Przepis na jajka

zdrowalternatywa
zdrowalternatywa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ZdrowAlternatywa
Jajka, jajka, jajka!

Jajka, jajka, jajka! 95

Sadzone, w formie jajecznicy, na miękko i twardo.  Śniadanie, obiad, kolacja, wypieki.  Pod każdą postacią 😍 Świat bez jaj, byłby smutny 😢 ŚNIADANIE szybkie, proste i smaczne!👍🏽 2 jajka sadzone+3kromk Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
jajka

jajka 225

jajka faszerowane z koperkiem i szczypiorkiem jajka faszerowane pieczarkami jajka faszerowane z pieczarkami II  jajka nadziewane serem jajka z łososiem i awokado jajka na twardo jajka poszetowe obsmaż Zobacz więcej
Jajka wielkanocne tym razem zupełnie inaczej bo w aromatycznym sosie po tajsku.Smakują wyjatkowo i odmienią wciąż powielane stereotypowe menu jajeczne typu faszerowane jajka lub jajka w majonezie lub Zobacz więcej
albahaca!
albahaca! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Can i have a bite?
Jajka, jajka, jajka !

Jajka, jajka, jajka !  132

Jajka, jajka, jajka ! W tym roku wszystkie jajka mają u mnie jeden kolor... Zostały ugotowane w skorupkach cebuli: 6 jajek w około 1 litrze wody ze skorupkami 8 cebul, gotowane około 10 minut, później Zobacz więcej
Nic bardziej oczywistego, niż fakt, że sos tatarski jest tak pyszny. Skoro do jajek (z których zrobiony jest majonez) dodajemy jajka (gotowane na twardo i szatkowane) i układamy na świeżo gotowanych j Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Jajka

Jajka 301

Jajka zawinięte w szynce Dziś ostatnia moja propozycja na świąteczną potrawę, a konkretnie jajka. Ponieważ jutro już wyjeżdżam z moja córeczką do taty i tam będę szykować gotować i piec. A tam będę be Zobacz więcej
Kanapka jajko z jajkiem czyli pomysł na przekąskę prosto z Wiednia. A tak naprawdę to z Krakowa, bo stamtąd pochodził twórca słynnego w całym Wiedniu bufetu z kanapkami Franciszek Trześniewski. W kana Zobacz więcej
cook-yourself
cook-yourself Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cook Yourself
jajka - smażone jajka

jajka - smażone jajka 812

Potrawa w wykonaniu mojego Męża. Zarówno jajka jak i sosy - czosnkowy i słodko-kwaśny. Powiem Wam tak - uwielbiamy te jajka. Pierwszy raz mieliśmy je na kolację ponad rok temu i dopiero niedawno wróci Zobacz więcej
Granice Smaku
Granice Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Granice Smaku
Jajko, Jajka, z Jajkiem

Jajko, Jajka, z Jajkiem 46

Milkniemy na te 3 dni. Kolejne posty od wtorku. I zgodnie z tradycją życzymy Wam Wesołego Jajka!  Świątecznie, Brzechwa dla Was: Było sobie raz jajko mądrzejsze od kury. Kura wyłazi ze skóry, Prosi, b Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Jajka - Przepisy!

Jajka - Przepisy! 287

Kanapka z Awokado i Jajkiem Sadzonym Kanapka z Awokado i Jajecznicą Jajka Sadzone na Jarmużu z Boczkiem i Ziemniakami Frittata z Jarmużem i Chlebem Ryż Smażony z Warzywami i Jajkiem Jajka Zapiekane w Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Sałatka z jajek

Sałatka z jajek 1649

Wspaniała sałatka z jajek to doskonały wybór na różnego rodzaju przyjęcia. Szybka w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczna. Poznajcie sposób na wyborną sałatkę z jajek. Od dawien dawna wiadomo, że Zobacz więcej
Zdrowe Odżywianie
Zdrowe Odżywianie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowe Odżywianie
Jajko

Jajko 113

     Jajko to nieodzowny element naszej kuchni i kultury. Istnieje wiele mitów na temat wartości odżywczej jajek. Z żywieniowego punktu widzenia stanowią one źródło pełnowartościowego (wzorcowego) bia Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozowakuchnia
Jajka

Jajka 292

« Smaczne naleśniki ze ... Ryż Parboiled z brokułami » Jajka                                   Szybko smacznie w sam raz na śniadanie wchodzimy do akcji przez ten wpis jaka 6 sztuk ogórek świeży ze 10 Zobacz więcej
gosiabrooks
gosiabrooks Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczni Przyjaciele
Jajka

Jajka 131

Jajka – jedna z najbardziej zagorzałych dyskusji dotyczy przechowywania – w lodówce czy nie? Według artykułu w Daily Mail przedstawiającym wyniki badań, które gazeta zleciła naukowcom nie ma znaczenia Zobacz więcej
veggie
veggie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
veggieola
JAJKO

JAJKO 374

Witam na moim blogu, związanym z kuchnią wegetariańską, ale nie tylko. Od dziecka jestem wegetarianką z własnej, nieprzymuszonej woli, wręcz przeciwnie, musiałam być niezłym uparciuchem, żeby jako kil Zobacz więcej
Kasia Karakaya
Kasia Karakaya Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaBezGranic
Jajka marynowane

Jajka marynowane 2123

Jajeczka marynowane. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo  1 cebula 3-4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 pieprzu ziarnistego zalewa:  2,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Jajka

Jajka 190

Jajka faszerowane tuńczykiem Za dwa tygodnie święta, więc postanowiłam pokazać Wam parę rzeczy, jakie zagoszczą u mnie na stole. W tym roku wprawdzie na święta jedziemy do mojego taty, ale trochę rzec Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Jajka

Jajka 206

Jajka z groszkiem i majonezem Odkąd pamiętam jajka w takiej postaci gościły u nas na stole wielkanocnym, ale także jako przekąska na sylwestra. Są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Jajka

Jajka 197

Jajka faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem Dziś kolejna propozycja na świąteczny stół. Wczoraj teściowa przyniosła mi rzodkiewkę, i stwierdziłam, że zrobię własnie takie jajka. Efekt przeszedł moje Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Jajka

Jajka 732

Jajka z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone Kolejna moja propozycja na stół wielkanocny. Znalazłam ten przepis w ulotce z Biedronki, i bardzo mnie zafascynował! Kupiłam dziś wszystko co było potrze Zobacz więcej

Trudno wyobrazić sobie sztukę kulinarną bez jajek. Gro potraw tradycyjnych, ale także tych nowoczesnych w dużej mierze opiera się właśnie na tytułowych jajkach. Ich uniwersalność oraz szerokie zastosowanie sprawia, iż są one obecne w każdej kuchni, na każdym kontynencie. Dlaczego warto korzystać z jajek?

Zanim przejdziemy do odpowiedzi na pytania zawarte we wstępie warto uporządkować podstawowe informacje związane z tytułowymi jajami. Przeciętne jajko kurze waży około 50g z czego 5g to masa skorupki oraz błon. Wnętrze skrywa białko oraz żółtko. Najczęściej spożywane, najtańsze i najłatwiej dostępne są jaja kurze. Do innych jadalnych rodzajów ptasich jaj zaliczamy jajka kacze, gęsie oraz popularne za czasów kuchni staropolskiej, a obecnie uważane za ekskluzywne, jajka przepiórcze. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się także, coraz łatwiej dostępne na rynku, jaja strusie, dania z których można już spotkać w restauracjach. Za najzdrowsze uważane są jajka kur zielononóżek. To stara, polska rasa kur. Ich jajka cenione są ze względu na niższą o 30%, w stosunku do jaj kurzych, zawartość cholesterolu. Ponadto, kury te źle znoszą chów klatkowy, mogą być tylko hodowane w wolnym wybiegu.


Jajka dzielimy ze względu na rozmiar. Wyróżniamy następujące rozmiary – XL, L, M, S – owe rozmiary bynajmniej nie są kwestią wymiarów jajka, ale jego wagi – mówiąc ściślej przedziału wagowego. A skoro jesteśmy już przy liczbach, to sprawdźmy jakie wartości odżywcze posiadają tytułowe jajka. Składy chemiczne różnych rodzajów jaj, różnią się zawartością poszczególnych grup substancji odżywczych. Kurze jajo to skarbnica bezcennych składników mimo iż aż 75% składu stanowi woda, białko ok. 13%, tłuszcz około 9% (w tym prawie 4% cennych nienasyconych związków tłuszczowych), tylko 1% stanowią węglowodany. W jajkach znaleźć można wiele cennych witamin – A, D, E, K oraz B2 i B12. Białko jaja charakteryzuję się zawartością wszystkich aminokwasów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu (jednym z nich jest cysteina – aminokwas łagodzący objawy kaca). Spożywając jajka, dostarczamy organizmowi także bezcennych minerałów - wapnia, magnezu, potasu, fosforu. Najwięcej wartości odżywczych zachowują, jak się łatwo domyśleć, jajka najkrócej poddawane obróbce termicznej. Po 10 minutach gotowania jajko staje się ciężkostrawne, a połowa jego cennych aminokwasów zostaje utracona. Jajka mogą uczulać, dlatego nie zaleca się podawania ich dzieciom przed ukończeniem 1 roku życia.

Jajka mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Smażone, gotowane, zapiekane, a nawet jajka marynowane, wszystkie mają swoich wielbicieli. Jeśli chodzi o pierwszy wariant, to jednym z najpopularniejszych dań jest jajecznica, a także jajka sadzone, które słyną z prostoty przygotowanie oraz jego błyskawicznego tempa. Jajka są również głównym składnikiem omletu, popularnego dania śniadaniowego. Jeśli chodzi o proces gotowania jaj, to możemy tego dokonać na dwa sposoby – gotując jajka w skorupce na miękko lub twardo, oraz bez skorupki – jajko w koszulce. Inne popularne potrawy, w których jajka grają główną rolę to jajka faszerowane, kotlety z jaj, a także jajka po benedyktyńsku.

Powyższe formy są najczęściej elementem śniadań, ale nie należy zapominać, że jajka to także dodatek do wielu dań. Dotyczy to przede wszystkim makaronów, klusek, sałatek, ciast oraz deserów – sufletu, kremów, sosów, lodów, budyniu oraz nadzień. Również w przypadku dań wytrawnych mamy do czynienia z podobną sytuacją – jajka wykorzystywane są do panierek, czy kotletów, a także jako zaprawa do tradycyjnych zup. Można z nich także przygotowywać napoje – likiery, koktajle, czy coraz popularniejszą kawę z żółtkiem. Bez względu na pojawiające się i znikające mody kulinarne, jajko niezmiennie pozostanie jednym z najważniejszych bazowych produktów w kuchni.