Przepis na jabłka

bratka88
bratka88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zakątek Smaku
Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami 2081

Ryż z jabłkami, to smak mojego dzieciństwa:) Pamiętam jak babcia mi go przygotowywała. Teraz, też się nim zajadam, głównie dlatego, że to bezpieczna potrawa dla mamy karmiącej:) Dla mnie to fajny pomy Zobacz więcej
flowerek
flowerek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
flowerek.com-moje gotowanie
Jabłka w karmelu

Jabłka w karmelu 1519

VN:F [1.9.22_1171] Ten tydzień zaczynam na słodko. Mam tyle pomysłów na nowe posty, tyle przepisów w kolejce, jednak ten jakoś cały czas nie daje mi spokoju, że jeszcze nie opublikowany. Jakoś tak smu Zobacz więcej
Kulinarna Fuzja
Kulinarna Fuzja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Fuzja
Jabłka jabłka...

Jabłka jabłka... 730

Jest jesień, więc muszą być jabłka! Z okazji wczorajszego święta (wszystkich świętych), jesiennej aury oraz nadmiaru jabłek w spiżarni, postanowiłam zrobić jabłecznik. Przy okazji, czy ktoś z was też Zobacz więcej
magatek
magatek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Spoon of Taste
Smażone jabłka

Smażone jabłka 3180

Smażone jabłka to taka domowa delicja zamknięta w słoiku. Przypomina ostanie dni słonecznej jesieni. Zapach tego specjału przyprawia o wzmocnione bicie serca. Znam takich co wieczorami zjadają cały sł Zobacz więcej
  Moja pierwsza samodzielnie przygotowana kaczka z jabłkami. Nigdy wcześniej nie podejmowałam się tego wyzwania, wydawało mi się ono ponad moje kulinarne zdolności. Okazało się jednak, że stosując się Zobacz więcej
izabela.tyszkiewicz
izabela.tyszkiewicz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ciastka - domowe słodkości
JABŁKA

JABŁKA 1371

Jabłka dostępne są przez cały rok. W Polsce należą do najpopularniejszych owoców. Na świecie można wyróżnić kilkanaście tysięcy odmian. Różnią się wyglądem, smakiem i aromatem, a także przeznaczeniem Zobacz więcej
alebabka77
alebabka77 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ale babka!
Kompot z jabłek

Kompot z jabłek 4903

« Calzone z pieczarkami i ... Jajka z łososiowym farszem » Kompot z jabłek Zima czy lato - kompot jabłkowy smakuje mi najbardziej z dodatkiem cynamonu i goździków. Zwykły, domowy, z dużą ilością jabłe Zobacz więcej
panimagoga
panimagoga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki ogrodu
PRZEPISY Z JABŁKAMI

PRZEPISY Z JABŁKAMI 552

Ciasto Kilimandżaro Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia  Szarlotka królewska  Rolada jabłkowa Błyskawiczne ciasto z jabłkami, rodzynkami i kokosem Jabłkowa zefiryna Karmelowe ciasto z jabłkami Szarlo Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Przepisy z Jabłkami

Przepisy z Jabłkami 439

Przepisy na dania z jabłkami, czyli raj dla jabłkożerców. Wszystkich miłośników jabłek zapraszam do wspólnego opychania się jabłkowymi przysmakami! :) W sezonie nie ma nic lepszego! Poniżej znajdziesz Zobacz więcej
Magdita
Magdita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jemy w domu
jabłka

jabłka 3682

W kuchni w koszyczku leżą sobie jabłka. Przez kilka dni zastanawiałam się co by z nich zrobić.... no i padło na jabłuszka z kruszonką czyli jabłkowe crumble. Przepis na crumble jest bardzo prosty. Wys Zobacz więcej
Wczoraj przez przypadek, zerkając kątem oka w pogaduszki na Durszlaku, dowiedziałam się, że dziś Dzień Jabłka :) Nie przepadam za surowymi jabłkami, ale za pieczonymi jak najbardziej, więc postanowiła Zobacz więcej
tysiagotuje
tysiagotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Mała Pasja
Przepisy na ciasta z jabłkami

Przepisy na ciasta z jabłkami 2753

Przepisy na sprawdzone i szybkie ciasta z jabłkami :) Wystarczy kliknąć w nazwę i od razu zostajemy przekierowani bezpośrednio do przepisu. Ciasto z budyniem i jabłkami Szarlotka sypana   Keks z jabłk Zobacz więcej
marissa06
marissa06 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paulina's Cooking Place
CIASTO Z JABŁKAMI

CIASTO Z JABŁKAMI 888

Dzisiaj publikuję przepis na łatwe i smaczne ciasto z jabłkami. Z dodatkiem śliwek również smakuje wspaniale. P.S. Jeśli chodzi o jabłka nie może ich być za dużo, bo zrobi się zakalec. ~  CIASTO Z JAB Zobacz więcej
Jabłonki w tym roku wydały bardzo obfite plony, drzewa aż się uginają od pięknych dojrzałych owoców. Nie pozostało nic innego aby je przetwarzać na wszelkie możliwe sposoby. Kilkanaście skrzynek umieś Zobacz więcej
basia112
basia112 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jaskinia Smaku
Deser z jabłkami

Deser z jabłkami 1038

Składniki na 2- 3 porcje: 2 jabłka 100 g herbatników 250 ml śmietanki 30% szczypta cynamonu ok 1-2 łyżki cukru pudru  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Dodajemy cukier Zobacz więcej
Pan Piter
Pan Piter Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twoje nalewki
Nalewka z jabłek

Nalewka z jabłek 9936

Z jabłek można zrobić wino, cydr, szarlotkę. Można też zrobić nalewkę jabłkową. Miłą w smaku, schłodzoną lekko orzeźwiającą, niezbyt mocną, choć zrobioną na spirytusie. Taką prostą nalewkę z jabłek w Zobacz więcej
Nieważne do czego. Czy to szarlotka, jabłecznik szwedzki, czy też zapiekany ryż z jabłkami. Jabłka w słoikach na zimę to dodatek jak znalazł do ciast, deserów lub jako element wzbogacający np. czerwon Zobacz więcej
kuchara78
kuchara78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
z cukrem pudrem
Ciasta z jabłkami

Ciasta z jabłkami 1632

ciasto "Słodka Ula" cynamonowe muffiny z jabłkami drożdżówki z jabłkami i kruszonką duńskie bułeczki z jabłkami jabłka w cieście jabłka z żurawiną pod kruszonką jabłkowe szczęki kruche koperty z jabłk Zobacz więcej
„Kto zagląda do mnie na Cafe Amaretto ten pewnie zauważył, że ostatnio dominują tam przepisy łączące jabłka z karmelem. Można tam znaleźć  tartę z jabłkami i sosem karmelowym oraz roladę jabłkową z po Zobacz więcej
Przepis na gotowane jabłka z cynamonem.  Świetny deser na zimowe wieczory- gdy za oknami pada śnieg. 2 jabłka cynamon woda Jabłka myjemy. Wkładamy do rondelka, wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu aż Zobacz więcej

Jabłka to chyba najpopularniejsze owoce, które rosną w Polsce. Bardziej słodkie lub kwaśne – w zależności od odmiany – kojarzą się ze szkołą (kto pamięta dodawanie jabłek na lekcjach matematyki i przynoszenie ich ze sobą na drugie śniadanie?). Nic dziwnego, gdyż najsmaczniejszymi zbiorami cieszymy się właśnie jesienią.

Z jabłkami warto się w kuchni zaprzyjaźnić ze względu na ich liczne wartości odżywcze. Świeże, nieuszkodzone owoce zawierają witaminę C – jakże przydatną w okresach słoty, kiedy spada nasza odporność! Najcenniejszym, co jabłka mogą nam dać jest błonnik. To pożyteczne włókno, będące mieszanką substancji polisacharydowych i niepolisacharydowych, działa na nasze jelita niczym miotełka, oczyszczając je ze złogów. Surowe jabłka są przyjazne osobom odchudzającym się, gdyż mają niski indeks glikemiczny. (Sytuacja zmienia się w przypadku soku jabłkowego. Wtedy indeks glikemiczny znacząco się podwyższa.) Cukry ze spożytych jabłek uwalniają się stosunkowo wolno, dzięki czemu są zalecane cukrzykom.


Jabłka najlepiej konsumować ze skórką, gdyż to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych witamin. Nie zmienia to faktu, że częstą praktyką we wprowadzaniu jabłek do diety dzieci jest ich obieranie. Możemy chwycić się tego sposobu, jeśli pragniemy zachęcić do jedzenia najmłodszych, ale pamiętajmy, że obnażony jabłkowy miąższ nie może zbyt długo pozostawać na wolnym powietrzu. Wtedy ciemnieje. Można temu doraźnie zaradzić, skrapiając cząstki jabłek sokiem cytrynowym. Tego właśnie sposobu używamy, przygotowując jabłkową szarlotkę. Jabłka zmielone na papkę są podawane niemowlętom jako jeden z pierwszych stałych pokarmów. Tym, czego na pewno nie należy w jabłkach jeść, są pestki. Zawierają one amigdalinę, która przy przeżuwaniu i trawieniu zamienia się w toksyczny cyjanowodór. Szacuje się, że 1 gram drobno zmielonych nasion jabłek zawiera ok. 0,06 – 0,24 mg cyjanku.


Jabłka stwarzają rozliczne możliwości w tworzeniu potraw. Mogą być one wszak krojone, siekane, duszone, miksowane, pieczone, czy gotowane. Pierwszym skojarzeniem z jabłkami są desery i słodkie przetwory. Najprostszym sposobem na przyrządzenie jabłkowych wetów jest usunięcie z owocu gniazda nasiennego, wypełnienie go dżemem lub miodem i zapieczenie w piekarniku. Jabłka wybieramy w zależności od preferencji, ale ze słodyczą nadzienia najlepiej skomponuje się cierpkość nieco kwaśniejszych odmian. Jabłka mogą być również wykorzystywane na przetwory. Popularną opcją będzie tutaj kompot, przecier, dżemy. W przypadku tych ostatnich pektyna zawarta w jabłkach może podziałać jako substancja żelująca.

Powszechnie lubianym napojem jest pozyskiwany z jabłek sok. Ten klarowny cieszy oko piękną, złocistą barwą, ale jest o wiele uboższy w składniki odżywcze niż wersja naturalnie mętna. Kto lubi smak jabłkowego soku, powinien wypróbować ten z antonówki. Jabłka stały się również bazą pod popularne w Polsce owocowe alkohole. Nadawane są im różne, mniej lub bardziej szlachetne nazwy. Przez lata „jabole” lub „jabcoki” były raczej wstydliwą konsumencką przyjemnością, ostatnio jednak przedostały się do głównego nurtu pod postacią cydru. Moda na cydr przyszła do nas głównie z Wielkiej Brytanii, ale w Polsce był znany już w XVI wieku, zaś od XIX wieku jest on u nas produkowany masowo.


Jabłka są nieodłącznym składnikiem królowej polskich wypieków – szarlotki. Ten placek nadziewany cząstkami owoców może przybierać różne formy i nazwy. W książkach kucharskich możemy spotkać ją również jako „jabłecznik” lub angielskie „apple pie”. Jak zawsze dobór jabłek, a co za tym idzie – smak szarlotki – zależy od naszych preferencji. Im kwaśniejszych owoców użyjemy, tym bardziej wytrawny będzie deser.


Najmłodszym warto proponować jabłka na ciepło, łączone z ciastem – wówczas uzyskujemy racuchy lub z gotowanym ryżem. Ta ostatnia potrawa to przedszkolny evergreen, ale pożywią się nią również osoby dużo starsze. Gotowane jabłka z ryżem to lekkostrawne danie dla rekonwalescentów, ludzi osłabionych i borykających się z utratą apetytu lub mdłościami, a także doskonały środek zatrzymujący wodę w organizmie w wypadku biegunek.