Przepis na imbir

Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Imbir marynowany

Imbir marynowany 3219

Na półkach sklepowych z orientalną żywnością dostępny jest imbir marynowany – różowy lub biały, który jest świetnym dodatkiem, na przykład do sushi. Polecam marynowany imbir domowej produkcji. Zwłaszc Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog
Imbir

Imbir 1268

Imbir (Zingiber officinale) - bylina pochodząca z południowo-wschodniej Azji. Wspomina ją w swojej książce Marco Polo. O imbirze pisał też chiński filozof Konfucjusz i grecki lekarz Dioscorides. Do Eu Zobacz więcej
blue_megi
blue_megi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rogalik
Zupa krem z dyni z imbirem

Zupa krem z dyni z imbirem 9334

Delikatna i ostra zarazem. Z dnia na dzień lepsza i bardziej pikantna. Imbir nadaje jej wyrazu a całość łagodzi mleko kokosowe. Składniki: 0,5 kg dyni 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości kciuka p Zobacz więcej
madzia2
madzia2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Madzia Gotuje
Zupa z dyni z imbirem

Zupa z dyni z imbirem 2234

Dla miłośników zup. Tym razem przepis na zupę z dyni z dodatkiem imbiru. Do jej wykonania potrzebujesz: dyni, imbiru, mleka, czosnku i cebuli.   Obraną cebule drobno posiekać. Czosnek również obrać i Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Imbir

Imbir 664

Imbir lekarski- egzotyczne kłącze, z obecnością którego na naszym rynku wielu z nas już się oswoiło i nawet zaczęło stosować w kuchni. Przekonajcie się sami dlaczego warto po niego sięgać. Imbir jest Zobacz więcej
Z dnia na dzień zrobiło się coraz chłodniej. Niedługo przyjdzie zima. Czas żniw dla producentów leków na przeziębienie i grypę. Ja jako dziecko antybiotyków, niestety w dzieciństwie nie zaznałam natur Zobacz więcej
annakuklinska
annakuklinska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mojeprzepisy-ania
Kawa z imbirem

Kawa z imbirem 1357

Dzisiaj zapraszam na smaczną kawę dla miłośników imbiru. Idealna do ciasta lub ciasteczek. Składniki: - 1 szklanka kawy 200 ml - ja użyłam rozpuszczalnej - 2 łyżeczki miodu - 2 szczypty imbiru - mleko Zobacz więcej
Lucynella
Lucynella Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fabryka kulinarnych inspiracji
Sok z imbiru

Sok z imbiru 6292

Imbir, poza walorami smakowymi, posiada szereg innych zalet :) Jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Działa rozgrzewająco, napotnie, niszczy wirusy, wzmacnia odporność, zapobiega porannym nudn Zobacz więcej
lutka40
lutka40 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szczeciniankagotuje
Syrop z imbiru

Syrop z imbiru 6695

Zimna niestety nie chce odejśc w siną dal .W Szczecinie - 11 ( a temperatura odczuwalna jak zwykle dużo wyższa niż gdzie indziej ,tak myślę że z -20- a kto był u nas wie o czym mówię  ) Co  chwila pad Zobacz więcej
pinus.nigra
pinus.nigra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowe smaki i nie tylko...
Kandyzowany imbir

Kandyzowany imbir 2269

Dzisiaj obiecany przepis na kandyzowany imbir własnej roboty.  Bez polepszaczy i konserwantów.  Polecam, bo naprawdę warto. Składniki: 500 g świeżego imbiru 800 g cukru - użyłam pół na pół zwykły z tr Zobacz więcej
AnkaGotuje
AnkaGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AnkaGotuje.pl
Imbir

Imbir 527

Imbir | przepis, jak zrobić Anka Gotuje Przepisy na zdrowe i smaczne dania Imbir Dzisiaj opowiem Wam o imbirze. Można go kupić w postaci świeżego korzenia, lub mielony, jednak mielony ma zupełnie inny Zobacz więcej
próba_smaku
próba_smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nauka Smaków
Imbir Marynowany do sushi

Imbir Marynowany do sushi 2889

 Dotrzymuję  obietnic. Przedstawiam wam sposób na marynowany imbir. Ceny słoiczków tej przystawki zachęcają do domowego kombinowania. Pierwsze domowe sushi było dobrym pretekstem do tego typu eksperym Zobacz więcej
lekkibrzusio
lekkibrzusio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lekkibrzusio
Syrop z imbiru

Syrop z imbiru 1963

cris04
cris04 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zakamarki mojej kuchni
Kandyzowany imbir

Kandyzowany imbir 1332

Cudowna ,zdradliwa słodycz ,która powoli  przeobraża sie w " ziejący ogień"-taki  właśnie jest kandyzowany imbir, kiedy weźmiemy go do ust, by pierwszy raz z ciekawości,a później z wielką pasją  rozko Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
topika.pl
Imbir kandyzowany

Imbir kandyzowany 1599

Danusia
Danusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Wypieki I Nie Tylko
Imbir marynowany

Imbir marynowany 1237

      Składniki:   - kawałek imbiru (150g) - ½ łyżeczki soli morskiej Marynata: - ¼ szklanki octu ryżowego - 30 ml wody - 1/8 szklanki cukru - sok z buraka       Imbir obieramy łyżeczką. Ostrym nożem Zobacz więcej
Jeżeli lubicie nieco bardziej pikantne dania, a dodatkowo bardzo aromatyczne, to jest to obiad dla Was idealny. Oczywiście musicie również lubić zapach i smak imbiru, ponieważ to on tutaj dominuje. Da Zobacz więcej
Anettka87
Anettka87 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchcikownia
Nalewka z imbiru

Nalewka z imbiru 17041

Dzięki przeprowadzce wygrzebałam w końcu z szafy moje nalewki z zimy ;) Co prawda pora letnia – ale biorąc pod uwagę dzisiejszą pogodę, imbirowa rozgrzewająca nalewka przyda się w sam raz:) Składniki: Zobacz więcej

Nie ma drugiej tak uniwersalnej rośliny jak imbir. Jego szerokie zastosowanie kulinarne otwiera wiele możliwości w kuchniach całego świata, a gdy dodamy do tego wiele cennych wartości odżywczych, to z pewnością możemy pokusić się o stwierdzenie, iż obecność tytułowego imbiru w każdym domu jest obowiązkowa. Na szczęście zainteresowanie imbirem rośnie z roku na rok – coraz częściej trafia on na polskie stoły nie tylko w formie przyprawy, tudzież dodatku. W jakich innych wariantach występuje w rodzimej sztuce kulinarnej imbir? Dlaczego warto wdrożyć tę roślinę do codziennego menu i wreszcie – jakie są przyczyny rosnącej popularności imbiru?


Skoro mowa o imbirze, bez którego wiele państw świata nie wyobraża sobie kuchni i medycyny naturalnej, to nie sposób nie wspomnieć o jego burzliwej historii. Imbir w stanie dzikim rośnie w Azji oraz Australii. To właśnie tereny dzisiejszej Azji dają początek tej wspaniałej roślinie. Z pierwszymi wzmiankami o imbirze możemy spotkać się w najstarszym zielniku chińskim. Istnieją tam zapiski mówiące o tym, że wspaniałe właściwości tytułowej rośliny doceniano już w roku 2800 p.n.e. Wówczas imbir sklasyfikowano w kategorii drugiej, co znaczy, że pełnił on funkcję łagodzącą w przypadku ciężkich chorób. Do Europy imbir dotarł w czasach głębokiego średniowiecza, za sprawą lekarza Awicennie, który jako pierwszy opisał właściwości imbiru. Od tego momentu stał on się bardzo cennym przedmiotem handlu – dziś głównym eksporterem są Chiny, jednakże eksportowany nie jest imbir rosnący dziko, a ten ze specjalnych hodowli, które możemy spotkać również w innych krajach.

Skąd rosnąca popularność tytułowej rośliny? Duże znaczenie ma współczesny trend na zdrową żywność którym wspominają wciąż dietetycy. Imbir ma w ich opiniach znaczenie kluczowe – właśnie ze względu na dużą zawartość cennych wartości odżywczych. Imbir znajduje zastosowanie w lecznictwie. Jest łatwo dostępny, możemy go nabyć w sklepach zielarskich, spożywczych oraz w marketach. Co tak cennego imbir ma w sobie? To przede wszystkim olejek eteryczny, ale i wiele innych wartościowych substancji, w tym gingerol – silny związek fenolowy. To dzięki niemu imbir ma charakterystyczną ostrość. 100 gramowa porcja imbiru zawiera blisko 67 kcal, 2,3 g białka, 0,9 g tłuszczu, 2,4 g błonnika, 20 mg wapnia, 3,5 mg żelaza, 405 mg magnezu. Widać więc, że imbir jest bogaty w różne składniki. Taki zestaw ważnych substancji odżywczych sprawia, że imbir posiada rewelacyjne właściwości. Do najważniejszych należy z pewnością łagodzenie mdłości, które występują m.in. przy chemioterapii, chorobach lokomocyjnych oraz wymiotach po narkozie. Podobnie rzecz się ma z trawieniem – imbir łagodzi i reguluje trawienie pobudzając wydzielanie śliny, a odpowiada za to olejek zawarty w kłączu rośliny. Tytułowa roślina jest również świetnym lekarstwem na przeziębienie dzięki bogactwu substancji przeciwzapalnych i witaminy C. Warto podkreślić, iż owe substancje powodują, że imbir stanowi element składu wielu maści oraz plastrów rozgrzewających. Wiedzą również o tym masażyści – podczas masażu kilka kropel olejku imbirowego łagodzi napięcie mięśni i je rozluźnia. Oczywiście właściwości imbiru są znacznie szersze, jednak w celu ich głębokiego poznania warto sięgnąć do literatury naukowej.


Na koniec słów kilka o kolejnej zalecie tytułowej rośliny, czyli szerokim zastosowaniu kulinarnym. Imbir w Polsce występuje w dwóch podstawowych wariantach – suszony i zmielony stanowiący przyprawę, oraz świeży. Surowi imbir dodaje świeżości oraz pikanterii i w sposób doskonały polepsza smak i aromat składników mdłych takich jak ryby, kurczak, tudzież owoce morza, zaostrzy także smak słodkiej, kremowej zupy np. krem z marchewki, czy krem z dyni. Jest on również rewelacyjnym dodatkiem do tłustych mięs, takich jak kaczka, czy wieprzowina. Imbir mielony zaś świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów (ryż zapiekany z jabłkami) oraz innych słodkich potraw – np. sałatki owocowej, ciast (szarlotka), czy owoców pieczonych (pieczone jabłka). Doskonale smakuje imbir kandyzowany, imbir marynowany, nalewka z imbiru. W okresie jesienno-zimowym największa popularnością cieszy się domowy syrop, który przygotowujemy z imbiru, miodu i cytryny.

Przepis jest niezwykle prosty. Kłącze imbiru obieramy i ścieramy na tarce, cytrynę (potrzebujemy 2 szt.) kroimy w plastry. Na dnie sparzonego słoika układamy plastry cytryny, imbir i zalewamy 3 łyżkami miodu. Następnie układamy kolejne warstwy aż do wyczerpania się składników. Syrop jest gotowy następnego dnia. Możemy go przechowywać w lodówce przez około tydzień.