Przepis na jak mrozić kurki żeby nie były gorzkie

Pyszna mięsista, nie dająca się ujarzmić (mimo wielu prób uprawy) piękna, smukła i o cudownie złocistej barwie dzika kurka. Między innymi dlatego jest tak pożądana bez względu na cenę, gdyż sezon na n Zobacz więcej
Uwielbiam makarony! O ile byłabym w stanie żyć bez ziemniaków, to nie wyobrażam sobie życia bez makaronu ;) I lubię ten czas, kiedy na straganach zaczynają się pojawiać kurki - co roku mrożę* parę por Zobacz więcej
Uwielbiamy kurki. I jeść i zbierać. Zamrażarka zawsze chowa przed nami pewne zapasy tego smakołyku, co wykorzystałam tym razem i przyrządziłam bardzo prosty i szybki w przygotowaniu krem z kurek. Przy Zobacz więcej
Mam nadzieję, że ten letni wysyp kurkowy zapowiada grzybowy rok, również w sezonie jesiennym. Są wszędzie - w marketach, na straganach i oczywiście w lasach, nawet w tych miejscach, gdzie wcześniej by Zobacz więcej
  Już tylko tydzień do świąt, to będzie tydzień gonitwy, wzmożonej pracy...no ale potem to już tylko odpoczynek ... Dzisiejsze śniadanie Owsianka z serkiem homogenizowanym naturalnym z mrożonymi wiśni Zobacz więcej
Ewa Kuchennie
Ewa Kuchennie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ewakuchennie.blogspot.com
Krem z kurek

Krem z kurek 653

I rada: mroźmy kurki! W środku zimy jajecznica z kurkami albo kartoflanka z nimi smakuje najlepiej! I proszę pamiętać: kurki przed zamrożeniem należy podgotować - inaczej po rozmrożeniu będą gorzkie. Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Kurki - pieprznik jadalny

Kurki - pieprznik jadalny 380

Kurki a właściwie pieprzniki jadalne Cantharellus cibarius nazywane są złotem lasu. To powszechnie znane i bardzo chętnie zbierane grzyby. Ponieważ znajdują się na liście grzybów dopuszczonych do obro Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Kurka w kurkach ;)

Kurka w kurkach ;) 1601

I znowu kurki :) Strasznie mi posmakowały te grzyby, no ale nic dziwnego, skoro powszechnie są uważane za jedne z najsmaczniejszych. Wprawdzie nie zrywam się o świcie i nie biegam po lesie w ich poszu Zobacz więcej
Grzyby mogła bym jadać cały rok - a kurki szczególnie . Niestety - sezon jest krótki . Trzeba więc zorganizować sobie zapas na pozostałą część roku . Najgorsze jest to , że u mnie zaopatrzenie w grzyb Zobacz więcej
Kuchcik gotuje
Kuchcik gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchcik gotuje
Zupa z kurek

Zupa z kurek 1067

Pyszna zupa z kurek w sezonie grzybowym chociaż raz musi pojawić się na moim stole. Zupa kurkowa jest lekka i bardzo łatwa do zrobienia, a do tego jeszcze wspaniale smakuje. Jak czyścić kurki? Bardzo Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niebo na talerzu
Jak się czyści kurki?

Jak się czyści kurki? 54

Jak się czyści kurki? Do cna, by dały pełną przyjemność jedzenia, nie zostały na nich pozostałości ściółki i piasku, by w żadnej potrawie nieprzyjemnie nie chrzęściło w zębach? Lubimy kurki z cebulką Zobacz więcej
Co zrobić z kurek. Przepisy z kurkami. 25 przepisów z kurkami. Kurki pojawiają się w lasach już w czerwcu, jednak my z Piotrem najbardziej czekamy na przełom sierpnia i września, kiedy zaczyna się „pr Zobacz więcej
rozsmakuj_sie
rozsmakuj_sie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rozsmakuj się!
Sos kurkowy idealny

Sos kurkowy idealny 583

Zima to taki czas, kiedy brakuje nam wielu rzeczy, szczególnie: truskawek, pomidorów i grzybów. Mrożone truskawki nadadzą się na lody, a pomidory z puszki do sosu. Mrożone kurki w moim dotychczasowym Zobacz więcej
Nie potrafimy z Czarem obojętnie przejechać obok przydrożnych zbieraczy. Zawsze coś kupimy. Ty razem oprócz prawdopodobnie ostatnich jagód kupiliśmy pudełeczko kurek. Nie mogłam się powstrzymać i od r Zobacz więcej
Ach co za pieprznik…pieprznik jadalny,czyli kurka. Pierwsze kurki pojawiają się w lipcu, nacieszymy się nimi aż do września/października. Jak kupować? Wybierajcie jędrne, równo wybarwione kurki bez ob Zobacz więcej
precelia
precelia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyspasmaku.blog.pl
Mrożenie kurek

Mrożenie kurek 11673

Bardzo lubię kurki dlatego staram się trochę na zimę zamrozić.Aby to zrobić należy je dobrze oczyścić, opłukać unikając długiego kontaktu z wodą, aby nie namiękły. Duże grzyby można od razu podzielić Zobacz więcej