Przepis na indyk w kawałkach pieczony w piekarniku

Dziś zapraszam na bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na pieczone podudzia z indyka. Indyk to chyba moje ulubione mięso, zwłaszcza ciemna jego część. Odpowiednio przygotowany jest bardzo zdrowy i d Zobacz więcej
karmel
karmel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zapachy kuchni
pieczona pierś indyka

pieczona pierś indyka 2536

Dzisiaj upiekłam pierś z indyka, specjalnie na kanapki. Wędlina ze sklepu jest okropna w smaku i do tego bardzo droga. Wolę sama od czasu do czasu upiec kawałek mięsa, bo wtedy wiem co podaję mojej ro Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Roladki z indyka

Roladki z indyka 5041

Roladki z indyka Roladki z indyka z mozzarellą, suszonymi pomidorami, odrobiną rozmarynu i skórki z cytryny. Składniki oczywiście mogą być dowolne np. nadzienie ze szpinaku i fety z przepisu: ……………….. Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Feeria Smaków bez cukru
Pierś Indyka z Pieca

Pierś Indyka z Pieca 2645

« Bułki z Suszonymi Pomidorami Pierś Indyka z Pieca Soczyste, kruche mięso indyka pieczone w aromatycznych przyprawach. W książce Nigelli znalazłam przepis na "tonnato z indyka" do którego należy mieć Zobacz więcej
elik
elik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eli gotowanie
Faszerowany filet z indyka

Faszerowany filet z indyka 14765

Filet z indyka to wspaniały kawałek mięsa . Można  go piec , gotować ,smażyć , dusić .Oczywiście ja zawsze wybieram to co najbardziej mi smakuje i mało czasu trzeba poświęcić na przygotowanie . Inacze Zobacz więcej
Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku, a dokładnie w folii. Soczyste, miękkie mięso, chrupiąca skórka i rewelacyjny smak przypraw, a całość banalnie prosta w przygotowaniu, bo Zobacz więcej
Kris: Od kilku lat na święta Bożego Narodzenia przygotowuję indyka według przepisu Nigelli Lawson z książki "Nigella Świątecznie". Pieczony indyk przygotowany tym sposobem jest soczysty i aromatyczny Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Feeria Smaków bez cukru
Indyk Pieczony w Warzywach

Indyk Pieczony w Warzywach 2211

Pierś indyka pieczona z warzywami w śmietanowym sosie. Bardzo smaczna potrawa do której idealnie pasuje makaron lub tłuczone ziemniaki. Zamiast indyka można użyć mięsa z piersi kurczaka, a pieczarki z Zobacz więcej
Pierś z indyka zapiekana z warzywamiDziś przepis na super proste i super smaczne danie. Nie trzeba się zbytnio napracować, a pojeść smacznie można. Proste? Proste. Jeśli nie wiecie czym zaskoczyć dziś Zobacz więcej
1 kg mięsa z udźca indyka 5 ząbków czosnku 2 cebule garść gałązek świeżych ziół  (tymianek, majeranek, rozmaryn) - lub po 1/2 łyżce suszonych 50 g masła Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka suszone Zobacz więcej
Takiego indyka robiłam już kilka razy a to dlatego, że mięso jest soczyste, miękkie i lekko słodkie. Nie bez powodu żurawina przecież jest podstawą w wielu przepisach z drobiu :) Składniki: Wykonanie: Zobacz więcej
Fotokulinarnie
Fotokulinarnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fotokulinarnie
Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka 2781

Idealna pieczeń z indyka na kanapki. Robi się ją bardzo łatwo. Świetnie zastępuje kupne wędliny. Pieczony indyk jest przepyszny na zimno na kanapki lub na ciepło podany z ulubionym sosem do mięs. Dzię Zobacz więcej
Siekane kotlety z indyka pieczone w piekarniku Obiad w wersji light i to jeszcze taki co wszyscy lubią to jest to ! Siekane kotlety przygotowuje się naprawdę bardzo szybko, a potem tylko chwilę trzeba Zobacz więcej
Bon
Bon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Pieczona piers z indyka

Pieczona piers z indyka 12277

Dzisiejsza propozycja to pieczona pierś z indyka. Porządny kawałek mięsa (ale chudego) zamarynowany w doskonałej mieszance miodu, sosu sojowego, przypraw i ziół. Takie pieczone mięso z powodzeniem moż Zobacz więcej

Indyk w kawałkach pieczony w piekarniku jest alternatywą dla wszystkich, którzy nie chcą zmierzyć się z pieczeniem całego ptaka. Duża tuszka może być ogromnym wyzwaniem. Indyka o wadze 4-5 kg piecze się bowiem ponad 2,5 godz., trzeba też odpowiednio cyrkulować temperaturą pieczenia i często nawilżać mięso. Indyka dobrze jest też wcześnie zamarynować, natrzeć przyprawami lub piec w rękawie.

Indyk w kawałkach pieczony w piekarniku jest znacznie łatwiejszy w przygotowaniu, a równie dobry. Tuszkę 4-5 kg, pokrojoną na kawałki piecze się maksymalnie 2 godz., pierś indyczą o wadze 50 dag przyrządza się ok. 20 min w temp 180stC, zaś golonka indycza jest gotowa po ok. 40 min w temp 200stC. Odpowiednio krócej przyrządzany jest też faszerowany indyk w kawałkach pieczony w piekarniku, gdzie farsz dodatkowo nawilża mięso od środka.

Warto przy tym wiedzieć, że indyk w kawałkach pieczony w piekarniku, podobnie jak tuszka pieczona w całości, powinien „odpocząć” ok. 10 min przed podaniem na stół. Dzięki temu soki w mięsie przestaną krążyć, a kawałki indyka będą soczyste i niezwykle smaczne.