Przepis na jabłecznik

W ramach kontynuacji cyklu  SEZON na....... przedstawiam Wam zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na szarlotki i jabłeczniki jakie dotychczas ukazały się na blogu. Znajdziecie  wśród nich  dość łatw Zobacz więcej
Kucharząca Magda
Kucharząca Magda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magda Kucharzy
Jabłecznik z budyniem.

Jabłecznik z budyniem. 2715

Na to ciasto natknęłam się wielokrotnie na różnych blogach i zawsze kusiło mnie, żeby je wypróbować. W końcu któregoś dnia zlokalizowałam w kuchni jabłka (najlepsza do wypieków szara reneta) i postano Zobacz więcej
Obsesja Smaków
Obsesja Smaków Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obsesja Smaków
Jabłecznik

Jabłecznik 3578

Najlepszy jabłecznik ze wszystkich :), jeden z przepisów mojej mamy. Kolejny do kolekcji. Wiadomo mama robi najlepszy, ale myślę, że mój nie odbiega za bardzo od oryginału :) Kochani zabieramy się za Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Jabłecznik

Jabłecznik 4483

   Tradycyjny jabłecznik, choć troszkę zmodyfikowany. Ok. 2 kg jabłek obieramy, tarkujemy, dosładzamy do smaku i zagotowujemy w garnku (należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli w momencie zagotowa Zobacz więcej
"Ciasto na niedzielę" - tym razem Patrykowi zamarzyła się szarlotka albo jabłecznik i dzięki temu powstał ten pyszny jabłecznik. Bożena utworzyła wydarzenie [ klik ] i upiekliśmy. Ciasta są przecudne Zobacz więcej
lovelykate00
lovelykate00 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Amatorsko, ale z pasją :)
Jabłecznik

Jabłecznik 3290

Ciasta z jabłkami to jedne z moich ulubionych. W dodatku można je piec na wiele różnych sposobów. Na kruchym cieście, na cieście z ciastek, na biszkopcie. Ja dzisiaj właśnie proponuję wersje na biszko Zobacz więcej
Gosia
Gosia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia pachnąca wanilią
JABŁECZNIK

JABŁECZNIK 8011

Uwielbiam wszelkiego rodzaju jabłeczniki i szarlotki, na kruchym, na biszkopcie, z bitą śmietaną, lukrem lub z kruszonką, są po prostu pyszne. Dziś przepis na jabłecznik na półkruchym cieście, wyszedł Zobacz więcej
kamciss
kamciss Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kamciss-zyciezesmakiem
Jabłecznik.

Jabłecznik. 2962

Jabłecznik. Wczoraj nic nie napisałam,ale nie dlatego że zapomniałam. Były 80 urodziny mojej babci więc po powrocie ze szkoły nie było czasu. Postaram się wam wstawić zdjęcie wypieku mojej mamy żebyśm Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Jabłecznik

Jabłecznik 3028

Ciasto najprostsze z najprostszych. Klasyk mojej mamy, bardzo często pojawiało się to ciasto w niedzielę i nadal się pojawia. Ostatnio nawet zrobiłyśmy razem to samo ciasto, tylko użyłyśmy innych gala Zobacz więcej
MamaKini
MamaKini Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W garze mieszane
Jabłecznik

Jabłecznik 3846

Grzechem byłoby, nie upiec szarlotki, gdy wokoło uśmiechają się do nas królowe polskich sadów - jabłka. Jabłeczników jest tak dużo, ile cukierników. Jabłka można w ogóle wykorzystywać na tysiące sposo Zobacz więcej
Najlepszym sposobem na wykorzystanie musu jabłkowego jest upieczenie jabłecznika, czyli pysznego ciasta z dodatkiem musu i kruszonki. Ciasto jest najprostsze, przygotowuje się je szybko, jest do tego Zobacz więcej
KuchenneWspomnienia
KuchenneWspomnienia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Wspomnienia
Jabłecznik

Jabłecznik 2416

Pozostajemy w jabłkowo - cynamonowych klimatach. Jedne z ciast mojego dzieciństwa... :)  Przepis maminy, a cały jabłecznik tym razem to praca łączona - ciasto biszkoptowe piekłam ja, całą resztą zajęł Zobacz więcej
Kulinarna Ja
Kulinarna Ja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Ja
Jabłecznik

Jabłecznik 1571

Szukając inspiracji na proste ciasto z jabłkami trafiłam na przepis Kasi z bloga Gotowanie cieszy. Przepis nosi nazwę "Jabłecznik. Ten najlepszy." I to jest prawda! To najlepszy jabłecznik jaki jadłam Zobacz więcej
karolkya
karolkya Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szósty smak
Jabłecznik

Jabłecznik 3229

Najlepszy jabłecznik. Wilgotny, aromatyczny, lekki i rozpływa się w ustach. Przy tych wszystkich zaletach ma jeszcze co najmniej jedną - bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam wszystkim, którzy lubią Zobacz więcej
Anula44
Anula44 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia pachnąca bzem
JABŁECZNIK

JABŁECZNIK 1928

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony jabłecznik. SKŁADNIKI 0,5 paczki margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. cukru 2 szkl. mąki (niepełne) 1 jajko i 1 żółtko ok. 1 kg jab Zobacz więcej
aniorka93
aniorka93 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Pomysłów
Jabłecznik

Jabłecznik 4951

Ubóstwiam jabłeczniki, szarlotki, ciasta z jabłkami. Przywołują mi one smaki lata, wczesnej jesieni. Ten przepis nie jest typowym przepisem na szarlotkę, gdyż brakuje w nim cynamonu, ale mimo wszystko Zobacz więcej
muffinandmuffins
muffinandmuffins Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
love to bake
Jabłecznik

Jabłecznik 12219

Bardzo prosty przepis, ze starego zeszytu mojej mamy. Zeszytów jest kilka, jabłeczników kilkadziesiąt, każdy podpisany innym imieniem, w zależności od kogo moja mama  dostała przepis. Kiedyś nasze mam Zobacz więcej
madziarybka1
madziarybka1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
muffinkowo
JABŁECZNIK

JABŁECZNIK 9425

JABŁECZNIK NA KRUCHYM SPODZIE     SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:                    - 3 SZKL. MĄKI PSZENNEJ                    - 3/4 SZKL. CUKRU PUDRU                    - 3 JAJKA                    - 20 Zobacz więcej
Młoda mama gotuje...
Młoda mama gotuje... Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Młoda mama gotuje...
Jabłecznik

Jabłecznik 6655

Wg Wikipedii szarlotka i jabłecznik to synonimy. Ja jednak jestem przyzwyczajona do rozróżniania tych obydwu ciast ze względu na składniki w nich zawarte. Szarlotka to ciasto jabłkowe z dodatkiem bezy Zobacz więcej
Elżbieta Majkowska
Elżbieta Majkowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pomyslowakuchnia
Jabłecznik

Jabłecznik 17041

5 września 2012   Ciasta   Jabłecznik na kruchym cieście przepis na średnią blachę Składniki: Ciasto: 10 dag cukru 50 dag mąki 20 dag margaryny 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego kilka kropel zapa Zobacz więcej

Jabłecznikiem, w niektórych obszarach kraju, nazywa się popularny cydr (napój alkoholowy powstały na bazie soku jabłkowego) lecz jabłecznik to przede wszystkim zwyczajowa nazwa szarlotki, czyli innymi słowy placka z jabłkami. Skąd tak ogromna popularność wspomnianego ciasta? Wpływ na to ma prostota przygotowania oraz fantastyczny smak. Dzięki tym czynnikom jabłecznik króluje na polskich stołach od lat, zaś ekskluzywne restauracje prześcigają się w kreowaniu nowych odsłon popularnego wypieku z jabłkami.

Pomimo faktu, iż jabłecznik od wielu lat należy do ciast kultowych w naszym kraju, to niewielu wie, iż genezy jego powstania należy szukać we Francji. Wynalazek w postaci szarlotki przypisywany jest na kartach historii Marie Antoine’owi Careme’owi. Istnieje wiele wariantów tego ciasta. Pomysł na wykreowanie absolutnie innowacyjnego wypieku zrodził się w głowie Careme z chęci oddania hołdu i zaspokojenia próżności cara Aleksandra I. Nadzieniem ciasta są oczywiście jabłka. Polska wersja deseru wyróżnia się użyciem jabłek z dodatkiem przypraw korzennych – cynamonu oraz goździków. W niektórych wariantach całości towarzyszą rodzynki.


Zanim przejdziemy do szerokiego zastosowania jabłecznika w polskiej sztuce cukierniczej, warto podkreślić właściwości odżywcze jabłek. Jabłka są bogatym źródłem witamin i minerałów. Są to przede wszystkim witaminy z gruby B, witamina C, E, K. Występuje w nich spora zawartość pektyny, kwercetyny oraz błonnika. W 100g jabłka znajduje się tylko około 50kcal i mnóstwo cennych dla odchudzających się węglowodanów.

Aby nadać wypiekowi charakterystyczny smak oraz aromat warto wiedzieć jakich jabłek należy do tego użyć. Najczęściej polecane są jabłka starszych odmian, kwaśne i twarde, tj. antonówka czy szara reneta, ale możemy wykorzystać właściwie każdą ich odmianę. Kupując jabłka przeznaczone na jabłecznik należy zwróć uwagę na to, czy nie są uszkodzone. Gnijące już jabłko należy wyrzucić, przede wszystkim ze względu na zdrowie, lecz także z uwagi na smak. Gdy na skórce jabłka pojawiły się brązowe plamy oznacza to, że zawierają rakotwórczą patulinę, która przenika do miąższu.Takie jabłka również nie nadają się do spożycia

Jabłecznik jest w Polsce popularny nie tylko ze względu na smak, czy prostotę przygotowania, ale także łatwą dostępność i niska cenę jabłek. Do jabłecznika w wersji podstawowej potrzebować będziemy 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 100ml oleju, 50ml mleka, 250g mąki pszennej, łyżeczki proszku do pieczenia, 8 jabłek, łyżeczki cynamonu, dwóch łyżeczek soku z cytryny,1 łyżkę skrobi ziemniaczanej oraz 1/5 szklanki wody. To oczywiście tylko przykładowy skład. W naszym serwisie znajdziecie mnóstwo przepisów na pyszną szarlotkę. Nie tylko w wersji podstawowej - na kruchym spodzie z kruszonką, ale także urozmaiconej dodatkiem innych składników, np. jabłecznik z budyniem, jabłecznik z serem, jabłecznik z bezą. Ten błyskawiczny i łatwy w przygotowaniu deser, podany na ciepło w połączeniu z gałką lodów i bitą śmietaną, z pewnością zachwyci zarówno gości, jak i najbliższą rodzinę.