Przepis na jak oczyścić jesiotra

An-na
An-na Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
waniliowo
Jesiotr pierwszej świeżości na sałacie

Jesiotr pierwszej świeżości na sałacie 712

Ale po kolei: zachęcona przez kilka osób, wybrałam się do nowo otwartej restauracji Top Fish Bistro&Market na Nowym Świecie w Warszawie i  powiem tylko tyle: miasto bardzo takiej rybnej restauracji po Zobacz więcej
Jesiotr jest pyszną rybą.Polecam :-) 500g jesiotra (świeży płat ze skórą) 1 puszka pokrojonych pomidorów w sosie 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka tymianku sok z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietr Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Sushi z jesiotrem

Sushi z jesiotrem 238

Sushi z jesiotrem Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Ciasto 3 Bit 8211 ciasto bez pieczenia Sushi z jesiotrem         1 szkl suchego ryżu do sushi ugotowanego i zaprawionego – zobacz wpis Jak Zobacz więcej
Jesiotr zrobiony w ten sposób jest bardzo soczysty i smaczny :) 370g jesiotra (ja miałam świeży płat ) 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki sok z połowy cytryny Zobacz więcej
Rybę zrobiłam na szybko w bułce tartej i powiem że jest przepyszna. W śrdoku ma białe i bardzo delikatne mięso do tego jest bardzo soczysta. Jeszcze mam tą rybę i dzisiaj zrobię w piekarniku zobaczymy Zobacz więcej
Pieczony jesiotr z ziemniakami, żółtymi burakami i szparagami. Młode pieczone warzywa smakują absolutnie wyjątkowo, a najlepiej przekonać się o tym w pełni letniego sezonu. Do młodych ziemniaków z pie Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Jesiotr w galarecie,

Jesiotr w galarecie, 1589

Kgw Janczewo
Kgw Janczewo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kgw Janczwo
Rolada z jesiotra

Rolada z jesiotra 520

Jesiotr jest rybą szlachetną pochodzącą z wód słodkowodnych, odmiana jesiotra rosyjskiego jest znana z przepysznego kawioru. My jednak proponujemy zrobić z niej roladę. Mięso z tej ryby jest bardzo sm Zobacz więcej
W niedzielę wybraliśmy się z mężem i z dziećmi (oczywiście:)) do moich teściów. Mieszkamy w Radomiu, a rodzice Marcina w Tomaszowie Mazowieckim. Droga jest dosyć krótka (niecałe 100 km odległości) i p Zobacz więcej
Marikijka
Marikijka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pyszne.blox.pl
Jesiotr pieczony w piekarniku

Jesiotr pieczony w piekarniku 8399

Składniki: 1 jesiotr (ok.1,5 kg) pół. cytryny sól pierz Jesiotra myjemy i osuszamy ręcznikiem. Z cytryny wyciskamy sok i smarujemy jesiotra. Następnie nacieramy solą i pieprzem, zawijamy w folię i wst Zobacz więcej
Gravlax z jesiotra podany z gęstym chrzanowym jogurtem oraz złocistymi, chrupiącymi ziemniaczanymi plackami rosti. Gravlax to rzecz jasna specyficzna, tradycyjna dla kuchni skandynawskiej metoda przyr Zobacz więcej
Jakiś czas temu pytałam Was na FB co zrobić z jesiotrem bo pierwszy raz miałam okazję go oporządzać. Jesiotr  - ryba drapieżna - nie wiedziałam nawet jak się za nią zabrać. No ale udało się - rybę spr Zobacz więcej
Pisałam Wam ostatnio o nowej książce Tomka Jakubiaka. Bardzo spodobała mi się jego propozycja na zupę z kiszonych ogórków, z dodatkiem pomidorów, do której podajemy rybne pulpety z jesiotra. Najpierw Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Pieczony jesiotr

Pieczony jesiotr 10301

Czytaj więcej » Zobacz więcej

Jesiotr to długowieczna ryba charakteryzująca się unikatowym smakiem i aromatem. Jego mięso jest niesamowicie delikatne i praktycznie w całości pozbawione ości, dlatego można spożywać go bez obawy o natknięcie się na ostry fragment rybiego ciała. Jesiotr bogaty jest również w wiele witamin, minerałów i substancji odżywczych, takich jak fosfor i potas, które pozytywnie wpływają na odporność i układ kostny człowieka.

Jesiotr to idealna propozycja na zdrowy i dietetyczny obiad, jednak aby móc go przygotować w pierwszej kolejności należy go oczyścić. Oczywiście możemy zakupić już gotowe filety, ale wycinając je sami mamy pewność, że z ryby pozostanie wszystko co najlepsze. Jak oczyścić jesiotra — to pytanie zaprząta głowy wielu osób, ponieważ wbrew pozorom nie jest to łatwe zadanie. Jeśli i Ty zastanawiasz się nad tym, jak oczyścić jesiotra, koniecznie zapoznaj się z naszym krótkim poradnikiem.

Aby uzyskać czyste filety z jesiotra w pierwszej kolejności należy wykonać specjalne nacięcie wzdłuż rybiego kręgosłupa, kierujące się od głowy do ogona. Następnie lekko rozwieramy nacięcie.

Wewnątrz odnajdziemy delikatnie zaróżowione mięso jesiotra, które należy wyciąć przy pomocy małego nożyka. W mięsie wykonujemy drugie nacięcie od głowy do ogona, które pozwoli nam wyciągnąć filety. Otrzymane filety dokładnie myjemy, a następnie możemy rozpocząć przygotowania do obiadu.