I to jest naprawdę uzależniające.  Kole Zobacz więcej
Kuchnia EduPełzaków
Kuchnia EduPełzaków Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUCHNIA EDUPEŁZAKÓW
Schab w soli

Schab w soli 4426

Dostałam prosty przepis od teściowej.  Wystarczy schab oraz sól. Tyle soli ile kilogramów ma schab. wysypujesz do żaroodpornego naczynia i kładziesz schab. Pieczemy w 160 stopniach przez tyle czasu, i Zobacz więcej
Schab pieczony w soli | Szybko Tanio Smacznie mięso Zobacz również... Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem Komentarz Podpis Email Wi Zobacz więcej
3 kg mięsa od szynki 1 pierś z kurczaka duża 1 kg piersi z indyka 4 łyżki majeranku 2 łyżki soli do smaku 1 łyżka pieprzu mielonego 1 główka czosnku 1 szklanka wody Mięso kroję na paski, i miele maszy Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Mięso gotowane w przyprawach

Mięso gotowane w przyprawach 3654

W ten sposób można ugotować schab , karczek, boczek. Podana ilość przypraw dotyczy 2 kg mięsa.I tak na raz możemy włożyć do ugotowania 1 kg schabu i 1 kg boczku czy karczku. Przyprawy do zalewy w któr Zobacz więcej
UleUli
UleUli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ule Uli
peklowanie mięsa

peklowanie mięsa 6006

w ramach przygotowań wielkanocnych postanowiłam spróbować samodzielnie zapeklować mięso. cechą charakterystyczną takiego mięsa, jest piękny różowy kolor. wybrałam do tego szynkę wieprzową i ozór wołow Zobacz więcej
Kuanan
Kuanan Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchenne-czarymary
Kurczak pieczony na soli

Kurczak pieczony na soli 1943

   Szukałam inspiracji na to jak by zrobić kurczaka w całości... nic mnie nie przekonywało, aż do chwili gdy kumpela powiedziała o soli, sama nie robiła, ale jej koleżanki z pracy zachwalały się kurcz Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Drożdżowe pierogi z mięsem

Drożdżowe pierogi z mięsem 2115

Pierogi drożdżowe w 3 wariantach: gotowane, pieczone i smażone. Drożdżowe pierogi z mięsem Składniki na 4 porcje: Na ciasto: 20g drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki letniej wody 0,5 kg mąki pszennej 125ml m Zobacz więcej
  Ten przepis jest dla leniwców lub dla tych którzy nie mają zbyt sporo czasu. Mięso wrzucamy do piekarnika i pieczemy, a my w tym czasie odpoczywamy. Efekt jest niezwykle przyjemny – otrzymujemy socz Zobacz więcej
Odkryłam nowy magazyn kulinarny. Napisany jakby z myślą o mnie. Magazyn dla zabieganych, ale lubiących gotować i dobrze zjeść. Nazywa się "Bistro". Ładnie wydany, przepis proste i szybkie, a jednocześ Zobacz więcej
PATI197799
PATI197799 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PATI197799
mięso w słoiku

mięso w słoiku 17703

beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wyroby domowe
Kiełbasa kresowa na soli

Kiełbasa kresowa na soli 2012

Kiełbasa kresowa na soli   Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze: - mięso wieprzowe kl. I 2 kg (np. z szynki) - mięso wieprzowe kl. II 2kg (np. z karkówki) - mięso wieprzowe kl. III 0,5kg (np. z g Zobacz więcej
Jeśli tak samo jak ja masz już dość kupnych wędlin i tego, że po 2-3 dniach robią się niezjadliwe to karkówka pieczona w soli jest dla ciebie. To pyszny i prosty przepis. Nie ma obawy, że mięso będzie Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Joli
MIĘSO ZE SŁOIKA

MIĘSO ZE SŁOIKA 7702

MIĘSO ZE SŁOIKA – idealny sposób na pyszne „smarowidło” do chleba. Składniki: Wykonanie: Mięso umyłam i zmieliłam maszynką. Do mielonego mięsa dodałam przyprawy oraz czosnek drobno pokrojony. Dobrze w Zobacz więcej
1 kg słoniny 300 gram mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Najpierw zasmażamy dosyć drobno pokrojoną słoninę. Później dodajemy mięso mielone i również podsmaża Zobacz więcej

Peklowanie jest sposobem na zabezpieczenie mięsa. Dodanie do niego soli umożliwia jego „dojrzewanie” oraz uzyskanie specyficznego dla danego wyrobu aromatu, smaku i koloru. Do peklowania używa się więc soli, peklosoli oraz przypraw. Nie każdy jednak wie, ile soli na 1 kg mięsa dać do peklowania, aby było ono smaczne?

Wiele źródeł podaje bowiem, że na 1 kg mięsa należy dodać ok. 3 g soli warzonej lub kuchennej oraz 3 g peklosoli. W innych opracowaniach znaleźć można informacje o zalecanych 14 g, a nawet 30-40 g soli na 1 kg mięsa. Różnice te wynikają ze sposobu peklowania (na mokro lub techniką łączoną peklowania na sucho i na mokro). Zastanawiając się, ile soli na 1 kg mięsa, trzeba też wiedzieć, które mięso będzie peklowane. Innej zawartości soli w solance wymaga bowiem szynka, a innej schab czy golonka.

Peklując mięsa, warto też wiedzieć, że najlepiej zrobić to w temp 4-8 stC. Zbyt wysoka temperatura powoduje psucie się mięsa, a niska ogranicza odciąganie wody z mięsa i utrudnia pochłanianie przez mięso aromatu z przypraw.