Przepis na ile wazy szklanka cukru

Jak karnawał, to bal! A jak bal, to taniec. Jest to męcząca rozrywka i już po niedługim czasie z pewnością dokuczało gorąco. Przedwojenne książki kucharskie proponowały wielki wybór napojów chłodzącyc Zobacz więcej
FoodMag
FoodMag Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FoodMag
Szybki barszcz czerwony

Szybki barszcz czerwony 260

Kasia Wilkosińska Ta wersja barszczu jest dla zapominalskich, zabieganych lub leniuchów :). Nie gotujemy go na kwasie buraczanym, tylko z dużą ilością buraków. Przypraw używam podobnych jak w barszczu Zobacz więcej
Sernik majonezowy w biszkopcie Składniki na tradycyjną( silikonową) keksówkę 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki pszennej 250g. chu Zobacz więcej
malinyWkuchni
malinyWkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
malinywkuchni
Ciasto bananowo- czekoladowe

Ciasto bananowo- czekoladowe 445

Banany. To jest jedna z tych rzeczy, które widząc w cenie promocyjnej dostaję małpiego rozumu :D A jakże hehe.  Lubię takie nieco niedojrzałe, z zielonym paskiem z boku. Ale kiedy jest ciepło, szybko Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Kruszon

Kruszon 851

Po weekendowych zmaganiach w kuchni, nie było wyjścia, trzeba się było napić. Żeby nie było tak zwyczajnie i żeby jakiś pretekst do picia znaleźć, uznałyśmy, że najlepszy będzie staropolski „drink” kr Zobacz więcej
Pyszne drożdżóweczki z dżemem jagodowym i słodziutką kruszonką. Pulchniutkie i idealne na podwieczorek do kawy, herbaty, lub szklanki mleka. To ostatnie to dla mnie idealne połączenia. Składniki: (na Zobacz więcej
Jako że święta już za pasem postanowiłam zaprezentować propozycję dwóch polskich kucharek i autorek wybitnych książek kucharskich. Na pierwszy plan dam propozycję Marii Ochorowicz-Monatowej. Z kilku j Zobacz więcej
            Poncz przeważnie przygotowuje się z pięciu składników herbaty, cukru, cytryny i dowolnego owocu oraz wina. Wariacji jego przygotowania może być wiele, to zależy od naszych upodobań i wyobr Zobacz więcej
Ana_Pis
Ana_Pis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Różowa Patera
Pralinki „białe michałki”

Pralinki „białe michałki” 313

Ostatnimi czasy tak się składa, że albo jestem w pracy, albo idziemy gdzieś na jakąś uroczystość. I tym niefajnym sposobem maleje ilość dni, w których mogłabym coś upiec! Dzisiaj się zbuntowałam i zro Zobacz więcej
Kochana Oleńko! Może to nie przypadek, że moja praca naukowa jest ściśle związana z narodem, który ma silne tradycje koczownicze. W pewnym sensie ja też koczuję. Kiedy byłam w podstawówce koniec roku Zobacz więcej
thiessa
thiessa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Zupa migdałowa

Zupa migdałowa 103

Najmniej popularna Wigilijna zupa, pochodzi z Kresów. Pojawiała się najczęściej w bogatych domach. Nie myślcie sobie, że to jakaś konkurencja dla barszczu, grzybowej, czy rybnej. Podaje się ją na dese Zobacz więcej
Sarenka
Sarenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sarenka W Kuchni
Gazpacho

Gazpacho 159

Nie lubię połączenia ogórka i pomidora. Kojarzy mi się z kanapkami, ktore mama robiła mi do szkoły, wyjmowanymi z plecaka w czasie przerwy, mokrymi, na ciemnym ziarnistym pieczywie. Ależ zazdrościłam Zobacz więcej
Jedna szklanka i kilka ulubionych produktów, to mój przepis na udany poranek. Kiwi, jagody goji, jogurt z ziarnami, daktylami i figami (do kupienia w Lidlu) połączyłam z nowym musli Lo z owocami Sante Zobacz więcej
Moja ulubiona wersja zupy z dyni. Niesamowitym plusem jest, że zupkę robi się dosłownie kilka chwil. Ktoś powie, że to zupa deserowa :)))    Ależ nie! Przepyszna, aromatyczna, treściwa, sycąca! Szybci Zobacz więcej
wiolqn
wiolqn Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Tygryska
Arbuz w kilku odsłonach

Arbuz w kilku odsłonach 311

-Piiiiiiiiić Gdyby Tygrys miał bogatszy zasób słów (poza tam i nie) to byłoby niewątpliwe tym, którego używałby najczęściej w ostatnich dniach. Wprawdzie chętnie zadowala się zwykła wodą, ale od czasu Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Poncz

Poncz 9520

 Poncz to gorący lub mrożony napój alkoholowy pochodzący z Indii. Przygotowywany jest z herbaty, cukru, owoców oraz alkoholu (wina, wódki lub rumu). Podawany w dużych wazach i serwowany w dużych ilośc Zobacz więcej
BabciaGotuje:)
BabciaGotuje:) Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UwagaBabciaGotuje
Chłodnik Pomidorowy

Chłodnik Pomidorowy 609

Witam Serdecznie Za oknem coraz wyższe temperatury i coraz więcej słońca więc pora na lżejsze jedzenie , dzisiaj zrobiłam chłodnik z pomidorami Będziemy potrzebować : 2 szklanki śmietany 12% 2 szklank Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Jak zrobić kruszon

Jak zrobić kruszon 116

Kruszon był bardzo popularnym napojem na przełomie XIX i XX wieku. Jest to po prostu koktajl zrobiony na bazie białego wina, owoców i lodów. Działa orzeźwiająco. Do przygotowania kruszonu potrzebujemy Zobacz więcej